De loketten om aanspraak te maken op de NOW subsidie (“Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid”) zijn geopend. Het kabinet stelt via deze regeling het bedrijfsleven miljarden euro’s beschikbaar als tegemoetkoming in 90% van loonkosten als gevolg van de omzetdaling veroorzaakt door het coronavirus. Schoonmaakbedrijven kunnen gebruik maken van deze regeling.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Voorwaarden
De voorwaarden -op grond waarvan werkgevers in aanmerking kunnen komen voor deze tegemoetkoming in de loonkosten- zijn kort samengevat:
- een verzoek komt voor toewijzing in aanmerking indien er vanaf 1 maart 2020 een omzetderving van minimaal 20% wordt voorzien, en
- personeel niet wordt ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen in de periode waarover de tegemoetkoming wordt ontvangen, en
- het loon aan alle werknemers (incl. flex werkers) volledig wordt doorbetaald.
Het kabinet heeft nadere informatie bekend gemaakt over de NOW, die per 6 april aangevraagd kan worden. Mogelijk dat in de komende tijd nog meer details nog bekend worden gemaakt. De aanvraag dient te geschieden bij het UWV. De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020.
Keuze periode omzetvergelijking
In de NOW is sprake van twee variabele componenten: de omzet en de loonsom. Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming in de loonsom.
De hoogte van het omzetverlies wordt bepaald door de totale omzet uit 2019 te delen door vier. Dit wordt vervolgens vergeleken met de omzet in de maanden maart, april en mei 2020. Let op: Als de omzetdaling binnen uw onderneming pas later merkbaar is, kan voor de omzetvergelijking ook een andere periode worden aangegeven, althans indien die één of twee maanden later start. Met andere woorden: de keuze voor de omzetvergelijking kan ook gemaakt worden voor de periode april t/m juni 2020, of mei t/m juli 2020. Van belang is goed te beoordelen/in te schatten in welke periode de zwaarste klappen qua omzetverlies verwacht worden.
Bij bedrijven in concernverband wordt de omzetdaling van het hele concern aangehouden. Anders kan de organisatie van het concern (een te) grote invloed hebben op de hoogte van de tegemoetkoming. Het is volgens het kabinet aan een concern om verantwoordelijk met medewerkers om te gaan als over het geheel genomen geen sprake is van een forse omzetdaling.
Welke loonsom is bepalend?
Voor de loonsom worden gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst gebruikt. Deze loonsom neemt het UWV automatisch over. Het zogenaamde sociale verzekeringsloon (ook wel ‘SV loon’) wordt hierbij als grondslag gebruikt. Hier bovenop komt voor alle bedrijven dezelfde opslag van 30 procent voor werkgeverslasten zoals de opbouw van het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies.
Daarnaast geldt er een maximum aan het loon dat per werknemer voor de tegemoetkoming in aanmerking komt, namelijk EUR 9.538 bruto per maand. Salaris boven dit bedrag wordt niet gecompenseerd.
De loonsom in de tegemoetkomingsperiode wordt vergeleken met de loonsom van januari 2020, zoals deze bekend is bij de Belastingdienst. Als die ontbreekt, wordt de loonsom van november 2019 genomen. Wijzigingen in de loonaangifte die na 15 maart zijn doorgegeven, worden niet meegenomen. Het is dus belangrijk dat er tijdig loonaangifte wordt (blijven) gedaan bij de Belastingdienst.
Welk loon komt voor de tegemoetkoming in aanmerking?
Iedereen voor wie loonaangifte wordt gedaan én verzekerd is voor de WW, ZW of WIA, valt onder de loonsom waarvoor een tegemoetkoming ontvangen kan worden. Ook het salaris van flexwerkers wordt gecompenseerd, er is geen onderscheid naar contractvorm. Als de loonsom krimpt, omdat er minder mensen doorbetaald worden, daalt de tegemoetkoming uiteraard mee.
Mensen die op grond van een fictieve dienstbetrekking zijn verzekerd voor de werknemersverzekeringen vallen ook onder de definitie van werknemer in de zin van de Wet financiering sociale verzekeringen. Mensen die niet vallen onder die definitie, zoals niet-verzekerde DGA’s en vrijwillig verzekerden, zijn hierdoor uitgezonderd, waardoor hun loon niet in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.
Welke verplichtingen worden verwacht van de werkgever
Werkgevers dienen:
- zich zoveel mogelijk in te spannen om de loonsom gelijk te houden;
- zich te committeren geen ontslag voor werknemers aan te zullen vragen op grond van bedrijfseconomische redenen gedurende de periode waarin de tegemoetkoming wordt ontvangen;
- in overeenstemming met het doel van de NOW te handelen;
- aan de gemeente waarvan de werkgever loonkostensubsidie ontvangt melding doen van de NOW-toekenning;
- de ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging, of bij gebreke daarvan alle werknemers te informeren over het beroep dat gedaan is op de NOW.
Voorschot, uitbetaling en verrekening NOW subsidie
Werkgevers dienen bij de aanvraag de verwachte omzetdaling opgeven. Bij een positieve beoordeling van deze cijfers door het UWV, keert het UWV een voorschot van 80% uit. Het uitkeren van een voorschot gebeurt in drie termijnen. Het eerste deel van het voorschot wordt uitgekeerd binnen twee tot vier weken na de indiening van de aanvraag of zoveel eerder als mogelijk. Van belang is dat de aanvraag goed voorbereid wordt. Incomplete aanvragen leiden tot vertraging van de toekenning van de subsidie.
Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend, dient de vaststelling van de tegemoetkoming aangevraagd te worden. In beginsel is hiervoor een accountantsverklaring vereist. Vervolgens zal het UWV binnen 22 weken een eindafrekening opmaken. Die kan hoger of lager uitvallen dan bij de eerste opgave werd verwacht. Indien de loonsom in maart, april, mei 2020 bijvoorbeeld lager is dan de loonsom januari 2020 dan zal er wellicht een deel van de subsidie terug gevraagd worden.
4-wekelijkse i.p.v. maandelijkse betaling
De regeling is met name ingericht op maandelijkse loontermijnen, terwijl dit in de schoonmaaksector veelal een 4–wekelijkse periode betreft. In het artikel “Hoe pakt de NOW uit voor het schoonmaakbedrijf” beschrijft collega Hella Vercammen hoe hiermede bij het indienen van de aanvraag het best kan worden omgegaan. Ook wordt in dit artikel melding gemaakt van NOW legal support website van The Legal Company, waarmee online ondersteunt kan worden bij het voorbereiden van de aanvraag van de NOW subsidie.