Reinigen met ijsstralen onder hoge druk is een simpele methode voor oppervlaktereiniging. IJsstralen ofwel Iceblast is een techniek die weinig water en energie vereist en is bovendien milieuvriendelijk. Iceblast is geschikt voor bijvoorbeeld voedingsmiddelenfabrieken, de auto-industrie, chemische bedrijven of de machinebouw.
Iceblast, niet te verwarren met droogijs- of CO2-stralen, is een simpele schoonmaakmethode met perslucht en scherven ijs gemaakt van leidingwater. De Iceblast-machine maakt uit leidingwater ongeveer 80 tot 100 kilo ijsscherven per uur. De ijsscherven worden met een dubbele slangenset naar een pistool getransporteerd en dit pistool blaast een mist van naaldjes ijs op het vuile oppervlak. Dit gebeurt onder een druk van maximaal 15 bar. Door de hoge druk slaat het vuil los en druipt het weg met het smeltwater.
Schoon zonder schade
Het oppervlak blijft onbeschadigd tijdens het ijsstralen, want ijs is zachter dan de meeste materialen. Door in de luchtstroom bijvoorbeeld soda te doseren, krijgt het ijsstralen een schurende component. De kracht van de reiniging is dan te vergelijken met zandstralen. IJsstralen met soda is geschikt voor bijvoorbeeld het verwijderen van zware vervuilingen met roest, olie, vet, roet of verf van keramische tegels, staal, beton en dergelijke.
Water, lucht en energie
IJsstralen heeft lage gebruikskosten door het minimale gebruik van leidingwater. Een hogedrukreiniger verbruikt 250 tot 3500 liter water per uur, Iceblast verbruikt daarentegen tot een maximum van ongeveer 100 liter water per uur. Daarnaast komt er zoveel energie vrij dat een deel van het water direct verdampt wat de hoeveelheid afval nog minder maakt. Het energieverbruik van de kleinere modellen Iceblast-machines is ongeveer 3 kWh, de grotere modellen gaan tot 15 kWh. Dit vermogen is vooral nodig voor het produceren van de ijsscherven.
Toepassingen
IJsstralen is geschikt voor diverse sectoren in de industrie. In de automotivebranche wordt Iceblast gebruikt voor bepaalde schoonmaaktaken en bij het ontbramen. In de chemische industrie verdwijnen hardnekkig vuil zoals polymeren, bitumen of andere chemicaliën zonder bijkomende vervuiling. In de machinebouw verwijdert Iceblast vet en olie op machineonderdelen. In de olie- en gasindustrie verwijdert de methode allerlei soorten olie van afsluiters, pompen, tanks en wagons. In de scheepsbouw en het scheepsonderhoud wordt ijsstralen gebruikt voor het verwijderen van losse of oude verflagen, aangroei en roest op schepen. IJsstralen is verder in voedingsmiddelenfabrieken geschikt voor het bacteriologisch reinigen van productie-installaties zonder afvalprobleem. In de farmaceutische industrie zorgt ijsstralen, eventueel met toevoeging van een UV-lamp voor kiemvrij water, voor reinigen zonder bacteriën.
Wanneer wel en niet geschikt?
IJsstralen voldoet aan de laatste wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne. Dat komt door de gebruikte materialen en omdat leidingwater als straalmiddel wordt gebruikt. Overweegt u om over te gaan op reinigen met ijs, dan zijn enkele zaken van belang. Een voordeel van de methode is dat toevoegen van een straalmiddel niet nodig is. Er ontstaat dus geen afval. Verder vormt de techniek geen stof, het is immers een natte reinigingstechniek. Er ontstaan geen beschadigingen op oppervlakten. IJs is zachter dan de meeste materialen waarop de ijsscherven worden gestraald. Ook is het gemakkelijk om met toevoegingen te ijsstralen, zodat de techniek hybride is. Denk hierbij aan soda of een desinfectant. Toch is de techniek niet altijd toepasbaar. De Iceblast machine is een vrij grote, kostbare machine. IJsstralen is bovendien een natte techniek, dus niet geschikt om overal toe te passen. Tot slot, Senter Novem heeft ijsstralen aangemerkt als milieuvriendelijk en daarom op de lijst geplaatst van de MIA/VAMIL subsidies.
IJsstralen versus droogijsstralen
IJsstralen moet niet verward worden met droogijs- of CO2 stralen. Droogijs (ook wel koudijs genoemd) is koolzuur in vaste vorm van -78 graden. Vloeibare koolzuur wordt na expansie onder hoge druk geperst. De vaste vorm die dan ontstaat noemen we droogijs. Bij droogijsstralen worden de sterk afgekoelde koolzuurgasbolletjes met een hoge snelheid door middel van perslucht op de verontreiniging gestraald. De koolzuurbolletjes sublimeren in één keer vanuit vaste vorm naar koolzuurgasgas (CO2). Hierbij neemt het volume met een factor 500 toe waardoor de verontreiniging los komt. Omdat het straalmiddel verdampt vindt er geen menging van het reinigingsmiddel met het straalmiddel plaats. Droogijsstralen wordt gebruikt voor het intensief reinigen van voorwerpen zoals het verwijderen van corrosie en voor het verwijderen van grafitti en wordt (nog) niet in geautomatiseerde productieprocessen toegepast. Bij droogijsstralen gaat het om een vrij kapitaalsintensieve techniek.