De I-Mop is een erg vernuftig apparaat, door Benelux distributeur Boma zelfs omschreven als de grootste innovatie in Schoonmaakland sinds microvezel. Een uiterst wendbare schrobzuigmachine met de flexibiliteit van een vlakmop, uitgerust met zes patenten, zonder wielen en een unieke scharniervoet. De droom voor elke schoonmaker? Onze testredacteur Gerard Spoor kon het bijna niet geloven en ging erop af.
Door Gerard Spoor, redactielid Clean Totaal
Toen de redactie meldde dat ik de uitverkorene was om de I-Mop onder de loep te nemen heb ik allereerst het promotiefilmpje bekeken (zie onderaan dit artikel) dat de producent heeft gemaakt om ons aller aandacht trekken. Wat je dan ziet is een kleine, bijna futuristisch aandoende, machine die sierlijk over de vloer danst en reinigt alsof het vanzelf gaat.
U kent mij inmiddels wel een beetje, ik had de zintuigen gelijk op scherp. Bij fabrikant Future Cleaning Technologies in Eindhoven kwam ik oog in oog te staan met dit vertederend aandoende apparaat, mocht ‘m van binnen en van buiten bekijken en er naar hartelust mee spelen.
Waarvoor?
Als praktisch ingesteld mens was uiteraard mijn eerste vraag in welke behoefte de I-Mop voorziet. Al te vaak zijn er oplossingen bedacht voor niet bestaande problemen. Het antwoord was luid en duidelijk: het schrobben in ruimtes waar dat met een schrobzuigautomaat niet te doen is! Onder stoelen, tafels, banken, stellingen, in sanitaire ruimtes, kleedkamers, keukens, noem maar op.
Is de naam I-mop dan niet wat vreemd gekozen? Dat moet ik ruim zien volgens de fabrikant. Het is niet alleen schrobben maar tevens moppen, de ultieme symbiose. Wel, daar kun je over redetwisten maar laten we hier de I-Mop als alternatief zien voor een kleine schrobzuigautomaat.
De fabrikant maakt melding van het feit dat met de I-Mop 3 tot 4 keer zo snel gewerkt kan worden als met de hand schrobben en rept over 1.000-1.300 m2 prestatie per uur. Dat scheelt inderdaad een slok op en borrel. Maar goed, de investering moet natuurlijk ook terugverdiend worden!
Ontwerp van de i-Mop
De I-Mop bestaat uit een basismachine, batterijen, schoon- en vuilwater tanks. De borstels zijn met het bekende bajonetsysteem snel te vervangen door pads. Het totaalgewicht is circa 25 kilo en dus heel makkelijk verplaatsbaar van de ene naar de andere locatie. De totale werkbreedte bedraagt 46 cm en het geheel oogt goed uitontwikkeld, voelt stevig en stabiel aan. Ik heb geen ontwerpfouten kunnen ontdekken. De bediening is kinderlijk eenvoudig met de keuzemogelijkheden en schakelaar bovenop de steel.
Aan de slag
Op de prachtige vloer in de demonstratieruimte was het een lust om met de I-Mop te werken. De wendbaarheid, het nagenoeg vanzelf voortbewegen en de efficiency verbaasden mij. De I-Mop heeft geen wielen en drijft als het ware op z’n borstels (als een hovercraft). Een lichte kanteling van de borstels laat de I-Mop de kant opgaan die jij wenst. Ook de kracht bij de zuigmond was opmerkelijk met een praktisch droge vloer als resultaat.
Het lijkt alsof deze machine zichzelf voortbeweegt, waarheen je maar wilt. Je kunt de I-Mop echt met twee vingers sturen. Met één hand bedien je de machine en met de andere hand verplaats je de stoelen. Ik heb het geprobeerd en het lukte!
De demonstratievloer was echter de ideale vloer, mooi vlak en egaal. Daar namen we uiteraard geen genoegen mee, want de buitenwereld is ook niet ideaal. Dus gingen we testen op minder ideale vloeren. Zo heb ik een slechte linoleumvloer in een keuken geschrobd. Ook daar was ik positief verrast. Door het concept met scharnierende steel is werkelijk ieder kantje en randje te schrobben, zelfs onder werkbladen.
Vervolgens heb ik een magazijn opgezocht met betonnen vloer. Zelfs daar was ik verbaasd over de performance. Heel handig is dat je in magazijnen ook probleemloos onder stellingen kunt komen.
Door de afneembare tanks is het opruimen ook een fluitje van een cent. De I-Mop heeft een 4 liter schoonwatertank en een 8 liter vuilwatertank. Ik heb de testen gedaan zonder detergent maar de resultaten waren zeer netjes. Eigenlijk ook wel logisch gezien de borsteldruk van 22 kilogram op de relatief kleine borstel en de 250 rpm. Met de twee batterijen kun je een uur werken en opladen kost ook een uur. Met een tweede set batterijen achter de hand kan dus continue gewerkt worden.
Spatwater
Is er dan geen punt van kritiek? Bitter weinig, behalve een opmerking over spatwater. Zoals bij iedere roterende machine wordt ook bij deze machine een klein beetje water bij de borstels naar buiten gespat. Je kunt mooi onder tafels en vast gemonteerde stoelen schrobben, maar dan spetter je wel op de poten van het meubilair en tegen de plinten. Ook tijdens het lopen van banen zie je naast de machine een paar spetters op de vloer.
Resumé
Voor kleinere en beperkte ruimtes is de bewegingsvrijheid van de I-Mop een lust voor de gebruiker. De schrob- en zuigkracht zijn echt verbazend in verhouding tot het formaat. Waar ik, als voorbeeld, deze machine direct zou inzetten is in bedrijfsrestaurants, lunchrooms, kantines, kantoorruimtes met harde vloeren, gangen, etc, etc..
De I-Mop is ergonomisch goed doordacht, constructief goed uitontwikkeld en munt uit in gebruikersgemak en bediening. Een prachtig stukje ontwikkeling van een bestaand idee dat geschikt gemaakt is voor heel veel ruimtes die voorheen handmatig geschrobd moesten worden. Dat hoeven overigens geen kleine ruimtes te zijn want de prestatienorm is verbazend hoog gegeven het formaat.
Een grote innovatie sinds microvezel!
Waar verkrijgbaar?
BOMA is de exclusieve distributeur van de I-Mop in de Benelux. Verkoopprijs gebruiksklaar (inclusief set batterijen en borstels) bedraagt Euro 2.850,- excl. BTW. www.boma.nl
U kunt hier een demo aanvragen.
Reactie fabrikant Future Cleaning Technologies:
Wat betreft de opmerking over het spatwater: er is optioneel een borstel met intensieve beharing aan de zijkant verkrijgbaar. Gespetter is overigens sterk verwoord, bij sommige vloeren is er mogelijk kans op een spatje.
Reactie distributeur BOMA:
Voor schoonmaakorganisaties impliceert het gebruik van de I-Mop een aanzienlijke besparing dankzij de tijdwinst en voor de bediener van het toestel is het gebruiksgemak een heus genot.