Het is inmiddels alweer anderhalf jaar geleden dat SVS als zelfstandige organisatie voort is gegaan. De voormalige stichting, in 1977 opgericht door vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties, heeft de afgelopen periode niet stil gezeten. Manager Marketing & Sales Han Kruize blikt nog eens terug maar kijkt vooral vooruit.
“De timing was natuurlijk ongelukkig”, vertelt Kruize. “Om juist in zo’n periode zelfstandig te gaan, is niet ideaal. Bovendien heeft de Basisopleiding Schoonmaken, die in dezelfde periode is geïntroduceerd, een wat stroeve start gekend. Geleidelijk heeft deze echter flink terrein gewonnen. Hoe dan ook, we hebben met een enthousiaste club mensen het eerste jaar prima doorstaan. Niet in de laatste plaats door ons grote corps van docenten en examinatoren die het SVS gevoel als ware ambassadeurs uitdragen.”
Positionering
De markt vraagt steeds meer om maatwerk. Hoe gaat SVS daar mee om? Kruize: “Elk schoonmaakbedrijf heeft z’n eigen werkwijze en methodes en wij proberen daar maximaal op in te spelen. Voor het uitvoerend personeel van de contractors op Schiphol Plaza hebben wij bijvoorbeeld een aanvullende module Hospitality uitgerold. Zij zijn tenslotte de eerste aanspreekpunt voor de reiziger. Opdrachtgever Schiphol, dat veel belang hecht aan de internationale tevredenheidsranking, wordt hiermee een grote dienst bewezen. Voor de minder grote marktpartijen hebben we onze koers ook bijgesteld. Hielden we in het verleden in geval van bedrijfsgroepen enigszins star vast aan een minimaal aantal cursisten, anno 2010 komen we ook tegemoet aan de wensen van bedrijven die minder medewerkers kunnen missen. Op het veelgehoorde verletprobleem anticiperen we met ons concept ‘Training On The Job’. De praktijk wijst uit dat het verlet minimaal is, terwijl de resultaten aantonen dat opleiden in combinatie met dagelijkse werk niet ten koste hoeft te gaan van het slagingspercentage. Flexibiliteit wordt trouwens van alle kanten gevraagd. Dus niet alleen van onze docent, maar ook van de klant wiens meewerkend voorman participeert in het opleidingstraject. “
Productontwikkeling
De afdeling Productontwikkeling van SVS is continue bezig met het optimaliseren van het lesaanbod. Kruize geeft een paar voorbeelden: “In het geval van onze nieuwe module Waterschade werd de behoefte gesignaleerd door één van onze docenten, die net als zijn collega’s in de branche werkzaam is. Voor de eigen diensten van ziekenhuizen en zorginstellingen wordt binnenkort een nieuwe modulaire opzet van de opleiding gepresenteerd, waarbij de klant zelf kan aangeven welke onderwerpen wel of niet uitgediept dienen te worden dan wel weggelaten kunnen worden.”
Ook bestaande opleidingen worden SVS kritisch onder de loep genomen. Kruize: “Lesstof mag natuurlijk nooit gedateerd zijn. Denk aan wetgeving, actualiteit, marktontwikkelingen en trends. Zo worden onze kaderopleidingen herijkt. Met een tiental bepalende personen uit de praktijk, die verschillende disciplines uit de branche vertegenwoordigers, hebben we enkele enerverende brainstorm sessies gevoerd. Volgend jaar zullen wij een nagenoeg nieuw kaderaanbod presenteren.”
Taal
Wat taal betreft lijkt het voor de meeste schoonmaakbedrijven even zoeken. SVS is nauw betrokken bij taaltrajecten op ROC’s, maar blijft ook het relatief korte Nederlands Op De Werkvloer bieden, separaat of in combinatie met een vakopleiding. De vraag naar vakopleidingen is flink toegenomen, waarbij het natuurlijk bevorderend is dat op de meeste SVS vakopleidingen exclusief 40% ESF-subsidie is toegewezen. In een aantal gevallen krijgt de klant zelfs geld toe. Kruize: “Daarmee zijn alle mogelijke ‘drempels’ weggenomen: flexibiliteit ten aanzien van inhoud en groepsgroottes, verletreductie en kostenminimalisering. Wij zijn klaar voor het najaarsoffensief!”
Nieuw lesboek
Eén van de troeven van SVS is het nieuwe lesboek “Schoonmaken is een vak”.
Het lesboek bestaat vooral uit praktijkfoto’s, illustraties en opdrachten. In een fraaie kantooromgeving zijn alle handelingen die een schoonmaker dagelijks en periodiek moet kunnen uitvoeren, opnieuw op de foto gezet. Daarbij zijn de laatste inzichten op het gebied van ergonomie verwerkt. Dat betekent bijvoorbeeld aandacht voor het zo min mogelijk draaien van het lichaam, het stilhouden van de pols bij het reinigen van horizontale en verticale oppervlakken en het gebruik van ergonomische en verstelbare stelen.