Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft aangekondigd dat de schoonmaaksector één van de sectoren is waar in 2017 op wordt ingezet door de Inspectie SZW.
Door Ruben Lijzenga, redactielid Clean Totaal
De schoonmaakbranche behoort tot één van de risicosectoren voor onderbetaling, illegale tewerkstelling en arbeidstijden, net als horeca en detailhandel, de metaal en agrarische sector en de uitzendbranche.
Werken aan betere naleving
“In 2017 zal de Inspectie SZW in het Programma Schoonmaak samen met brancheorganisaties en opdrachtgevers werken aan een betere naleving ban de arbeidswetten en gericht communiceren met betrokkenen, bijvoorbeeld door de digitale checklist ‘Eerlijk werk in de schoonmaakbranche‘ te promoten”, aldus Asscher.
Om malafiditeit te bestrijden en naleving te bevorderen zullen risicogerichte controles ook in 2017 deel uitmaken van de aanpak van de inspectie. “De Inspectie SZW zet de beschikbare capaciteit in waar zij het meeste effect kan sorteren. Begin 2018 rapporteert de Inspectie SZW over het meerjarenprogramma Schoonmaak. In die rapportage wordt aandacht besteed aan het effect van het toegepaste palet aan interventies.”
“Code sorteert positief effect”
Volgens de minister heeft de Inspectie SZW het beeld dat de bedrijven waarbij overtredingen worden geconstateerd, zelden behoren tot de bedrijven die de Code Verantwoordelijk Marktgedrag hebben ondertekend. Asscher durft te concluderen dat de Code een positief effect sorteert.
Helft schoonmaakbedrijven in de fout in 2016
In 2016 zijn in de helft van het aantal onderzochte zaken in de schoonmaaksector een of meer overtredingen van een of meer wetten geconstateerd. Asscher: “Het ging daarbij om naleving van de Arbeidstijdenwet, Wet arbeid vreemdelingen, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Hiervoor zijn sancties opgelegd.”
Naar verwachting is er in het voorjaar een definitief verslag van het Programma Schoonmaak 2016 beschikbaar.