Duurzame reinigingsmiddelen zijn niet meer weg te denken uit de professionele schoonmaak. Het ene na het andere reinigingsmiddel gelabeld met duurzaamheidskeurmerken als het EU Ecolabel, Nordic Swan en Cradle to Cradle Gold, Silver of Bronze wordt geïntroduceerd als alternatief op reguliere chemie. In haar zoektocht naar het beste reinigingsresultaat met de allerlaagste milieubelasting blijft Werner & Mertz ontdekken, aanpassen en onderzoeken. “Duurzaamheid is en blijft een continu proces, jazeker”, aldus Jan Vandenhende, Technical Manager Benelux bij Werner & Mertz Professional.
Deze bedrijfsreportage is verschenen in vakblad Clean Totaal 6 – 2018.
Op het gebied van duurzame reinigingsmiddelen wordt de reinigingsmiddelenproducent uit Mainz al jarenlang als pionier gezien. Vandenhende legt uit hoe dat komt: “Vanuit onze bedrijfsvisie hebben wij duurzaamheid al jarenlang hoog in het vaandel staan. Het is natuurlijk niet voor niets dat de verpakkingen van onze reinigingsmiddelen, de cans en literflessen, al sinds 1995 op de productielocatie in Mainz worden gefabriceerd om te besparen op het logistieke proces. Dat scheelt ondertussen ruim 1700 vrachtwagenbewegingen per jaar en een besparing van 660 ton CO2 – uitstoot. Met het optrekken van de bijkomende nieuwe productie–unit in Mainz worden de interne transportbewegingen overigens nog verder ingeperkt door steeds vaker gebruik te maken van transportbanden zodat de heftruck minder en minder gebruikt wordt.”
Europese grondstoffen
Het onderwerp duurzaamheid in reinigingsmiddelen is onlosmakelijk verbonden met transport en logistiek wereldwijd. Voor de productie van reinigingsmiddelen zijn detergenten benodigd die meestal van palmolie of soja-olie worden vervaardigd. Om deze olie te produceren, wordt regelmatig in landen als Indonesië en Suriname waardevol regenwoud gekapt voor landbouwgrond. “Wij proberen de grondstoffen voor onze reinigingsmiddelen daarom steeds vaker te betrekken van Europese plantensoorten”, vertelt Vandenhende enthousiast.
“Dit is niet eenvoudig en kost veel financiële resources, want de reinigingsprestaties moeten natuurlijk wel gelijk blijven. Toch gebruiken we steeds vaker Europese reststoffen die niet geschikt zijn voor menselijke of dierlijke consumptie. Denk bijvoorbeeld aan graanstoppels die nu na de graanoogst op de akkers achterblijven. Van dit soort restproducten zijn nog altijd organische substanties te halen waarvan detergenten geproduceerd kunnen worden. Overigens is er nu al te weinig landbouwgrond wereldwijd beschikbaar om de gehele mensheid van één maaltijd per dag te voorzien. Het is dan ook noodzakelijk om landbouwgrond zoveel als mogelijk voor waardevolle teelten in te zetten waarmee monden worden gevoed.”
Tevens zou het volgens de Technical Manager goed zijn voor de Europese biodiversiteit als boeren hier andere gewassen zouden telen naast het standaardareaal van uien, aardappelen, suikerbieten en graan. “Koolzaad, vlas en zonnebloemen kunnen prima geteeld worden, zijn goed voor de biodiversiteit en helpt monocultuur tegen te gaan. Daarmee blijft de grond vruchtbaar, waardoor boeren langdurig voor voldoende opbrengst per hectare kunnen zorgen.
Duurzame verpakkingen
Het moge inmiddels duidelijk zijn dat duurzaamheid veel verder gaat dan alleen de productie van een ‘groen’ reinigingsmiddel. Bij Werner & Mertz vertelt men ook graag over de stappen die worden gezet om de verpakkingen nog duurzamer te maken.
Vandenhende vervolgt: “Inmiddels zijn al onze PET-verpakkingen vervaardigd uit 100% gerecycled materiaal. Voor polyethyleen is dit nog niet volledig het geval omdat er simpelweg te weinig hoogwaardig polyethyleen is dat gebruikt kan worden als basis van onze verpakkingen die we voor 100 % uit gerecycled materiaal willen .” Dat komt doordat er verpakkingen zijn die van ruwe olie worden geproduceerd en niet voldoende uit hoogwaardig materiaal bestaan. Er worden namelijk pigmenten, weekmakers en vulstoffen aan toegevoegd waardoor polyethyleen niet goed te recyclen is. Daarnaast is het ook niet altijd duidelijk waar de pigmenten uit bestaan, dat kan bijvoorbeeld bestaan uit organische materialen, maar ook uit zware metalen. Door al deze toevoegingen is het niet altijd haalbaar om voldoende hoogwaardig plastiekmateriaal te verkrijgen om te recyclen . Zo belandt plastic afval soms nog onnodig op de afvalberg of in de verbrandingsoven.
“Bij Werner & Mertz geloven we erin dat de oplossing van het probleem van plastic in de oceaan op land ligt. Dat begint al bij het maken van hoogwaardige verpakkingen die nadien makkelijk recyclebaar zijn. Het is zeker waar dat plastic niet eeuwig is te recyclen als glas, maar door upcycling of downcycling is er voor iedere kunststof een plek om zo lang mogelijk buiten de afvalberg te blijven.”
Recycling, downcycling en upcycling
Vandenhende duidt hiermee op de kringlopen die centraal staan binnen het Cradle to Cradle principe dat verweven is in de bedrijfsfilosofie van de chemieproducent. Zo kan verpakkingsmateriaal na gebruik niet altijd gerecycled worden tot een gelijkaardig product (een can wordt gerecycled tot een nieuwe can), maar kan het wel dienen als recyclemateriaal voor een plastic bloempot bijvoorbeeld. Downcycling voorkomt in dit geval dat er nieuw afval ontstaat. Met upcycling wordt geprobeerd afvalplastic uit de ene industriële toepassing in te voeren als grondstof voor een andere toepassing die meer waarde heeft. Zo is plastic dat voor Werner & Mertz ongeschikt is, soms te gebruiken om electronicacomponenten te maken en kan het zomaar één van de basiselementen van een gloednieuwe televisie zijn.
Meer weten over de duurzame producten van Werner & Mertz of de reinigingskracht zelf ervaren? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in.