The Legal Company en Clean Totaal zijn een artikel 38 cao contractwisseling helpdesk gestart voor MKB schoonmaakbedrijven. The Legal Company opereert als niche kantoor in de MKB Schoonmaakbranche en verleent dagelijks ondersteuning aan schoonmaakbedrijven bij juridische vraagstukken rondom personeel en opdrachtgevers.
Noodzaak MKB contractwisseling helpdesk
Directeur eigenaar en MKB jurist Hella Vercammen van The Legal Company (TLC) merkt op dat een groot deel van die juridische vraagstukken gaan over artikel 38 cao en dat haar MKB klanten die materie best lastig vinden. “Het zijn ook ingewikkelde juridische discussies die soms uitmonden in loonvorderingen en schadeclaims en uitgevochten worden via de RAS geschillen commissie of de rechter.”
Clean Totaal uitgever Koos van der Lei: “We hebben samen met The Legal Company al een flink aantal artikelen gepubliceerd over artikel 38 die zich mogen verheugen in een grote interesse van onze lezers en websitebezoekers. Dat is voor ons een gegeven dat deze problematiek nadrukkelijk leeft binnen de branche.”
TLC is inmiddels goed ingevoerd in deze ingewikkelde materie en wil, samen met Clean Totaal, hier meer schoonmaakbedrijven mee helpen en bijstand geven. Vandaar het initiatief om een helpdesk op te zetten. Vercammen: “MKB bedrijven krijgen, via de helpdesk, specifiek voor artikel 38 cao snel en betaalbaar specialistische hulp. Hierdoor zijn zij ook beter bestand tegen grotere schoonmaakbedrijven die vaak eigen juristen in dienst hebben en gepokt en gemazeld zijn in deze materie. Correcte en snelle antwoorden bevorderen tijdig handelen waardoor escalaties en bijbehorende claims en hoge juridische kosten kunnen worden voorkomen.”
Praktijkproblemen bij contractwisseling
Niet zelden ontstaat er een soort van schaak- en zwarte pietenspel rondom contractwisselingen waarbij ieder zijn eigen agenda en belang heeft. Voorbeelden van de ingewikkelde en dure juridische vraagstukken en feitelijk complexe discussies tussen de belanghebbenden zijn:
- artikel 38 cao wordt niet nageleefd door het verliezende of winnende bedrijf en schade claims worden over en weer neergelegd, er wordt doorgeprocedeerd soms tot aan de Hoge Raad;
- de wisseling is ingegeven door ontevredenheid van de opdrachtgever zodat deze manieren gaat zoeken om artikel 38 te omzeilen, bijvoorbeeld door (schijn)inbesteding;
- werknemers vallen buiten de boot door de selectiecriteria en gaan procederen op grond van overgang van onderneming of strijd met gelijke behandeling; of
- het winnende bedrijf moet meer manuren overnemen op grond van artikel 38 cao dan gegund zijn door de opdrachtgever.
Oorzaak artikel 38 cao problemen
Deze problemen ontstaan volgens Vercammen niet in de laatste plaats door de onduidelijke of onvolledige tekst van artikel 38 cao. Bovendien lijkt artikel 38 cao in meerdere opzichten in strijd met de Nederlandse wetgeving en daar wordt regelmatig succesvol een beroep op gedaan.
Vercammen: “Dat is slecht voor de rechtszekerheid. Denk aan het feit dat juist door de overname verplichting in artikel 38 cao, bijna altijd de wetgeving van Overgang Van Onderneming (OVO) van toepassing wordt. Deze wetgeving verzet zich tegen de selectie in artikel 38 cao, van wie wel en niet mee over mag gaan. Met als resultaat dat het winnend bedrijf alle personeel, inclusief objectleiding, langdurig ziek personeel etc. mee over moet nemen. Verder lijken sommige selectiecriteria van artikel 38 cao in strijd met de wet op gelijke behandeling en leveren deze discriminatie op (bijv. leeftijdsdiscriminatie). Zolang de tekst van artikel 38 cao niet gewijzigd wordt, blijven deze problemen bestaan.”
RAS geschillen commissie.
De RAS geschillencommissie is de instantie waar de cao gebonden schoonmaakbedrijven en werknemers een bindend oordeel kunnen vragen over de toepassing van artikel 38. De RAS wordt echter gefinancierd door de OSB en de vakbonden en die zijn weer verantwoordelijk voor de redactie van het huidige artikel 38 cao. Vercammen: “ De vraag is dus of de RAS geschillencommissie onafhankelijk genoeg is. In elk geval zal zij altijd binnen de kaders en de bedoeling van de cao partijen moeten blijven om haar beslissing vorm te geven. Rechters hoeven dat niet te doen en kijken dan ook vaak verder dan artikel 38 cao en betrekken ook de reguliere arbeidswetgeving en rechtspraak erbij. Het valt ons op dat de RAS mede daarom niet altijd een goede (juridische) onderbouwing geeft van haar beslissingen en schoonmaakbedrijven niet of onvoldoende worden bijgestaan in die procedure, met alle consequenties van dien.”
Artikel 38 poll
The Legal Company en Clean Totaal organiseren ook een artikel 38 cao poll en roepen alle schoonmaak ondernemers in Nederland op om mee te doen aan deze korte enquête. Doel is om op grote schaal binnen de sector de meningen te peilen over de contractwisseling paragraaf in artikel 38 cao. Met de uitkomsten van de poll kan concrete input worden geleverd aan de cao partijen voor een verbetering van de cao tekst van dit veelbesproken artikel. Op deze wijze willen The Legal Company en Clean Totaal een steentje bij te dragen aan de aanstaande cao onderhandelingen.
Hella Vercammen is jurist en directeur/eigenaar van The Legal Company www.thelegalcompany.nl