Artikel 38 van de cao verplicht het nieuwe schoonmaakbedrijf bij een contractwisseling om werknemers die aan alle voorwaarden voldoen een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Maar hoe moet er omgegaan worden met payroll- en uitzendkrachten die niet in dienst zijn bij het oude schoonmaakbedrijf? En waarom moet u oppassen in deze situaties? In dit artikel legt jurist mr. Wesley Sallé van The Legal Company B.V. dit uit.
Werknemers in dienst nemen via de payroll of op uitzendbasis
Het is voor een schoonmaakbedrijf nog steeds gemakkelijker om van een payroll- en uitzendkracht af te komen dan van haar eigen personeel door de geldende ontslagwetgeving. Daarbij laat ik buiten beschouwing de kosten die het payrollbedrijf of uitzendbureau eventueel aan u doorberekent in verband met een eventuele opzegging van de overeenkomst met dit bedrijf.
Het voorgaande kan een reden zijn voor het nieuwe schoonmaakbedrijf om bij een contractwisseling werknemers niet rechtstreeks in dienst te willen nemen maar deze krachten via een payrollbedrijf of uitzendbureau in te huren.
Strict genomen hoeven schoonmaakbedrijven na overname geen arbeidsovereenkomst aan te bieden aan payrollkrachten.
Strikt genomen voldoet een aanbieding om via een payrollbedrijf of uitzendbureau te komen werken niet aan de eisen van artikel 38 cao, nu dit het nieuwe schoonmaakbedrijf verplicht om werknemers van het oude schoonmaakbedrijf, een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Een aanbieding van een payrollbedrijf of uitzendbureau voldoet daar niet aan nu het payrollbedrijf een derde partij is bij een contractwisseling. Het doet in deze discussie niet ter zake of u de rest van uw personeel al bij een payrollbedrijf heeft ondergebracht.
Bijkomend gevaar is dat de verplichting om een arbeidsovereenkomst aan te bieden, ondanks een aanbod om via de payrollbedrijf of uitzendbureau te gaan werken, blijft bestaan. Blijft u bijvoorbeeld volharden in uw standpunt om de werknemer in te huren via de payroll en zet u vanwege deze discussie dan maar andere krachten in om het werk te doen, dan kan dit u duur komen te staan. De werknemer kan dan nog steeds een dienstverband (met terugwerkende kracht) bij u claimen met bijbehorende loondoorbetaling. Die rekening kan snel oplopen.
Aanbiedingsplicht ten aanzien van de payroll- en uitzendkracht
Strikt genomen hoeven schoonmaakbedrijven die een object gaan schoonmaken de aldaar werkzame payroll- of uitzendkrachten op grond van artikel 38 cao geen arbeidsovereenkomst aan te bieden. Zelfs als ze verder voldoen aan de voorwaarden van de cao en niet vallen onder één van de uitzonderingssituaties (bijv. langer dan 26 weken ziek).
Dit komt omdat de cao-verplichting die geldt voor het nieuwe schoonmaakbedrijf alleen zit op werknemers die een arbeidsovereenkomst hebben met het oude schoonmaakbedrijf. Payroll- en uitzendkrachten hebben geen arbeidsovereenkomst bij het oude schoonmaakbedrijf maar bij het payrollbedrijf of het uitzendbureau. Ze zijn dus ook geen werknemer zoals bedoeld in artikel 38. In de praktijk kan het dus voorkomen dat daarom één deel van een team dat wel werknemer is bij het oude schoonmaakbedrijf overgenomen moet worden, maar het payroll- of uitzenddeel niet.
Zeker nu het gebruik van payroll- en uitzendkrachten voor het MKB makkelijker is gemaakt in de cao 2017-2018, kan dit in de praktijk voor veel onduidelijkheid en discussie zorgen.
Oppassen geblazen?
De regels lijken vrij simpel: payroll- en uitzendkrachten hoeft u geen arbeidsovereenkomst aan te bieden bij een contractwisseling. Toch bestaat er, zoals op veel regels, weer een uitzondering.
Als de contractwisseling kan worden gekwalificeerd als een overgang van onderneming zoals bedoeld in de wet, bent u verplicht om de hele groep werknemers die op het object werkzaam was over te nemen. Dat wil zeggen dat degene die niet voldeden op grond van artikel 38 cao, tóch een aanbieding behoorden te ontvangen. Daaronder vallen payroll en uitzendkrachten, werknemers die niet voldeden aan de voorwaarden van artikel 38 cao (1,5 jaar werkzaam zijn op het object) of vallen onder een van de uitzonderingssituaties.
Dat payroll of uitzendkrachten bij overgang van onderneming overgenomen moeten worden is enige tijd terug nog bevestigd door de Rechtbank Midden-Nederland op 12 april 2018.
Wanneer is er sprake van een overgang van onderneming in de schoonmaakbranche? Dit is een vrij juridische en droge materie, maar in feite is er binnen de branche sprake van een overgang van onderneming indien (door de contractwisseling) een wezenlijk deel qua aantal en deskundigheid van het oorspronkelijk personeel door het nieuwe schoonmaakbedrijf wordt overgenomen. Bij twijfel is aan te raden om advies in te winnen bij een juridisch adviesbureau.
Meer weten over contractwisseling?
Indien u meer wilt weten over contractwisseling kunt u de handleiding contractwisseling van The Legal Company bestellen. Meer dan dertig pagina’s met bijbehorende voorbeeldbrieven voor € 90,- exclusief BTW. Dit kan gemakkelijk per e-mail KLIK HIER »