De Inspectie SZW en de Belastingdienst lanceren een checklist voor bedrijven die hun schoonmaakwerk uitbesteden. De checklist is opgesteld samen met de RAS en de werkgeversorganisaties OSB en SieV!. De checklist bevat tien checkpunten die opdrachtgevers helpen om hun schoonmaakbedrijf te beoordelen.
Door Henk Cornelisse, Redactielid Clean Totaal
Opdrachtgevers zijn medeverantwoordelijk om een schoonmaakbedrijf in te huren dat volgens de wet- en regelgeving werkt. Met de checklist vergroten opdrachtgevers, volgens de initiatiefnemers, de kans dat zij werken met een eerlijk schoonmaakbedrijf.
Compliment
De Inspectie SZW geeft de schoonmaakbranche een compliment door te schrijven dat de meeste schoonmaakbedrijven in Nederland op een eerlijke manier werken. De Keurmerken en Code Verantwoordelijk Marktgedrag hebben hier, naar onze overtuiging, zeker een belangrijke bijdrage aan geleverd. Maar we zijn er nog niet, want er zijn nog vele schoonmaakbedrijven die zich niet aan de regels houden. Met regelmaat zien wij ons genoodzaakt hierover te publiceren. Met de introductie van de checklist willen de initiatiefnemers de volgende verdieping aan de optimalisatie van fatsoenlijk schoonmaakzaken doen bewerkstelligen.
Checklist
De checklist bevat een tiental vragen en geeft na beantwoording direct inzicht in de verbeterpunten die door het schoonmaakbedrijf te behalen zijn. De checklist biedt inzicht in hoeverre de opdrachtgevers een betrouwbare schoonmaakpartner ingehuurd hebben. Per vraag staat een beschrijving waaraan het schoonmaakbedrijf, maar ook de opdrachtgever dient te voldoen.
Waarschuwing
Bij het uitvoeren van de check wordt de opdrachtgever gewezen op mogelijke risico's, of de beperking hiervan, zoals de aansprakelijkheid voor de opdrachtgever qua afdracht van niet correcte afgedragen loonheffing en/of omzetbelasting door het schoonmaakbedrijf.
Reëel uurtarief
Vaag blijft echter de toelichting op de vraag in hoeverre het schoonmaakbedrijf een reëel uurtarief rekent. Dit blijft een inschatting welke ruimte biedt voor nog teveel eigen interpretatie, aangezien de desbetreffende autoriteit (NMa) het noemen van een advies uurtarief in de weg staat.
Korte check
Weet u als opdrachtgever dat u voor schoonmaakmedewerkers buiten de EER een kopie van een geldig ID bewijs in uw administratie dient te bewaren, maar dit voor medewerkers binnen de EER daarentegen niet toegestaan is?
Checkt u regelmatig de urenstaten die het schoonmaakbedrijf bijhoudt?
Checkt u bij de schoonmakers van het schoonmaakbedrijf of zij naast de baan bij uw schoonmaakbedrijf nog andere werkgevers hebben?
Vraagt u het schoonmaakbedrijf om de rapportage van de door de RAS uitgevoerde cao controles in te zien?
Niet op alle vragen “ja” geantwoord? Doe snel de volledige check!