Vol trots en met een big smile houdt hij Hetty omhoog, Haar roze lijf glimt en met een guitige oogopslag kijkt ze mij aan. Het zou zomaar een begin van een beeldroman kunnen zijn, maar niets is minder waar. We zijn op bezoek bij Numatic in East Lambrook, UK en de man is een monteur die net de aansluiting voor de slang aan de ketel van een van de vele honderdduizenden stofzuigers heeft gemonteerd.
Clean Totaal is op bezoek bij de fabriek die in 1968 in een schuur gestart werd door Christopher R. Duncan. Die zwaait er na veertig jaar nog steeds de scepter en heeft de fabriek uitgebouwd tot een toonaangevende ontwikkelaar van stofzuigers voor zowel de particuliere als professionele sector. Om een indruk te geven: wekelijks wordt vijftig ton plastic verwerkt in 1440 verschillende producten in 4000 exemplaren. Niet alleen stofzuigers, maar ook schrobzuigmachines en werkwagens. Alleen al van het type Henry worden er dagelijks ruim drieduizend gemaakt en alleen al voor de Engelse markt is dit type goed voor jaarlijks 700.000 exemplaren. De vraag ernaar neemt nog steeds toe. Zozeer zelfs dat de machines die de onderdelen maken zeven dagen per week volcontinu moeten draaien, maar ondanks dat kunnen de ruim zevenhonderd medewerkers nauwelijks aan de vraag voldoen. In Nederland is het marktaandeel nog niet zo groot, maar volgens Rogier Moorman van Numatic komt daar zeker verandering in. “Ons HVR-type met een keuze tussen twee vermogens tijdens het stofzuigen is echt een vooruitgang. Hiermee is een grote energiebesparing te bereiken, terwijl de prestaties optimaal blijven. We bieden met dit apparaat iets dat nog niet op de huidige markt bestaat.“
Consument en professioneel
In de Britse fabriek worden zowel consumentenproducten als producten voor de professionele markt gemaakt. Voor de stofzuigers zijn er geen verschillen tussen de Henry’s/Hetty’s en de gelijkvormige types die onder de merknaam Numatic of een private label worden gemaakt. De kleur kan verschillen, maar voor de rest zijn de machines identiek. Bijzonder is dat specials op dezelfde productielijn worden gemaakt. Dat komt doordat in de fabriek volgens het Japanse kanban-systeem wordt gewerkt. Omdat onderdelen pas op het moment dat ze nodig zijn bij de werkstations komen, is omschakeling van kleuren en zelfs modellen geen probleem. Een paar meter lege lopende band tussen de batches volstaat. In principe kan Numatic alle kleuren en kleurencombinaties leveren op alle machines. Natuurlijk is de verkoopprijs dan wel hoger. Hoeveel hoger is afhankelijk van het bestelde aantal en het type machine.
Eigen productie
Numatic maakt de ketels, tanks, metalen chassisonderdelen en bekabeling zelf. Andere zaken zoals schakelaars, elektronica, accu’s en kleine onderdelen worden ingekocht. Daarbij kijkt de fabriek in principe dichtbij huis in de regio Somerset. Het bedrijf gelooft dat op die manier een langdurige relatie gebaseerd op een goede onderlinge en prijs en kwaliteitsverhouding het beste gegarandeerd is. Onderdelen als stofzuigermondstukken worden nu nog in China gemaakt, maar ook daaraan komt binnenkort een einde. De transportkosten zijn zo hoog geworden dat het goedkoper is om deze dichtbij huis te laten produceren. Bovendien is de kwaliteitscontrole daardoor beter te organiseren.
Lees het complete verslag van onze trip naar de Numatic fabriek, inclusief uitgebreide fotoreportage, in de volgende Clean Totaal. Verkrijgbaar vanaf 15 oktober.