Als juridisch expert in de schoonmaakbranche krijgt The Legal Company dagelijks vragen over contractwisseling en de juridische plichten die voortvloeien uit artikel 38 CAO. Contractwisseling is voor veel schoonmaakbedrijven soms een lastig arbeidsrechtelijk vraagstuk. The Legal Company heeft daarom een overzicht gemaakt van de 5 meest voorkomende juridische vragen bij contractwisseling.
Geschreven door mr. Alain Hardy van The Legal Company.
Moet ik de werknemer een aanbod doen als hij of zij niet meer welkom is op het object?
Wat als de huidige schoonmaakmedewerker die momenteel op het object werkt, vanuit de opdrachtgever niet meer welkom is? Geldt dan ook een verplichting om deze werknemer een aanbod te doen en mee over te nemen?
De eerste stap bij het doen van het aanbod, is het bekijken van de voorwaarden voor de aanbiedingsverplichting. De werknemer moet tenminste 1,5 jaar werkzaam zijn op het object. De werknemer moet verder beschikken over een door de branche erkend diploma en een geldig identiteitsbewijs of geldige verblijfsvergunning. Als aan deze voorwaarden is voldaan, dan moet het winnende bedrijf de werknemer in principe een aanbod doen.
Er zijn nog een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld als de werknemer AOW-gerechtigd is, langdurig ziek is of werkzaam is als objectleider. Maar er is geen uitzondering voor als de werknemer niet meer welkom is, bijvoorbeeld vanwege een conflict met de opdrachtgever. Het winnende schoonmaakbedrijf moet de schoonmaakmedewerker dan gewoon een arbeidsovereenkomst aanbieden, maar op het object mag hij niet meer werken van de opdrachtgever.
Dat is natuurlijk geen werkbare situatie. Met behulp van artikel 8 van de cao, is het wel mogelijk om de werknemer over te plaatsen naar een ander object. De werkgever kan de werknemer alleen niet zomaar overal naartoe overplaatsen. Dit is een belangenafweging. Het is afhankelijk van de situatie, en nadere voorwaarden/tegemoetkomingen of dat mogelijk is. Sowieso mogen er pas ná het moment van contractwisseling wijzigingen plaatsvinden.
Moet ik de werknemer dezelfde toeslagen en kostenvergoedingen aanbieden?
Wat als de werknemer die u een aanbod moet doen, bovenop zijn CAO uurloon een persoonlijke toeslag verdient en ook nog allerlei kosten vergoed krijgt? Moet u die extra’s ook aanbieden aan de werknemer wanneer u deze persoon een aanbod doet bij contractwisseling?
In de aanbieding moet de werknemer in ieder geval het voor hem geldende CAO-loon aangeboden krijgen. Ook andere opgebouwde rechten, voor zover gebaseerd op de CAO, moeten worden aangeboden.
Oude afspraken tussen de betrokken werknemer en het verliezende schoonmaakbedrijf hoeven dus in principe niet overgenomen te worden door het winnende schoonmaakbedrijf. Dit geldt dus ook voor een persoonlijke toeslag die de werknemer krijgt. Wél moet het verliezende bedrijf de werknemer compenseren voor het verliezen van deze rechten boven de CAO.
Vanaf 1 januari 2020 moeten winnende bedrijven wel “object gebonden kosten” overnemen in de aanbieding. Onder bepaalde voorwaarden moeten afspraken zoals een vergoeding voor koffie, kleding en stomerij dus wel worden overgenomen.
Geldt de overnameverplichting ook als er sprake is van verhuizing van de opdrachtgever?
De aanbiedingsverplichting van art. 38 van de schoonmaak CAO geldt niet als er sprake is van verhuizing van de opdrachtgever naar een nieuw bedrijfspand op een andere locatie. Het staat niet letterlijk in de CAO, maar de CAO-partijen zijn het erover eens dat de situatie van nieuwbouw/verhuizing niet meer geldt als contractwisseling. In dat geval hoeft u als nieuw schoonmaakbedrijf op het nieuwe pand, dus niet de werknemers over te nemen die op het oude pand werkten. De werknemer volgt dan niet meer het werk zodra het pand is gewisseld.
Wat als het winnende of verliezende schoonmaakbedrijf niet goed meewerkt aan de overdracht?
In de CAO staan strakke deadlines voor de verliezende en winnende schoonmaakbedrijven waarbinnen zij elkaar moeten informeren. Zo moet de verliezer binnen 5 dagen nadat bekend wordt dat het object is verloren, opgave doen van de werknemers die in aanmerking komen voor een aanbod. Daarbij moeten ook de loonstroken worden meegestuurd. Bij een grote aanbesteding moet het huidige schoonmaakbedrijf die gegevens zelfs al in de offertefase anoniem verstrekken. Een tip is om dat in kleinere heraanbestedingen ook al uit te vragen aan de opdrachtgever zodat u weet waar in stapt.
Het winnende schoonmaakbedrijf moet op haar beurt tijdig een aanbod doen aan de medewerkers. Dit aanbod moet binnen 4 weken na ontvangst van de informatie van het verliezend bedrijf, maar uiterlijk binnen 10 werkdagen vóór het moment van contractwisseling, gedaan worden.
Wat nu als het andere schoonmaakbedrijf niet goed meewerkt? Bijvoorbeeld door de gegevens te laat op te sturen of geen aanbod te doen aan de werknemers? De schade die er eventueel ontstaat, kan dan op het andere schoonmaakbedrijf worden verhaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de doorlopende loonkosten van het verliezende schoonmaakbedrijf van de werknemers die onterecht geen aanbod hebben ontvangen van het winnende schoonmaakbedrijf. Denk aan hogere loonkosten van de winnaar omdat er tijdelijk uitzendkrachten moeten worden ingehuurd omdat de werknemers door te late informatieverstrekking door de verliezer, pas overgaan ruim ná de contractwisseling.
Is ontslag mogelijk als een werknemer niet mee over gaat?
Wat nu als een werknemer op het object werkt en een aanbod krijgt, maar niet mee wilt overgaan naar het winnende schoonmaakbedrijf? Het staat de werknemer namelijk vrij om het aanbod te weigeren. En wat als een werknemer geen aanbod heeft gekregen omdat hij of zij niet voldeed aan de voorwaarden?
Volgens de CAO moet de werknemer dan herplaatst worden op een ander object van het verliezende bedrijf. Het schoonmaakbedrijf moet daarbij rekeningen houden met de belangen van de werknemer. Dat moet altijd individueel bekeken worden. Als er geen andere objecten voorhanden zijn, of herplaatsing wordt geweigerd, dan kan er volgens de CAO ontslag worden aangevraagd via het UWV. Helaas zal het UWV meestal geen toestemming verlenen voor de betreffende werknemers, omdat er afgespiegeld moet worden over het gehele personeelsbestand van het schoonmaakbedrijf en niet per (verliezend) object of postcode (zoals dat vroeger wel mogelijk was). De betreffende werknemers zullen daarom 9 van de 10 keer niet uit de afspiegeling rollen waardoor ontslag via het UWV niet mogelijk is. De schoonmaakondernemer blijft dan soms met werknemers zitten waar geen werk meer voor is. In sommige gevallen kan ontslag via de kantonrechter nog een uitkomst bieden.
Wilt u meer weten over contractwisseling in de schoonmaak?
Op 28 oktober organiseert The Legal Company een masterclass over de contractwisselingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Deze masterclass gaat in op de (juridische) haken en ogen rondom contractwisseling in de schoonmaak, artikel 38 van de CAO. Ook worden er in deze masterclass handige tips & tricks gegeven vanuit hun ervaring als juridische dienstverlener.
Zowel aan de positie van winnend als de positie van verliezend bedrijf zullen zij in de masterclass aandacht besteden. Hierbij kunt u denken aan:
- Het verplicht moeten overnemen van (ziek of disfunctionerend) personeel, terwijl de opdrachtgever deze werknemers niet meer wilt op het object.
- Het als schoonmaakbedrijf op voorhand willen herplaatsen van de werknemers na de contractwisseling.
- De discussie met het andere schoonmaakbedrijf of de opdrachtgever over het bestaan of de omvang van de overnameplicht.
- De discussie of het andere schoonmaakbedrijf heeft voldaan aan haar (informatie)verplichtingen die voortvloeien uit artikel 38 cao en wat de gevolgen zijn hiervan.
- Het moeten overnemen van meer man-uren bij een opdracht, dan dat de opdrachtgever het nieuwe schoonmaakbedrijf heeft gegund.
Praktische informatie
- Datum: 28 oktober 2021
- Locatie: Kantoor TLC – Laan Nieuwer-Amstel 4B, 1182 JT Amstelveen
- Tijd: 13:30 uur – 17:30 uur
- Kosten €375,- ex BTW per deelnemer
- Inclusief naslagwerk en diverse voorbeeldbrieven
- Aanmelden: klik hier