In deel 1 in onze serie over tapijtreinigen lieten we de schoonmaakbranche aan het woord. Vriendelijk doch beslist werden we inhoudelijk op de vingers getikt door Chris Reutelingsperger van Bond Textile Research. Zijn stelling: “De branche weet klaarblijkelijk zo weinig af van tapijtreiniging, dat ze zich er beter verre van kan houden. Schade door ondeskundigheid is vaak enorm en kan zelfs tot het faillissement van een onderneming leiden. Een goede opleiding doet echter wonderen.”
Door Leon van den Berg, redactielid Clean Totaal
Reutelingsperger is sinds 1994 directeur van een aantal bedrijven en houdt zich bezig met onderzoek naar tapijtmaterialen en meubelstoffen en de manier waarop deze het beste schoon kunnen worden gemaakt. Daarnaast ontwikkelt hij tapijten voor fabrikanten. Tenslotte doet hij onderzoek naar de effectiviteit van zuigmonden van stofzuigers en ontwikkelen we ook betere modellen voor de toonaangevende fabrikanten.
Veel mis in informatie
Volgens Reutelingsperger is er op de informatie uit deel 1 wel het nodige aan te merken. “Misschien is wel de belangrijkste conclusie dat er geen universele en dus optimale reinigingsmethode voor tapijt bestaat en dat het er in ieder geval veel meer zijn dan de drie genoemde methoden. Als je een tapijt gaat reinigen is het cruciaal dat je weet welk materiaal je gaat reinigen. Daar zit meteen een groot probleem, want vaak kun je dat niet weten. Er zijn nogal wat tapijtfabrikanten die er in de productie een potje van maken. Vaak wordt er pas na de garantietermijn gereinigd en staan zowel de koper als het schoonmaakbedrijf in de kou als ze verhaal willen halen.”
Garens alles bepalend
Hoe belangrijk het garen is, toont Reutelingsperger aan de hand van diverse tapijtvoorbeelden. Zo toont hij een zeer duur wollen tapijt dat na reiniging bruin uit is geslagen. “Bij nader onderzoek blijkt dat de kern van de vezel uit jute bestaat. Dat geeft tannine af als het nat wordt. Door de capillaire werking van de wollen vezel stijgt die bruine kleurstof naar boven. De oplossing is simpel, draai het tapijt om en de tannine komt in de rug terecht en dat zie je niet. Zoiets kun je natuurlijk alleen doen bij karpetten en niet bij vaste vloerbedekking.”
Certificering
Op de vraag of een schoonmaker dit soort problemen wel kan voorkomen wordt beslist geantwoord. “Nee, lang niet altijd. Ook wij worden nog wel eens verrast. Belangrijk is echter dat je bent opgeleid en je materiaalkennis op orde is. De Stichting Waarborg Tapijt & Meubelreiniging geeft cursussen die na een examen leiden tot een certificering. We gaan tijdens die training uitgebreid in op het herkennen van vezels en hun invloed op de reinigingsmethodiek. Het examen wordt afgenomen in een praktijkproef met hetzelfde tapijt, dezelfde vervuiling en identieke machines. Dan zie je hoeveel het uitmaakt welke man of vrouw erachter staat en welke keuzes gemaakt worden. Met dit diploma op zak ben je werkelijk onderscheidend in de markt. Er zijn dus veel mensen die maar wat aanrommelen, die onkunde vind ik ook terug in jullie deel 1.”
Sproei-extractie niet zaligmakend
Reutelingsperger: “Ik lees bijvoorbeeld dat sproei-extractie een doeltreffende methode is, maar dat is alleen zo als het tapijt ervoor geschikt is en de methode juist wordt uitgevoerd. Juist is om eerst de vloer in te sprayen en dat even te laten intrekken. Die factor tijd is erg belangrijk, want het vuil moet zich aan de zeep binden. Pas daarna kun je met schoon water de sproei-extractie toepassen. Liefst met een machine met meer nozzles om streepvorming te voorkomen. Veelal wordt in de machine een sopje gemaakt en daarmee wordt dan de vloer behandeld. Niet alleen is dat erg slecht voor de pomp van de machine, maar het werkt ook niet omdat er geen inwerktijd is. Je moet uitgaan van de cirkel van Sinner. Hier zie je dat de chemie wel klopt, maar dat de factor tijd onvoldoende scoort.”
“Het verschil tussen sproeien en opzuigen is een paar milliseconden en hoe krachtiger de motoren zijn, hoe korter je inwerktijd is. Er wordt ook beweerd dat je beter heet water kunt gebruiken, maar dat is gezien de snelle omlooptijd nauwelijks een factor, ook al verhoogt het de werkzaamheid van de chemie. Anderen stellen dat je door heet water krimp krijgt. Dat is onzin want je kunt zelfs met het heetste water het tapijt nauwelijks meer dan een paar graden opwarmen. Absoluut onvoldoende hitte om een tapijt te laten krimpen. Gebeurt dat toch, dan is het tapijt dat niet met water had mogen worden gereinigd.”
Opgebrachte beschermlagen
Reutelingsperger moet niets hebben van opgebrachte beschermlagen, zeker niet als dat door schoonmaakbedrijven gebeurt. “Fabrikanten gebruikten tot voor kort vooral fluorcarbon-verbindingen als tapijtbescherming. Daar is veel op aan te merken. Allereerst milieutechnisch. Het is gewoon rommel die je niet moet gebruiken. Het is ongelofelijk slijtvast en chemisch niet aan te tasten, dus aantasting door gebruik van het inzetten van reinigingsmiddelen is onwaarschijnlijk. Hooguit is door permanente lokale draaibewegingen (bijvoorbeeld achter een balie) slijtage mogelijk. Je hoeft dus als tapijtreiniger die laag niet te herstellen, want die blijft gedurende de hele levensfase van het tapijt aanwezig.”
“Toch ontstaan er in het gebruik vlekken. Dat komt doordat de laag in de fabriek via opschuimen aangebracht wordt. Hierdoor wordt niet de hele pool afgedekt, maar alleen het zichtbare oppervlak en een paar millimeter daaronder. Als je fabrikanten mag geloven blijft een druppel gewoon aan de oppervlakte liggen. De praktijk is echter anders. Dan heeft een druppel een hoge valsnelheid en wordt hij misschien ook nog wel ingelopen. De vloeistof komt dan door de capillaire werking van de vezel onder de beschermlaag te zitten en dat krijg je nooit meer weg.”
“Fabrikanten kiezen daarom steeds meer voor een andere oplossing zoals een andere manier van produceren van garens, waardoor vuil minder snel en diep aanhecht. Daardoor zal tapijtreiniging in de toekomst denk ik steeds eenvoudiger worden, wat overigens niet wegneemt dat het noodzakelijk blijft om daarvoor de nodige vakkennis te hebben. Een certificaat van de Stichting Waarborg Tapijt & Meubelreiniging zal ook in de toekomst dus zijn waarde houden.”
www.bondtextile.com
Deel 1 gemist? Lees het HIER terug