(Bedrijfsreportage)
ISSA INTERCLEAN: Stand 07.337 + buitenterrein 1
In Nederland is veel hoogbouw. Die gebouwen moeten niet alleen van binnen, maar ook van buiten veilig en snel schoongemaakt worden. Hoe? Met een hoogwerker. HDW Nederland in Ridderkerk heeft er tientallen staan. “Wij verkopen machines die ervoor zorgen dat alles binnen bereik komt.”
Door Susanne Hellendoorn, lid redactie Clean Totaal
Aan het woord is salesmanager Remko Jonkergouw. Hij weet precies wat er op het gebied van hoogwerkers op de markt is. “HDW is dealer van vier merken: Teupen, Versalist, Isoli en Genie”, begint hij te vertellen. “De merken vullen elkaar goed aan. Daarmee bieden we de klant als enige dealer in het land een geheel sluitend gamma aan oplossingen. En daar zijn we trots op.”
Voordeliger en interessanter
Een groot deel van de klanten van HDW zijn verhuurbedrijven die de machines verhuren aan onder andere bouwbedrijven. “Zij hebben vaak voor een korte periode een hoogwerker nodig. Die huren dus liever in plaats van zelf te kopen”, legt Jonkergouw uit. “Schoonmaakbedrijven kiezen echter vaker voor koop”, weet hij. “Glazenwassers of gevelreinigers werken nagenoeg elke dag met hoogwerkers. Dan is aanschaf veel voordeliger en interessanter.”
Volgens de salesmanager kan HDW klanten in elke behoefte voorzien. Hij somt het rijtje op: “We verkopen eenpersoonsliften, masthoogwerkers, schaarhoogwerkers, telescoophoogwerkers, knik-telescoophoogwerkers, spinhoogwerkers, aanhangerhoogwerkers en autohoogwerkers.” Alle machines hebben hun eigen do’s en don’ts, specifieke toepassingen en voor- en nadelen. “Het is voor ons belangrijk om te weten waar en waarvoor de eindgebruiker de machine wil inzetten. Aan de hand daarvan geven wij gericht advies.”
Rode spinhoogwerkers
Sinds 2003 is HDW dealer van Teupen. De rode spinhoogwerkers van het Duitse merk zijn volgens de salesmanager breed inzetbaar. Hij vertelt enthousiast: “Het grote voordeel is dat de machines een zeer hoge werkhoogte hebben, maar een laag eigen gewicht en klein formaat.” Hiermee kunnen de apparaten op plekken worden ingezet waar men met andere machines niet kan komen. Denk aan atriums, concertgebouwen, bibliotheken, scholen en kerken. Deze gebouwen kennen kleine doorgangen en vaak delicate vloeren met een beperkt toegestane bodemdruk. “Een spinhoogwerker is dan ideaal. Hij rijdt op zijn rubberen rupsbandjes naar binnen – hij kan zelfs trappen opklimmen – en eenmaal op de juiste plaats klapt men de automatisch nivellerende poten uit.” Volgens Jonkergouw staat Teupen voor Duitse topkwaliteit. “Het is de Mercedes onder de hoogwerkers”, vindt hij. “Qua opties, platformcapaciteit, bedieningsgemak en afwerking staat Teupen bovenaan.”
Wie geen ‘Mercedes’ nodig heeft, maar wel een degelijke hoogwerker, kan in Ridderkerk blijven. De Italiaanse fabrikant Isoli koos in 2011 namelijk voor het Zuid-Hollandse hoogwerkerscentrum als dealer in Nederland. “Isoli maakt autohoogwerkers. Ideaal voor mensen die op één dag op verschillende locaties werk moeten uitvoeren. Naast het Italiaanse merk biedt HDW sinds vorig jaar ook machines van Versalift aan. Deze Deens-Amerikaanse fabrikant bouwt voornamelijk autohoogwerkers voor de infrasector (onderhoud aan straatverlichting) en de reinigingsbranche.
Ontzorgen
Al hoewel HDW zich richt op de verkoop van hoogwerkers, blijft het daar niet bij. “Tegenwoordig wil de klant meer. Het draait allemaal om het volledig ontzorgen.” De salesmanager legt uit: “De corebusiness van de schoonmaker is schoonmaken. Zijn gereedschap is de hoogwerker. Alles wat daarmee gemoeid gaat – denk aan onderhoud en financiering – bieden wij aan. Daardoor kan de schoonmaker zich blijven focussen op zijn corebusiness.”
De ontzorging behelst het totale servicevlak. “We hebben meerdere monteurs in Nederland rondrijden. Zij gaan langs klanten die met een storing kampen, regulier onderhoud nodig hebben of omdat de machine zijn jaarlijkse keurig nodig heeft.” Voor het onderhoud en de keuringen biedt HDW een servicecontract aan. Verder kan het hoogwerkbedrijf uit eigen middelen financiering aanbieden.
Groei
HDW bestaat volgend jaar al weer 35 jaar, maar is niet altijd hoogwerkspecialist geweest. “We hebben ons jaren gericht op hijskranen en grondverzetmachines, maar die afdelingen zijn inmiddels afgestoten. In de jaren negentig kwamen de hoogwerkers erbij, waarna in 2005 is besloten ons hier volledig op te richten.” Dat lijkt een goede beslissing te zijn geweest. HDW groeit uit haar jasje. “Op dit moment hebben we veertig medewerkers in Nederland en nog vier op ons depot in België in dienst. En we groeien nog steeds door. We huren sinds kort extra ruimte en zijn op zoek naar extra mensen”, legt Jonkergouw uit.
In 2011 werd HDW door de internationale handels- en serviceorganisatie PON verkocht aan privéonderneming TVH uit het Belgische Waregem. Een mooie ontwikkeling vindt Jonkergouw, die zelf ook al zestien jaar bij het bedrijf werkt. “TVH laat ons in onze waarde en is ‘s werelds grootste op hoogwerker- en heftruck-onderdelenvlak. TVH heeft veel kijk op de markt. Door de overname hebben we meer body gekregen, kunnen we als HDW voorraden aanleggen en financiering aanbieden. We zijn door TVH een nog krachtigere partner geworden.”
www.hdwnl.com