Mist, of eigenlijk nevel, is de methode waarmee Alpheios bacteriën, virussen en schimmels in de gezondheidszorg te lijf gaat. Mist van waterstofperoxide, die snel en effectief werkt en ook is toegelaten.
Raymond Steijger van Alpheios D3-Fogging legt uit waar in de keten D3-Fogging geplaatst moet worden. “Je spreekt over drie opeenvolgende categorieën die in de praktijk veel door elkaar gehaald worden. Je hebt allereerst schoonmaken of reinigen. Dat is gewoon alles wat traditioneel onder schoonmaak gezien wordt, dus bijvoorbeeld afstoffen en dweilen. Een zwaardere stap is desinfectie. Hiermee worden ruimten ontdaan van ziektekiemen en dat is het werkveld van D3-fogging. Tenslotte is er sterilisatie die op het niveau van medische instrumenten plaatsvindt, denk bijvoorbeeld aan operatiegereedschap. In het geval van onze desinfecteermethode moet voor gebruik vochtige verontreinigingen zoals urine of bloed worden verwijderd. Afstoffen mag echter pas achteraf gebeuren. Stof is namelijk een transportmiddel voor micro-organismen. Ga je eerst stoffen, dan waait het verontreinigde stof vrolijk door het pand en verspreid je de besmetting. Dat is nog erger als je dezelfde stofdoek ook in een andere ruimte gebruikt. Na onze behandeling zijn de organismen in het stof dood en kun je het veilig verwijderen.”
Afstandsbediening
Het D3-fogging systeem bestaat uit twee afsluitbare karretjes. In de grootste zijn de chemicaliën opgeslagen en bevindt zich het op afstand bedienbare vernevelapparaat met diverse nozzles. Er is ook een koffertje met radiografische meetapparatuur dat bovenop het karretje geplaatst wordt. In de kleine kar zijn persoonlijke beschermingsmiddelen, het veiligheidsbord en een laptop opgeborgen. De laptop staat in verbinding met de meetapparatuur en controleert het proces. Ook het starten ervan zou kunnen, zelfs vanaf een andere locatie, maar de vraag is volgens Steijger of dat gewenst is: “Je kunt dan immers niet zien of er mensen in de ruimte aanwezig zijn en bovendien moet je het proces voorbereiden. Dat kan niet vanaf een bureau. Daarom gebruiken we een losse afstandsbediening.”
Lade open
Voordat de apparatuur ingeschakeld kan worden, moet de ruimte, bijvoorbeeld een patiëntenkamer, worden voorbereid. Steiger: “Je moet op een paar dingen letten. De luchttoevoer van het luchtbehandelingsysteem moet worden afgeplakt. Er mag namelijk geen overdruk in de kamer ontstaan omdat de waterstofperoxidemist niet daarbuiten mag komen. Daarom mag de afzuiging intact blijven. Ook moeten ramen en eventuele luchtroosters worden gesloten. De gordijnen en bedgordijnen moeten een stuk worden opengetrokken zodat de mist er goed bij kan. Het bed moet centraal in de kamer staan en alle kastdeuren en lades moeten worden geopend. Wat erin hangt of ligt kan in principe erin blijven, tenzij er heel veel textiel tegen elkaar hangt. Dat moet je dan uithangen.“
Tijd ervoor nemen
Het hele proces van voorbereiding tot vrijgeven van de ruimte neemt ruim anderhalf uur in beslag. Het vernevelen zelf neemt een uurtje in beslag. De daadwerkelijke tijdsduur is mede afhankelijk van de grootte van de te desinfecteren ruimte. Als je echter meer ruimten op dezelfde gang doet, ben je minder tijd kwijt. Je kunt dan de vernevelaar als de juiste waarde is bereikt verplaatsen naar een volgende ruimte. Daarvoor moet je wel de meegeleverde persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Aan tijd hangt natuurlijk een prijskaartje. Wanneer Alpheios een ruimte desinfecteert, kost dat als richtprijs € 150,-. Je kunt het ook zelf doen, maar dan moet de apparatuur worden gekocht en de mensen getraind. De kosten bedragen zo’n € 23.000,-, inclusief het trainen en certificeren van vier bedieners. Steiger: “Je moet als bediener goed weten wat je doet om een optimaal resultaat te krijgen en om veilig te werken. De bedieners die de training goed afsluiten, krijgen een pas met foto en worden jaarlijks via een audit gecontroleerd. Ze mogen hun kennis wel delen met anderen, maar die collega’s mogen de apparatuur niet bedienen.”
Gasmasker
De ruimte die wordt gedesinfecteerd is in een mist van waterstofperoxide gehuld. Daar kun je niet zomaar binnengaan. Steijger: “Er is een concentratie van ruim 100 ppm en dat is niet zo goed voor je. Je haar wordt er niet blond van, maar je lichaamseigen flora is er niet van gediend. Toch moet je wel eens naar binnen als je in het proces moet ingrijpen. Je merkt bijvoorbeeld dat de keuze voor de nozzle niet juist was. Ook wordt de concentratie niet gehaald door bijvoorbeeld het onjuist afplakken van de luchtinblaas of doordat er toch een ventilatierooster of raampje is blijven openstaan. Daarom wordt met het systeem een gasmasker bijgeleverd. Er is voldoende zuurstof om te ademen, maar de waterstofperoxide wordt eruit gefilterd.” Overigens is dit niet het enige persoonlijke beschermingsmiddel dat bij het systeem wordt geleverd. Er zijn ook vinylhandschoenen en een veiligheidsbril voor veiligheid tijdens het mengen van de ingrediënten voor het systeem.
Erbij blijven
Het gevaar van blootstelling aan de mist is er ook voor bewoners en daarom zijn er volgens Steijger maatregelen nodig. “Ons systeem kan door één persoon worden bediend, maar die moet er wel bijblijven totdat de ruimte weer kan worden vrijgegeven. Met het waarschuwingsbord geef je aan dat de ruimte niet mag worden betreden, maar als je geestelijk gehandicapten of demente ouderen hebt, is dat niet voldoende. Het liefst moet de ruimte die wordt behandeld op slot worden gedraaid. Kan dat niet, dan moet je bij de deur blijven.” Stel dat de bediener in de ruimte is met het gasmasker en onwel wordt, kun je dan zonder gevaar naar binnen? Steijger twijfelt even en zegt dan: “Ja, als er een echte noodsituatie is moet je wel. Je houdt dan je adem in en sleept de bediener direct de ruimte uit. Pas als de deur weer dicht is, kun je weer vrijuit ademen. Wel zul je behoorlijk prikkende ogen krijgen.”