Tweeduizend jaar geleden kenden de Romeinen de anti-bacteriële werking van zilver al, maar AGC Flat Glass heeft met dit product de eerste moderne toepassing geïntroduceerd. In het oppervlak van anti-bacterieel glas zijn tijdens de productie volgens een gepatenteerd procédé zilverionen verwerkt. De zilverionen in het glas blokkeren de stofwisseling van de bacteriën en de celdeling. Zo doden ze de bacteriën. Binnen 24 uur is 99,9 procent van de bacteriën geëlimineerd. Bovendien is het materiaal schimmelwerend.
Hygiëne
Voor welke toepassingen is deze nieuwe glassoort ontwikkeld? Marketingmanager Judith Kaart-Mooiman van de vestiging van AGC Flat Glass Nederland in Tiel vertelt: ‘AB-glas is in de eerste plaats bedoeld voor de zorgsector. In de strijd tegen de bacteriële besmettingen ligt de nadruk op hygiënisch handelen. Maar preventie is ook mogelijk door de inrichting en aankleding van de ruimte. Dat gebeurt wel, maar voor de wandbekleding was nog geen goede oplossing gevonden. Dit nieuwe materiaal kan een enorme bijdrage leveren aan het terugdringen van ziekenhuisbacteriën. Verder is het heel geschikt voor alle plaatsen waar veel mensen komen en waar een risico van besmetting met bacteriën of schimmels bestaat. We denken bijvoorbeeld aan toepassingen in vochtige ruimten zoals sauna’s en zwembaden.’
Cor van den Berg, commercieel directeur van Balink Glas & Aluminium in Heerenveen, is enthousiast over het AntiBacterieel glas. ‘Wij hebben AB-glas onder meer toegepast in een apotheek als werkblad en als kastfront. Ook daar is hygiënisch werken natuurlijk van groot belang. Ook met de toepassing in toiletten en badruimten hebben we goede ervaringen. AB-glas laat zich verwerken als elke andere glassoort: we kunnen het snijden en er sparingen in maken, bijvoorbeeld voor kranen en douches.’
Schoonmaakmiddelen
De antibacteriële werking is natuurlijk de belangrijkste en unieke eigenschap van AB-glas. Maar er zijn meer voordelen. Het materiaal is vlak en glad, zodat zich nergens vuil kan ophopen. Het is goed bestand tegen ultraviolette straling en heeft dus niet te lijden van zonlicht. En – uit hygiënisch oogpunt van het grootste belang – de werking van AB-glas wordt niet aangetast door schoonmaakmiddelen en het is gemakkelijk te onderhouden. Dat is getest met gewone schoonmaakproducten zoals bleekwater, Glassex, Mr. Proper, enzovoort. Maar het blijkt dat ook onderhoudsproducten die gebruikt worden in ziekenhuizen, zoals Umonium en Incidin Plus niets aan de antibacteriële werking van het glas veranderen.
Ervaringen
AntiBacterieel glas is een nieuw product dat nog maar een jaar op de markt is. Veel feedback uit de praktijk is er daardoor nog niet. Cor van den Berg: ‘Wij horen van onze klanten vooral terug dat ze het zulk mooi, strak materiaal vinden. De antibacteriële werking kun je natuurlijk niet zien. Als ik hier mijn hand op het glas leg, laat ik er bacteriën op achter. Als elke bacterie nu als een blauw puntje te zien was, zag je een blauwe handafdruk. En als morgen al die bacteriën dood zijn en mijn handafdruk was dan groen geworden, dan wist je dat het werkte. Maar zo gaat het niet. De antibacteriële werking van AB-glas kan na verloop van tijd misschien statistisch worden aangetoond doordat er minder bacteriële infecties voorkomen in de zorgsector.’ Nu zulke statistieken er nog niet zijn, weten we alleen dat in uitgebreid onderzoek in verschillende laboratoria is aangetoond dat antibacterieel glas werkzaam is tegen bacteriën. Bovendien blijkt uit onderzoek dat veroudering van het materiaal de antibacteriële werking niet vermindert.
Testgegevens
De antibacteriële werking van AB-glas is uitgebreid getest. Onderzocht werd de werking op Escherichia Coli, Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa. Voorts werd getest op schimmels (Aspergillus Niger) en op Candida Albicans, een gist. De resultaten van deze tests hebben een drastische vermindering van de oorspronkelijke concentraties bacteriën en een onderbreking van de schimmelgroei aangetoond. Deze tests vonden plaats in onafhankelijke laboratoria. De gebruikte methodologie en de resultaten van de tests werden gevalideerd op basis van Europese (EN 13697 – EN1276 – EN1650) en Japanse (JIS Z 2801-2000) normen, door het Laboratorium voor Farmaceutische Microbiologie van het Farmaceutisch Instituut van de Vrije Universiteit Brussel. Voor de geteste bacteriën werd een duizend- tot tienduizendvoudige afname van het aantal bacteriën gezien binnen een periode van 24 uur. De afname van schimmel- en gistcellen was minder dramatisch, maar nog altijd tenminste een factor 10.