Telescopische glasbewassing is niet meer weg te denken. Maar wat is nu het verschil tussen een wassteel van enkele honderden euro’s en een steel van ruim duizend euro? Günther Bolleurs van Go Cleaning, importeur van Gardiner, en Jeroen van der Poel van Unger Benelux geven uitleg.
De methode telescopische glasbewassing bestaat zo’n twintig jaar en is inmiddels een jaar of vijftien op de Nederlandse markt beschikbaar. Waar vroeger de stelen van aluminium waren gemaakt en wel acht kilo konden wegen, zijn de stelen nu gemaakt van glasvezel, carbon of carboncomposiet. De stelen anno 2022 zijn superlicht en goed te controleren. Dat was in de beginjaren in de Verenigde Staten wel anders, stelt Bolleurs. “De tuckerpole komt oorspronkelijk Amerika. Iemand bedacht om een borstel te plaatsen op een aluminium steel die gebruikt werden voor tenten in het leger. De markt explodeerde toen het in Engeland werd geadapteerd. Inmiddels is dat land de pionier van telescoopstelen.”
Verschil in types carbon
Aluminium stelen zijn tegenwoordig nog wel verkrijgbaar, maar worden niet aanbevolen door zowel Van der Poel en Bolleurs. Deze stelen zijn simpelweg te zwaar voor dagelijks gebruik en daarom laten wij ze buiten beschouwing. Er zijn verschillende soorten wasstelen verkrijgbaar die variëren in lengte en gewicht. De stelen zijn te onderscheiden in verschillende klassen: Glasvezel, carbon composiet (een mix van carbon en glasvezel) en verschillende carbon varianten zoals: regular, intermediate, himod en ultra hi mod. Deze benamingen duiden met name de prijsklasse en de stijfheid. Niet zozeer de sterkte, al zou men kunnen zeggen dat een ultra hi mod wassteel kwalitatief beter is doordat de dichtheid van het carbon hoger is door meer carbonkernen per oppervlakte. Daardoor krijg je meer stijfheid. Dat biedt naast werkgemak ook ergonomische voordelen omdat je minder fysieke inspanning hoeft te leveren om het glas en de kozijnen goed te wassen.
Het grote verschil tussen glasvezel en carbon zijn slijtgevoeligheid en flexibiliteit. Carbon is slijtvaster dan glasvezel en daarom duurder. Bolleurs: “Het mooiste is een wassteel die zowel licht als stijf is.” Van der Poel: “Het belangrijkste voor goede stelen is dat deze zeer stabiel zijn. Flexibele stelen dwingen de gebruiker om dichter bij het object te staan en dan moet je meer omhoog kijken. Als je meer afstand kunt houden, worden de nekspieren niet zo belast. Bovendien zorgen de ultra hi mod stelen ervoor dat je makkelijker kunt sturen, daarmee wordt het werk makkelijker.”
Het verschil in de verschillende prijsklassen wasstelen heeft dus te maken met de samenstelling van de steel. De goedkoopste stelen zijn van glasvezel en zwaarder. Carbon composiet, ook wel hybride genoemd, zijn wat duurder, maar ook iets lichter. Carbon stelen zijn nog weer lichter. De duurdere carbon stelen bestaan voor een deel uit ‘gewoon’ carbon in combinatie met een hogere graad carbon, zoals ultra hi mod. Een duurdere steel zal een langere levensduur hebben en is vooral praktischer in gebruik. Al is het niet direct zo dat de allerduurste stelen ook het lichtst zijn, ze zijn wel stijver. Bolleurs: “Met stijvere stelen kun je makkelijker werken omdat gebruikers meer controle hebben. Met de hele stijve stellen, daar kun je -bij wijze van spreken- je naam op het glas zetten. Als de stijfheid tegenvalt, dan zwabbert de borstel op het glas en moet je meer tegendruk geven.”
Onderhoud wassteel belangrijk
Beide heren stellen dat het onderhoud van de stelen van groot belang is. “Dat hoeft niet eens moeilijk te zijn. Je draagt al enorm bij aan de levensduur van de steel door na iedere reinigingsbeurt even een doekje langs de steel te halen om al het zand en andere vervuiling te verwijderen”, aldus Van der Poel. Bolleurs: “Onderhoud is vooral belangrijk als de slang door de steel gaat, want dan trek je altijd wat vuil de steel in. Dat gaat schuren als je daar niets aan doet. Wat ook een goede tip is om de steel neer te leggen met de top op de grond en met een tuinslang aan de achterzijde de steel door te spuiten met de klemmen open, en dan de steeldelen één voor één en dan drie à vijf keer heen en weer te schuiven. Je schrikt wat voor vervuiling er soms vrij komt.”
Overigens valt het beide heren op dat de gemiddelde zzp’er zuiniger is op zijn stelen dan medewerkers in loondienst. Ze denken dat dit komt omdat de gemiddelde medewerker weinig besef heeft van de kosten van een wassteel. Wellicht overbodig om te noemen, maar het is ook van belang dat de borstel regelmatig gereinigd wordt voor het optimale wasresultaat. Beide heren zeggen dat een steel gemiddeld wel twee à drie jaar meegaat met regulier onderhoud. “Al ken ik gebruikers die tot wel zes jaar met hun stelen doen”, aldus Bolleurs. Als tip wordt ook nog genoeg om de stelen wel eens in te sprayen met een PTFE spray of een siliconenspray op de delen die elkaar overlappen. Dit zou ervoor zorgen dat het vuil minder snel hecht, dat komt de levensduur ten goede.
Klemmen kunnen problemen geven
Een aandachtspunt bij de methode telescopische glasbewassing zijn de klemmen op de stelen. Vooral bij ronde stelen is het aan te bevelen deze goed af te stellen. Bolleurs: “Je mag hier eigenlijk niet op besparen. Als de klemkracht onvoldoende is, dan kunnen de steeldelen draaien. Daardoor krijg je schuurplekken en dus breedteverschil in de steel. En als het klembereik dan ook nog te wensen overlaat, gaat de slijtage alleen maar harder, aangezien de glazenwasser een compromis in afstelling gaat zoeken. Om dat te voorkomen is de ‘Smart Clamp’ ontwikkeld.”
Het twisten van de steel tijdens gebruik dient altijd voorkomen te worden. Dit zorgt naast extra slijtage ook voor onnodige fysieke belasting. Mede met dat in het achterhoofd heeft Unger de nLite stelen niet rond gemaakt maar ei-vormig. Van der Poel: “Doordat het twisten hierdoor niet meer mogelijk is, gaan deze stelen veel langer mee. Bovendien liggen de stelen zeer prettig in de hand.”
Langharig, kortharig
Voor nagenoeg iedere reinigingsklus is een borstel te krijgen. Maar als een blik in de werkbus wordt geworpen, dan liggen er vaak maar één of twee borstels. “Een stukje gemakzucht”, aldus Bolleurs. “Al moet ik wel zeggen dat Gardiner wel heel erg van borstels houdt. Feit is dat met een medium borstel heel veel te reinigen is. Alleen kun je voor sommige specialistische werkzaamheden beter kiezen voor een andere borstel. Houd met de borstels in ieder geval rekening dat er genoeg water doorheen kan om te spoelen en vergeet niet te wisselen als je warm water gebruikt.” Daar wijst Van der Poel ook op: “Warm water maakt de haren van de borstel zachter, daarom kies je bij warm water altijd voor een hardere borstel om hetzelfde reinigingsresultaat te behalen.”
Alleen innovatie door fabrikanten
Op basis van innovatie gebeurt er volgens de heren niet zo veel. De methodiek is nagenoeg gelijk gebleven, net als nauwelijks aanpassingen op wetgeving. Wel is het Waspak geïntroduceerd om ergonomisch juist te werken en zijn fabrikanten constant aan het ontwikkelen. “Zo zie je nu bijvoorbeeld een rinsebar boven de borstel en hebben wij een swivel-fuctie ontwikkeld die vooral handig is in de gondel”, aldus Van der Poel.
Bolleurs beaamt dat het vooral de fabrikanten zijn die innoveren. “Zo heeft Gardiner gepatenteerde zijdelingse klemmen die een groot klembereik hebben en nagenoeg geen slijtage veroorzaken en is er onderaan de schuifdelen van de stelen tape aangebracht. Tijdens het in- en uitschuiven van de steel schuift deze op de tape in plaats van het carbon. Zo voorkom je schuurplekken op die delen.” Het zijn blijkbaar de kleine slimmigheden die als noviteit worden bestempeld.
Wassteel is here to stay
Ook al is telescopische glasbewassing al bijna twintig jaar gemeengoed in Nederland, nog steeds zijn er volbloed glazenwassers die het jammer vinden dat de wassteel de plek van de ouderwetse inwasser en rubber op veel plekken heeft ingenomen. Feit is dat de wassteel niet meer zal verdwijnen en dat de investering veel kan opleveren. Maar toch is het mooi om af te sluiten met het feit dat beide heren ook genieten van traditionele glasbewassing. Want dat is toch een ambacht dat je niet in een weekje leert.