Sinds mei 2018 is het EU Ecolabel beschikbaar voor schoonmaakdiensten binnen Europa. Dat wil zeggen dat schoonmaakbedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid zich kunnen laten certificeren om zich daarmee te onderscheiden. In de drie maanden dat het keurmerk beschikbaar is, loopt het nog niet echt storm, zo meldt SMK.
SMK is door de Europese Commissie en daaropvolgend de Nederlandse overheid aangesteld als competent body. Dat wil zeggen dat zij binnen Nederland verantwoordelijk zijn voor de implementatie van het keurmerk. Via de website www.europeesecolabel.nl kunnen schoonmaakbedrijven zich hiervoor aanmelden. Tot op heden is dit niet gebeurd. “Opvallend en toch verrassend”, aldus junior projectleider bij SMK Robert Jan Volders. De groep reinigingsmiddelenproducenten is immers de grootste productgroep bij SMK.
EU Ecolabel heeft potentie
Volders gelooft dat het keurmerk van meerwaarde kan zijn. “Zowel de Europese GPP-criteria en de criteria die door de Nederlandse overheid zijn opgesteld voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van schoonmaakdiensten vertonen veel overlap met het nieuwe EU Ecolabel certificatieschema. Zodoende is EU Ecolabel schoonmaakdiensten een praktisch hulpmiddel voor inkopers die eisen willen stellen aan duurzame schoonmaak.”
Meer dan alleen duurzaam schoonmaken
De duurzaamheidscertificering voor Europese schoonmaakbedrijven bestaat uit een zevental verplichte criteria die de focus leggen op de vermindering van de milieu-impact van schoonmaakactiviteiten. Volgens Volders gaat het daarbij vooral om het gebruik van schadelijke stoffen aan banden te leggen, verspilling van reinigingsmiddelen en water tegen te gaan, de implementatie van milieubeheersystemen te bevorderen en duurzaam afvalbeheer te stimuleren. Ook zijn er eisen omtrent de opleiding van personeel.
Ook Managing Director van Spectro Laurens Metternich is enthousiast over het EU Ecolabel voor schoonmaakbedrijven: “Ik vind het een interessante ontwikkeling en ben erg benieuwd of het omarmt gaat worden door de branche. Het is inderdaad ‘weer’ een certificering maar het heeft zeker kans van slagen. Wat ik met name mooi vind is dat het een totaalbenadering is, vaak kijkt men niet verder dan de middelen en materialen die gebruikt worden.”
Vaste prik in aanbestedingen?
Metternich besluit met de vraag of overheden het EU Ecolabel gaan verplichten in aanbestedingen. Omdat er veel overlap is tussen de keurmerkcriteria en de criteria van maatschappelijk verantwoord inkopen lijkt dit wel te kunnen. Vooralsnog wordt er niet om gevraagd en is er nog niet één schoonmaakbedrijf dat zich bij SMK heeft gemeld voor een audit, dus rest de vraag; is een schoonmaakbedrijf met EU Ecolabel voldoende onderscheidend ten opzichte van een collega-schoonmaakbedrijf of geven andere eisen als social return de doorslag bij aanbestedingen? De tijd zal het leren.