Naar aanleiding van het artikel “Opleidingsverplichting CAO: Gele kaart voor Keurmerken?” sprak de redactie van Clean Totaal met Kees Blokland (voorzitter Code Commissie Verantwoordelijk Marktgedrag) over zijn mening aangaande het niet nakomen van de CAO en toch de mogelijkheid hebben om een Keurmerk OSB of SieV! te verwerven. Wat zijn de consequenties/sancties vanuit de Code Commissie? Een groene kaart!
Door Henk Cornelisse en Koos van der Lei
Blokland: “In essentie is het juist wat Clean Totaal schrijft in het bewuste artikel. Ik sta achter het feit dat CAO afspraken nageleefd dienen te worden. Het klopt ook dat de opleidingstarget niet gehaald is. Hier staat echter tegenover dat er wel sprake is van een forse toename qua opleidingen. Persoonlijk hecht ik niet zo aan smart targets en let ik meer op organische groei: wat worden er voor inspanningen gedaan en wat wordt hiermee bereikt. Dat vind ik belangrijker.”
Blokland constateert dat diverse bedrijven wel goed bezig zijn met het opleiden. “Het is voor mij interessant om ons te verdiepen naar de oorzaken waarom andere bedrijven hierin achter blijven. Is het gebrek aan interesse, geld, steun vanuit midden kader, onwil medewerkers?
Nieuw: De Groene kaart!
Blokland overweegt nu om, naast de bekende gele, een groene kaart uit te gaan reiken. “Een groene kaart staat symbool voor positief. Het komt toe aan een bedrijf die juist het voorbeeld geeft hoe het wel moet en kan. Bij voorkeur in een keten waarbij meerdere partijen betrokken zijn. In dit specifieke geval ben ik dan ook niet voornemens met een gele kaart jegens de Keurmerken te gaan wapperen, maar wil ik het accent leggen op de progressie die qua opleidingen zowel in percentages als absolute aantallen bereikt is.”
Kool en de geit sparen
Het blijft een bijzonder fenomeen dat daar waar de CAO met voeten getreden wordt, de Code Commissie haar gele kaart op zak houdt en vindingrijk met een groene kaart op de proppen komt.
Een groene kaart die in de schoonmaakbranche gezien moet worden als het symbool van het zich op positieve wijze onderscheiden. In dit specifieke geval nota bene het zich positief onderscheiden door de CAO na te leven. Het moet niet gekker worden…
Als we Blokland goed begrijpen dan moeten concreet afgesproken targets met de bonden niet als een vaststaand feit beschouwd worden. Organische groei is het nieuwe paradigma.
Daar waar gemeentes bestraft worden met een gele kaart omdat zij een onbeduidend, specialistisch onderdeel tegen het laagste prijs criterium gegund hebben, wordt nu het collectief overtreden van de CAO opeens beschouwd als ware dat het glas halfvol is. Onder het mom van: Kijk eens, er zijn ook bedrijven die de CAO wel naleven!
De Code Commissie doet prima werk, hierover kan geen misverstand bestaan. Maar slaat in dit geval de plank volledig mis. Het heeft er veel van weg dat de kool en de geit gespaard worden.
Kennen we de gele kaart vooral van het voetbal, de groene kaart komt voort uit de hockeysport en heeft daar een negatieve betekenis in de zin van het aangeven dat de grenzen van het toelaatbare bereikt zijn. Doe ons die interpretatie maar.