ISSA/INTERCLEAN: Standnummer 4.329
Fabrikant Spectro brengt een revolutionaire nieuwe versie van hun Ecodos-doseersysteem op de markt. Volgens directeur Laurens Metternich zo anders dan anders, dat zijn bedrijf er drie jaar in het diepste geheim aan heeft gewerkt en er ook een octrooi op heeft verworven. Op de ISSA/Interclean kunt u het systeem zelf gaan bekijken en… het is per direct leverbaar.
“Onze merknaam Ecodos geeft onze speerpunten aan; ecologische reinigingsmiddelen en doseersystemen” vertelt Metternich. “Tot voor kort kochten wij onze dispensers in en lieten ze naar onze specificaties aanpassen. De fabrikant stopte ermee en kwam met een nieuw concept waarin we ons niet konden vinden. Wij kwamen toen tot de conclusie dat wij dit zelf veel beter konden en moesten doen. Dat is gelukt na een lange ontwikkelingsfase met de nodige duurtesten. Ons systeem is uniek in de wereld en absoluut duurzaam.”
Van scratch ontworpen
Dat is een boude bewering voor dingen die vaak nogal wat weg hebben van een uitvergrote zeepdispenser in de sanitaire ruimte. Metternich: “Precies, dat is net het probleem met deze apparaten. Ze zijn vaak lastig te bedienen met een stroef werkende drukknop en ze zijn bovendien onnauwkeurig. Je haalt er een hoeveelheid product uit dat overeenkomt met de hoeveelheid druk die je op de knop uitoefent en -erger nog- ook teveel omdat je bij de meeste apparaten naar hartelust kunt pompen. Er is ook een enkel apparaat dat elektrisch werkt, maar daarvoor worden alkalinebatterijen gebruikt die men regelmatig moet verwisselen. In de ontwikkeling van de Ecodos Easy zijn wij vanaf de basis begonnen. Wij hebben alle nadelen van de huidige dispensers aangepakt zodat ze passen bij onze duurzame bedrijfsfilosofie.”
Duurzaamheid kernwaarde
“Spectro is producent van reinigingsmiddelen waarbij duurzaamheid voorop staat” stelt Metternich. “Wij zijn kritisch op onze bedrijfsprocessen en producten. Wij kiezen bijvoorbeeld onze grondstoffen naar hernieuwbaarheid en afbreekbaarheid. Daarnaast certificeren wij onze producten met het Europese Ecolabel en concentreren waar mogelijk. Dat laatste brengt ons wel in de gevarenzone. Het product mag zodanig geconcentreerd zijn dat het geen gevaar oplevert voor de gebruiker. Maar die gebruiker kan ook net zoveel blijven gebruiken als hij van oudsher gewend is, waardoor de kosten hoog oplopen omdat een geconcentreerd product duurder is. Bovendien is bij overdosering het schoonmaakresultaat slechter. Met onze Ecodos Easy passen wij innovatieve technieken toe die ervoor zorgen dat methodefouten onmogelijk zijn, waardoor de kosten beheersbaar blijven.”
Nauwkeurige dosering
Metternich gaat vervolgens dieper in op de techniek en de gevolgen daarvan voor de klanten van hun distributeurs. “Allereerst de knop, of eigenlijk twee knoppen. Die zijn instelbaar van 1 tot 100 ml per keer. Die hoeveelheid is altijd exact. Er zijn twee knoppen om aan te sluiten bij de praktijk dat iemand bijvoorbeeld zowel met een flacon werkt als met een schrobzuiger. In beide gevallen kan die knop in een bepaald tijdsbestek één maal worden ingedrukt. In principe kan een halve minuut wachttijd al voldoende zijn om een schoonmaker er van te weerhouden om nogmaals een hoeveelheid schoonmaakmiddel te tappen. Methodefouten worden zo uitgesloten. Vergissen in schoonmaakmiddel is onwaarschijnlijk. Wij sluiten aan bij de in de schoonmaak gebruikte kleuren rood, groen en blauw. Voor mensen die kleurenblind zijn vermelden wij op de Ecodos Easy ook een nummer. Tenslotte gebruiken wij een naam die weergeeft wat het product doet. Geen fancynamen dus, maar gewoon sanitair- of vloerreiniger.”
Data vastleggen
Dat klinkt allemaal nog niet zo bijzonder, maar Metternich heeft nog meer in petto. “Iedere handeling aan een dispenser wordt geregistreerd. Je kunt zien hoe vaak er in een bepaalde periode is gedoseerd en hoeveel. Zo kun je als gebouwbeheerder bijvoorbeeld controleren of iemand wel de afgesproken schoonmaakfrequentie uitvoert of de hoeveelheid gebruikt product overeenkomt met het aantal vierkante meters in de werkinstructie. Deze gegevens worden in elk apparaat opgeslagen en bewaard. Als iemand er een telefoon, tablet of laptop aan plugt kan deze die gegevens meteen uitlezen.”
Waarom niet gekozen voor Wifi? “Ik sluit niet uit dat dit er ooit komt als onze klanten dat willen, maar de vraag is nu nog of de meerkosten daarvan hier opwegen tegen de voordelen. In sanitaire dispensers wordt dat wel eens toegepast om de verwisseling van het product en een schoonmaakfrequentie beter te plannen. Dat is bij ons niet aan de orde. Onze voorraadzak bevat bijvoorbeeld 1,5 liter en het duurt vaak maanden voordat deze leeg is.”
Zonnecel
Ook het probleem van stroomvoorziening is grondig aangepakt. De Ecodos Easy werkt op een accu. “Vanwege de milieuaspecten hebben wij niet gekozen voor batterijen of lithiumaccu’s die nogal ter discussie staan vanwege de kobaltwinning in Congo en het brandgevaar. Wij gebruiken een accu op basis van ijzer. Meer dan zeggen dat deze goed is te recyclen, wil ik daarover nu niet. Hiermee heeft de gebruiker vrijheid om de dispenser op elke gewenste plek op te hangen. De standaard accu gaat 500 doseringen mee, de XL-versie 1500. Maar… in de praktijk veel langer, want hij wordt met een kunstlichtgevoelige zonnecel bijgeladen. Het laden gebeurt snel. Een uurtje kunstlicht per dag volstaat om voldoende spanning te houden. Desgewenst kan deze dispenser overigens wel op het lichtnet worden aangesloten. Gebruikers krijgen dispensers in bruikleen. Op basis van onze testen en een gemiddeld gebruik, geven wij levenslange garantie daarop. Ook de datachip gaat minstens zo lang mee.”