Naturama Green Planet is een nieuwe speler op de markt der reinigingsmiddelen. Sinds 2019 bestormt het de markt met schoonmaakmiddelen die louter bestaan uit plantaardige extracten en mineralen uit de natuur. “Naturama maakt een einde aan de mythe dat ‘natuurlijk’ niet werkt en industriële kracht slecht is voor het milieu.” Althans, zo claimt de producent. Waardevolle commerciële termen die nogal eens ongepast worden gebruikt. Hebben we hier te maken met een hoopvolle ontwikkeling of een hype? Testredacteur Gerard Spoor onderwierp een paar producten aan een niet-wetenschappelijk onderbouwde praktijktest.
Tekst: Gerard Spoor
Foto’s: Clean Totaal & Naturama Green Planet
We beginnen de test na het onder de loep nemen van de subtitel op de website van Naturama: “Professioneel krachtig natuurlijk reinigen, veilig voor mens, dier en milieu”.
Professioneel en veilig?
Professioneel, welnu ik kan zeggen dat het assortiment er professioneel uit ziet, professioneel verpakt is en professioneel voorzien is van verplichte documentatie (VI-bladen). Naturama is iets dat niet gisteren bedacht is, maar een Amerikaans label dat al jaren aan de weg timmert en sinds kort voet aan Nederlandse wal heeft gezet. Amerikaans betekent meestal wel dat er vanwege de angst voor claims goed gedacht is aan veiligheidsvoorschriften.
Veilig voor mens, dier en milieu? Laat ik dan nogmaals duidelijk stellen dat ik geen wetenschapper ben en zeker geen chemicus, maar de eigen verklaringen en de testrapporten van Naturama zullen wel gebaseerd zijn op bepaalde normen. Men stelt namelijk nogal wat en dat doe je mijns inziens niet zomaar.
Dat het geen giftige stoffen bevat, betekent niet automatisch dat het product ongevaarlijk is. Bij de demonstratie werden handen gewassen met de vloerreiniger uit het assortiment om aan te tonen dat het veilig is. Dat gaat mij te ver. Dat je huid niet meteen verdwijnt, betekent niet dat het middel per definitie veilig is. Om een raar voorbeeld aan te halen: ik heb in mijn tijd bij Defensie dagelijks heel veel hydraulische olie op mijn handen gehad. Had ik er last van? Nee, maar dat zegt niet dat het op langere termijn of bij frequenter gebruik niet ongezond kan zijn. Overigens zijn de meeste Naturama producten EPA Safer Choice gecertificeerd. Deze Amerikaanse certificering toont aan welke producten veilig zijn in gebruik. Alle ingrediënten worden volgens deze methode getoetst.
Werkt het?
Nu het gebruik, werkt het ook? Ik heb de garagevloer-reiniger en de handzeep aan een praktijktest onderworpen. Voordat we naar de conclusie gaan, help ik graag eerst iedereen uit de droom dat we hier te maken zouden hebben met een wondermiddel dat vuil oplost en laat verdwijnen. Wat wel is gebleken uit de testen, is dat het weghalen van vervuiling vele malen makkelijker maakt.
Als voorbeeld: Er ligt olie op de vloer in een werkplaats. Meestal strooien we hier bindmiddel overheen, vegen we de vervuiling op en reinigen we met een sterk product. Met de Naturama vloerreiniger is dit proces te vereenvoudigen. Giet (juist gedoseerd) water met product op de olie en er gebeurt niets. Echter, wanneer je de vloeistof en olie gaat bewegen (bijvoorbeeld met een kwast of borstel) gebeurt er iets moois. Technisch gezien worden de strengen waaruit de olie is opgebouwd afgebroken. De cohesie verdwijnt en de olie valt uiteen in hele kleine deeltjes en is dan een makkelijk weg te vegen, spoelen of zuigen vloeistof in plaats van een stroperige plakkende bende.
Tijdsbesparing
Heb je dan wat bereikt? Ja, in de praktijk heel veel, namelijk veel arbeidsslagen en dus tijd. En ja, ik heb het geprobeerd en het werkt zoals gepropageerd wordt. Op internet is een video te vinden waarbij de werking wordt uitgelegd en gedemonstreerd.
Dan door naar de handreiniger. Hierover kan ik alleen maar in herhaling vallen. Het is namelijk hetzelfde verhaal als de garagevloer-reiniger. Het werkt.
Ik heb ook een collega gesproken die Naturama in de praktijk heeft getest. Zelfs uitgeharde chocolade werd, met het juiste product natuurlijk, zonder enige moeite losgeweekt en makkelijk afneembaar gemaakt. Het scala van praktische problemen dat te tackelen was, is tot nu toe al groot en ik vermoed dat dit alleen maar uitgebreid zal worden.
Naturama een wondermiddel?
Maar is Naturama Green Planet een wondermiddel? Nee, absoluut niet. Er komt geen magie bij kijken. Maakt het ons werk makkelijker en sneller? Na wat ik tot nu toe gezien, getest en gehoord heb, zeker wel! Als ik dan mag aannemen dat het inderdaad zo vriendelijk is voor mens, dier en milieu dan kan iedereen dat alleen maar toejuichen. Nogmaals, ik kan daar niet over oordelen vanwege gebrek aan deskundigheid op dat gebied.
Dus kan ik alleen maar zeggen: “one small step for man ……” Voor de volledigheid verwijs ik nog even naar onze bekende vriend Sinner. Wanneer de werking van chemie beter is, kan de factor tijd kleiner worden. Daar is met deze ontwikkeling zeker een stap gemaakt.
Wetsovertredend?
Naar aanleiding van het gepubliceerde artikel in vakblad Clean totaal 1 – 2020, voelde de NVZ zich genoodzaakt om te reageren. De brancheorganisatie voor zeepfabrikanten zet vraagtekens bij de gestelde claims van Naturama. NVZ voorzitter Hans Razenberg: “het product in kwestie voldoet overduidelijk niet aan de wet- en regelgeving, op meerdere punten. Zo schrijft de CLP-wetgeving voor dat het verboden is om op een product te vermelden dat het ‘mens- en milieuvriendelijk’ is. Al helemaal voor een product dat een gevarenindeling heeft als oog-irriterend (en daarmee dus per definitie niet ‘mens-vriendelijk’ is). Ook uit de zin ‘Veiligheidsinformatieblad op verzoek verkrijgbaar’ blijkt dat zowel de CLP- als REACH-wetgeving niet goed worden nageleefd. Met dit soort overduidelijke overtredingen zou elke inspecteur een uitgebreid onderzoek starten, want de kans is zeer groot dat er nog meer overtredingen worden begaan. ‘Claimen doe je niet zomaar’ is hier duidelijk wél het geval.”
Claims gegrond
Producent Naturama weerlegt de reactie van de NVZ in een beknopt respons: “CLP wetgeving stelt dat claims niet mogen worden gemaakt als ze strijdig zijn met de indeling van de stoffen in een mengsel. We zijn niet uniek in de vermelding van claims, ook niet als het gaat om veiligheid voor milieu en mens. In vele gevallen zijn dergelijke claims wel terecht. Bij concentraten betreffen de veiligheidsclaims meestal de “geadviseerde gebruiksverdunning”, soms expliciet vermeld, soms impliciet als zodanig bedoeld. Dat laatste is uiteraard het geval bij de geconcentreerde Garage Floor Cleaner, het mens- en milieuvriendelijk icoontje valt optisch in het niet bij de formele symbolen en waarschuwingsteksten die conform CLP correct vermeldt zijn. Hoewel het betreffende icoon meer een onderdeel van de grafische opmaak uitmaakt, willen we uiteraard verwarring voorkomen en zullen we in de toekomst melding maken dat “vriendelijk voor mens” de geadviseerde gebruiksverdunning betreft.
De melding “Veiligheidsinformatieblad op verzoek verkrijgbaar” is verplicht conform artikel 2.2 van het veiligheidsblad en voldoet daarmee wél aan de CLP wetgeving.
We begrijpen waar de kritiek vandaan komt, het sterkt ons in het vertrouwen dat Naturama een plaats in de markt verdient.”
Meer weten over Naturama of in contact komen met de productspecialisten? Vul het formulier onderaan deze pagina in.