De ‘diamanten’ Twister vloerpads zijn voorzien van miljarden microscopisch kleine diamanten. In plaats van gebruik te maken van reinigingsmiddelen, poetsen en polijsten deze pads de vloer mechanisch schoon. Het systeem werkt met verschillende kleuren binnen een stappenplan waarbij elke kleur een eigen toepassing kent. Distributeur Wecovi meldt als grote voordelen van het gebruik het verkorten van de schoonmaaktijd, het niet hoeven gebruiken van chemische middelen en een lange levensduur. Genoeg reden voor Gerard Spoor de diamanten vloerpads eens aan de tand te voelen.
Ik heb de afgelopen weken wat veldwerk gedaan met de veelbesproken “Twister – the original diamond pads” van fabrikant HTC. Ook ik had al veel gehoord over deze revolutionaire ontwikkeling op gebied van vloeronderhoud maar had er zelf nog geen enkele ervaring mee. Met mijn motto “eerst zien, dan geloven” heb ik me in de materie verdiept en enkele tests gedaan. Alvorens aan de slag te gaan had Marco Vegers, account manager van Wecovi, de distributeur van de Twisterpads, mij uitgenodigd naar Zwolle te komen. Met een uitgebreide en enthousiaste uitleg van de samenstelling van het product en de werkwijze was het voor mij in ieder geval duidelijk wat de bedoeling is van de Twisterpads. Nu nog zien of het werkt.
Plan van aanpak
Ik heb voor een heel simpele doch praktische aanpak gekozen. Het klonk mij al heel logisch in de oren dat met deze pads, zeker op gebied van natuursteen, veel te bereiken zou moeten zijn. Testen maar! Op een stuk natuursteen met een behoorlijke vervuiling zijn we aan de slag gegaan en de geadviseerde methode gehanteerd. Gebruik de juiste kleur pad (wit- geel- groen) op het juiste moment (volgorde dus!). Ook hier zit de logica van het aloude kristalliseren. Van grof naar steeds fijner polijsten tot het gewenste resultaat is bereikt.
De beginsituatie: natuursteen, behoorlijk vervuild en zeker aan een periodiek toe.
De glanswaard staat op 2. Vervolgens schrobben met alleen water en de witte Twisterpad en het gehele oppervlak 7 keer bestrijken met de pad. Na deze behandeling gaan we weer meten en dus weten.
Na de witte pad: stap 1 in het proces; na 7x over de vloer met de witte pad staat de glansmeter al op 58.
Vervolgens gaan we met de gele pad over hetzelfde stuk vloer heen. Ook hier weer 7 keer over iedere cm2 heen.
Vervolgens gaan we met de gele pad over hetzelfde stuk vloer heen. Ook hier weer 7 keer over iedere cm2 heen.
Na de gele pad: stap 2 in het proces; na 7x over de vloer met de gele pad staat de glansmeter al op 73.
Tenslotte gaan we met de groene pad hetzelfde stuk vloer 7x schrobben. Dit is de laatste stap en zal ook de fijnste beschadigingen nog zoveel mogelijk wegpolijsten.
Na de groene pad: stap 3 in het proces; na 7x over de vloer met de groene pad staat de glansmeter uiteindelijk op 78.
Is het eigenlijk wel zo verrassend dat ik dit resultaat uiteindelijk bereik? Achteraf gezien, met de kennis van de samenstelling en opbouw van de pad, is het eigenlijk zelfs heel logisch. Op zich doe je natuurlijk hetzelfde wat wij altijd al gewend zijn met onze polijstpasta. Exact dezelfde techniek en ook dezelfde technologie alleen zit de pasta eigenlijk nu verwerkt in de pads.
Zoals je ziet op de foto zit in de pads diamant gruis ingebed. Je ziet dit als de gekleurde laag aan de onderzijde van de pad. Als die kleurlaag weg is betekent dat ook tevens dat de werking stopt. Het diamantstof is verbruikt. Door met water en het diamantstof te schrobben doe je dus exact hetzelfde als met de bekende pasta’s. Groot voordeel is dat je relatief weinig overlast veroorzaakt. Je kunt vloeren in kleinere gedeeltes doen en je kunt stoppen en het water opzuigen. Ook als je een stuk vloer daarna opnieuw zou doen veroorzaak je geen schade op extra glans op dat stuk vloer!
Aanvulling
Vanuit de testresultaten kan ik me heel goed voorstellen dat deze pads een geweldige aanvulling kunnen zijn voor bedrijven die bijvoorbeeld veel natuursteen schrobben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhoud in winkelcentra. Hoe lang de pads bij deze werkzaamheden hun werking behouden kan ik niet inschatten. De gegevens van de leverancier zeggen daar natuurlijk wel één en ander over maar dat heb ik niet kunnen verifiëren. Als je kijkt naar de vloerspecialisten dan ben ik er stellig van overtuigd dat hier heel veel voordeel mee te behalen is. De hoeveelheid tijd die je moet besteden is duidelijk minder dan met de bekende pasta-behandeling. Je verstoort de normale gang bij de klant veel minder en je kunt dus gewoon op werktijden vloeren behandelen. Een vloer kan dus in gedeeltes behandeld worden. Het is niet mogelijk om met een bepaalde kleur pad meer te bereiken dan het stuk dat je al gedaan hebt. Zet dat eens af tegen de hoeveelheid troep die je met pasta-behandeling hebt, dan lijkt me dit een heerlijke oplossing. Ik kan gerust stellen dat ik van het resultaat en het gemak zeer onder de indruk ben!
Strippen zonder chemie?
Maar dan de klap op de vuurpijl. Er is al veel gesproken over dat strippen zonder chemie toch wel een hele stap in de goede groene richting zou zijn. Daarnaast is het zo dat niet alleen het milieu hierbij gediend is. Bedenk eens hoe vaak er niet schade is ontstaan door lekkend water met stripper op plaatsen waar je het niet wilt of als er door de stripper gelopen wordt en vervolgens over een vloer die niet gedaan hoefde te worden. Helaas heb ik dat regelmatig mee mogen maken met mijn mensen. Niet bewust, maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Wecovi stelt dat ook het strippen prima gedaan kan worden met de Twisterpads. Laat maar weer zien dan!
Een bekende situatie! Een kantoortje bij een productieruimte. Looppad ernstig kaalgesleten en zeer vervuild. Nu gaan we niet met stripper aan de gang en proberen aan de buitenzijde meer te corrigeren dan in het looppad. De wasophoping aan de zijkanten willen we dus niet. Nu gaan we aan de slag op dezelfde wijze als met de natuurstenen vloer.
Je kunt gelukkig goed zien waar je gebleven was! Ook hier heb ik de glans gemeten van het lino. Dat zegt wat over de hoeveelheid achtergebleven polymeer na het lange lopen op de vloer. Ook hier is het resultaat van het strippen , dus verschil met de glansmeting, aangetoond.
Tijdens het werk zag je ook de zo herkenbare slijmerige gladde drap die je normaal ook ziet als je met stripper de polymeer verwijdert. Nu is de polymeer weggeschuurd met het diamantstof en water hetgeen uiteindelijk dus dezelfde drap oplevert. Voor mij was dit duidelijk en overtuigend. Ook hier geldt dat ik niet kan beoordelen hoelang de levensduur van de pads zal zijn bij gebruik in de praktijk. Da’s een kwestie van aan de slag gaan en een goede kosten-batenanalyse t.o.v. werken met stripper.
Uiteindelijk is de vloer, zoals wij zeggen, zo kaal als een luis! Je kunt dan ook prima zien waar we gestopt zijn en dus de grens tussen geschobd en niet-geschrobd.
Natuurlijk maak je gebruik van puur mechanische behandeling. Dat betekent direct ook dat alleen de polymeer aan het oppervlak van het linoleum verwijderd wordt. Je kunt dus niet zoals met stripper in de vloer dringen. Sealer is dus niet op deze wijze te verwijderen, voor zover je dat al zou willen.
Daarentegen kun je de stripper niet te lang op de vloer laten inwerken met als resultaat die verschrikkelijke onomkeerbare gele plek!
Voor- en nadelen
Mijn visie op de HTC-Twisterpads na testen:
Voordelen:
- Grootste voordeel is dat je met deze pads dezelfde werkzaamheden kunt uitvoeren, maar dan zonder productgebruik!;
- Vooral ten opzichte van kristalliseren is een enorm financieel voordeel te behalen door de snelle werkwijze en de beperkte productkosten. Hier liggen voor de schoonmaakbedrijven nieuwe kansen. Herstellen van natuursteen was vaak te duur en is nu veel aantrekkelijker geworden voor klanten. Dit zou wel eens veel omzet kunnen genereren;
- Schade veroorzaken is bijna onmogelijk;
- De werksystematiek is heel herkenbaar en logisch;
- Veel minder verstoringen voor de klant bij de werkzaamheden;
- Werken in etappes is zonder meer mogelijk;
- Onjuist doseren en verkeerde productkeuze is niet meer aan de orde.
Nadelen:
- Wanneer het diamantstof is gebruikt kun je niets meer met de pads. Ofwel, je zult voldoende voorraad pads bij je moeten hebben want chemie is niet aan de orde. Versleten betekent nul werkzaamheid. Ervaring over verbruikssnelheid zal opgedaan moeten worden;
- De levensduur kan ik niet inschatten omdat er dan een veel langere testperiode zou moeten plaatsvinden. Daar hebben we niet voor gekozen. Wecovi kan de gegevens over levensduur/m2 per pad wel aanleveren. Ik mag er van uitgaan dat die gegevens betrouwbaar zijn.
Conclusie
U ziet aan bovenstaande opsomming dat de voordelen ver in de meerderheid zijn. En de nadelen zou je eigenlijk geen nadelen mogen noemen. Mijn conclusie is dat het systeem eenvoudig, logisch en effectief werkt. De heren van Wecovi hebben mij ook nog aangegeven dat zij voor sceptische schoonmaakbedrijven met alle genoegen een pilot wil doen om hen te overtuigen. De overtuiging en de bezieling van account manager Marco Vegers en eigen ervaringen gaf mij in ieder geval het gevoel dat we hier te maken hebben met een oprecht verhaal op gebied van tijdwinst en productiecapaciteit.
Distributeur:
Wecovi, Rudolf Dieselstraat 14, 8013 NJ Zwolle
www.wecovi.com
www.wecoline.com/twister
Tel: 038 468 6868
www.wecovi.com
www.wecoline.com/twister
Tel: 038 468 6868
Reactie Wecovi:
Onze dank voor deze vakkundige review van de HTC-Twisterpads. Voor alle duidelijkheid de kleurensystematiek zoals ook gebruikt door de heer Spoor:
Marmer (natuursteen)
Standaard: Wit (reiniging ook in de diepte) na gebruiken schone en open vloer;
Geel (sluiten van de vloeren met lichte reiniging);
Groen (100 % sluiten en glans creëren).
Marmoleum (lino)
Standaard: Rood (strippen ) +/- 3 keer er over heen, top strippen +/- 6 keer volledig strippen;
Groen (dagelijks of wekelijks onderhoud) reiniging en glans behouden;
Groene pad is droog te gebruiken onder high speed of ultra high speed machine voor hoog glans te creëren met wel nog steeds een stroeve vloer.
Onderstaand een rekenvoorbeeld alleen op basis van product gebruik en werkmethode:
Traditioneel strippen:
Klaslokaal 50 m2: (gemiddeld 2 emmers water met ongeveer 1 liter stripper) kosten van een liter stripper € 4,50.
Stappen plan: emmers vullen, water verdelen met mop, inwerktijd strippen gemiddeld 15 minuten, schrobben +/- 5 keer over het vloer oppervlak, droogzuigen en na spoelen wederom droogzuigen. Als de vloer droog is polymeren.
Strippen met Twister pad:
Tank vullen éénschijfs machine met water, schrobben +/- 6 keer met de rode twister pad, droogzuigen, waarnodig vuil plaatselijke weg moppen, laten drogen en op nieuw in de polymeer.
Kosten Twister pad 17 inch zal afhankelijk zijn van de afwerking van de vloer, voor 50 m2 tussen de € 0,50 en €1,–.