Schoonmaakgroothandels Hijman Schoonmaakartikelen uit Amsterdam en KBL Circulair Schoonmaakcentrum uit Broek op Langedijk gaan een samenwerking aan. Het verbond introduceert ‘Plastic 4 Us’, een ophaal- en recycleservice voor plastic afval van hun afnemers.
Het concept werkt simpel, en bestaat uit vier stappen. Zo maken wij op uit de Linkedin-post waarin het recyclingconcept wordt aangekondigd.
- De klant verzamelt op één, of meerdere centrale locaties. plastic flesjes, cans en drums in een ‘Plastic 4 Us box’.
- Op verzoek, tijdens het afleveren van de bestelling, wordt de ‘Plastic 4 Us box’ geleegd en wordt de inhoud meegenomen.
- Verwerking van het plastic afvalmateriaal vindt plaats door middel van een shredder. Hiermee worden de plastics omgezet in granulaat dat als grondstof dient voor nieuwe producten.
- Met een mal of 3D-printer worden weer nieuwe producten gemaakt.
Verpakkingsmateriaal als waardevolle grondstof
Waar veel schoonmaakleveranciers nogal eens beren op de weg zien of geen valide businesscase zien, is directeur van KBL Circulair Schoonmaakcentrum Hilco Kooistra enthousiast: “Landelijke afvalverwerkers roepen het al langere tijd, wat voor de één afval is, is voor de ander een potentieel waardevolle grondstof. In ons geval krijgt het plastic verpakkingsmateriaal een heel andere waarde indien dit weer te gebruiken is als grondstof.”
Het is dus belangrijk te bepalen in welke kringloop het afval een nieuwe grondstof kan zijn. Kooistra: “We voeren gesprekken met een derde partij die het granulaat als grondstof gebruikt voor nieuwe producten. Zij hebben hiervoor schoon HDPE nodig. Dit High Density Polyethyleen is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. Bijna alle cans, flessen en drums bestaan uit dit materiaal. Als we de lege cans weggooien, verliezen ze hun waarde. Door deze te shredderen en dit granulaat aan te bieden, wordt het waardevol voor fabrikanten.”
De businesscase staat of valt in dit geval bij de massa. “Daarom is het zo belangrijk om samen te werken en verder te kijken dan het eigen belang”, aldus Kooistra die samen met Hijman de kar trekt. Voor de Amsterdamse groothandel is het inzamelen geen nieuw begrip. Algemeen directeur Roland Wink: “Dat klopt, wij verzamelen al plastic op een luchthaven.”
Klein beginnen
“Gesprekken om een gezamenlijk front te vormen voor de inzameling zijn onlangs gestrand”, vervolgt Wink. “Enerzijds begrijpelijk, want er zijn natuurlijk allerlei redenen te bedenken om wel of juist niet te participeren. Het eigen voordeel is altijd belangrijk, maar het betreft in dit geval een gezamenlijk probleem. Samen met KBL zetten we de eerste stap. De reacties zijn positief en laten we niet vergeten dat het valt of staat met de participatie van de klanten. We beseffen ons goed dat we geen afvalverwerker zijn en klein beginnen.”
Overigens is het wel opvallend dat de partijen niet samenwerken met ECMR in het kader van Plastic 4 Us. European Cleaning Machines Recycling is als enige in de schoonmaakbranche actief als afvalverwerker en Hijman is partner. Schoonmaakmachines worden middels een abonnementsstructuur met de fabrikant of groothandel aan het einde van de levensduur ingenomen en gedemonteerd om gescheiden bij eindverwerkers aan te bieden.
Het kan nóg duurzamer
Het zou volstrekt logisch zijn om te flacons naar Urk te halen en vanaf daar mee te nemen in de stroom afval die reeds vanuit de branche wordt aangeboden. Vooralsnog participeert ECMR niet omdat enerzijds de volumes te klein zijn en anderzijds er een idee ligt dat meer impact heeft. ECMR-directeur Johan van de Reest: “Wanneer we flacons gaan inzamelen, gaan vrachtwagens volledig vol geladen rijden, maar indirect met 97% lucht. Wanneer we flacons vervoeren, vervoeren we namelijk alleen lucht. Het zou veel beter zijn om de vrachtwagens altijd vol te laten rijden en juist op locatie al te shredderen.”
Van de Reest ziet het als volgt voor zich: met meerdere kleine shredders op locaties gespoelde flacons shredderen. Deze flacons moeten dan wel gespoeld zijn en zijn ontdaan van de labels en de dop. Residu van reinigingsmiddelen brengt potentieel gevaar met zich mee. Wanneer de flacons, die allen dezelfde kleur hebben en bestaan uit HDPE, als granulaat wordt ingezameld kan het weer worden omgezet tot nieuwe grondstof voor dezelfde flacons. “Hiermee vervalt het grootste gedeelte van de logistiek. De kosten zijn weliswaar hoger, maar de carbon footprint is vele malen lager.” Ook hier geldt: om kostendekkend te zijn, zijn grote hoeveelheiden vereist.
Nieuwe flacons
Het zou dus nog duurzamer kunnen, maar daarvoor is het project nu nog te klein. Dat er stappen worden gezet op groen gebied is natuurlijk al een stap in de goede richting. Het ultieme doel van het project ‘Plastic 4 Us’ is dat het granulaat zijn weg weer vindt naar de schoonmaakbranche door gebruikt te worden in nieuwe flacons of in schoonmaakmaterialen. Er zijn verregaande gesprekken om dit mogelijk te maken. Zoals gezegd staat of valt het concept bij de massa. Zolang ‘Plastic 4 Us’ geen financieel blok aan het been wordt, zijn er volop mogelijkheden. Aanhaken dus!