Een onderzoeksgroep aan de Universiteit van Utrecht stelt in een rapport dat er een tendens is dat de overheid steeds meer banen inpikt.
Werk dat normaliter verricht wordt door commerciële bedrijven gaat nu rap richting rupsje nooitgenoeg. Gedupeerde bedrijven zien het met lede ogen aan en staan machteloos. De onderzoekers noemen onder andere het werk van koeriers, fotografen, cateraars, beveiligers en uiteraard ook de schoonmaak.
Middels de vers opgerichte Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) vist de overheid sowieso een dikke 60 miljoen euro aan werk uit de private schoonmaakmarkt. Met het grote risico van een domino-effect richting lagere overheden. Niet te noemen het feit dat de belastingbetaler voor de meerkosten kan opdraaien. Het verhaal mag genoegzaam bekend zijn.
Schrale troost, de schoonmaaksector is dus niet de enige die heeft te kampen met deze (semi-liberale) hongerige rups. En gedeelde smart is ten minste nog halve smart.
Het maatschappelijke protest de overheid een halt toe te roepen klinkt, mede onder aanvoering van OSB, steeds luider. De schoonmaakwerkgevers hebben inmiddels een klacht ingediend bij de Commissie van Aanbestedingsexperts tegen de RSO.
Wat dat betreft wacht de redactie ook met belangstelling het vervolg af van de affaire scanstraat, waarbij het digitaliseren van Rijksarchieven is inbesteed en het bedrijfsleven buitenspel is gezet. Minister Jet Bussemaker heeft in deze kwestie he advies van de Commissie van Aanbestedingsexperts genegeerd en wil, tegen de wens van de Kamer, de inbesteding niet terugdraaien.
Bron: De Telegraaf
De redactie