• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Cleantotaal.nlCleantotaal.nl

  • Nieuws
    • Artikelen
    • Cao schoonmaak
    • Opinie
    • Podcasts
  • Vacatures
  • Vakpartners
    • The Legal Company
    • Schoonmaak Vakdagen
  • Adverteren
  • » Abonneren
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Ontvang de gratis nieuwsbrief
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • icon
  • Contactpagina
  • Winkelmand

Vervoerders de weg kwijt in Schoonmaakland?

Artikelen 12 september 2012

Er is de laatste tijd veel commotie in Vervoerdersland over de schoonmaak en het rijklaar maken van hun rollend materieel. Al eerder berichtte Clean Totaal over hemelschreiende toestanden onder schoonmakers die geen loon meer uitbetaald kregen van hun bazen, de opdrachtnemers, die met de Noorderzon waren vertrokken. Men zou zeggen dat onze vervoerders na dit debacle hun lesje wel geleerd zouden hebben. Geen risico meer nemen en vanaf nu slechts in zee gaan met gerenommeerde bedrijven die hun sporen in trein- en busschoonmaak en het rijklaar maken ruimschoots verdiend hebben. Uit ons onderzoek blijkt echter dat dit in diverse situaties niet het geval is. Wordt dit het verhaal van de ezel en de steen? 
 
Door Henk Cornelisse, lid redactieraad Clean Totaal     
 
Nieuwe ronden, nieuwe kansen met een wijze les in het achterhoofd. Dat zou het credo moeten zijn voor de vervoerders na het debacle met de Vehicle Groep.
Een rondje langs de velden leert ons echter dat vervoerder Veolia het rijklaar maken van de bussen wederom aan een nieuwkomer heeft gegund te weten Suit Facility uit Roosendaal. Vervoerder Qbuzz heeft gegund aan het binnen dit segment onervaren bedrijf Kleentec (Rijssen) en EBS kiest voor het rijklaar maken van bussen ook al voor een compleet nieuw bedrijf, zo heeft EBS ons zojuist laten weten. Naar het zich laat aanzien mogen we komende week de naam onthullen. Het nieuwe bedrijf staat inmiddels wel ingeschreven in het Handelsregister. De afronding van deze overeenkomst bevindt zich in de detailfase.
Gunningen aan bedrijven die ook geen van drieën OSB (of Siev) lid zijn. We lichten er in dit artikel één nieuwe speler uit te weten Suit Facility B.V.. 
 
Suit Facility
De Suit Holding is een organisatie gevestigd in het hartje van Roosendaal. De Holding is opgericht in 2004 en bestaat uit een diversiteit aan werkmaatschappijen. “Weinig bekend in de rest van Nederland, maar wereldberoemd in Roosendaal”, aldus de algemeen manager. De diverse werkmaatschappijen die ressorteren onder de moederholding laten zich omschrijven met activiteiten als uitzend, detachering, payroll, projecten , facility en veel meer. Suit Facility B.V., bestaat thans als zelfstandige dochtermaatschappij één jaar. Het was tot 06.09.12 een lege B.V. maar vanaf deze datum luidt de doelomschrijving: het rijklaar maken en schoonmaken van rollend materieel. Dit korte bestaan bleek voor Veolia geen belemmering om het rijklaar maken van hun bussen bus schoonmaak aan Suit Facility B.V. uit te besteden. Een even opmerkelijke als verrassende keuze van Veolia, zeker gelet op het echec met de vorige leverancier Vehicle Facility.
 
Toverformule
Reden genoeg om de toverformule van Suit Facility te ontrafelen. Wat schuilt er achter dit succes?
De algemeen manager van Suit, de heer Erkut Özel, ontving ons gastvrij en vertelde ons openhartig hoe dit traject verlopen is: “Medio augustus werden we getipt door een oud-medewerkers van Suit die bij Vehicle werkzaam was. Zijn bedrijf betaalde het loon niet en ging failliet. Of deze activiteit wellicht iets voor Suit Facility kon zijn? Gelijk hebben we toen contact opgenomen met Veolia. Op 21.08.12 ontvingen wij de inschrijving stukken rijklaar maken bussen & trein schoonmaak en wij moesten op 23.08.12 de offerte indienen. Een klus van jewelste om dit binnen zo’n korte termijn te realiseren. Wel hebben we gevraagd of wij alleen op het rijklaar maken en schoonmaken van de bussen mochten inschrijven en niet op de schoonmaak treinen. Op dit verzoek werd positief gereageerd. Van treinen schoonmaak ontbreekt ons namelijk de specialistische kennis. Gelukkig hebben wij een oud projectleider van MTC in dienst die ons alle details van het specialisme bus schoonmaak/ rijklaar maken kon vertellen. Hij maakte dan ook prominent deel uit van ons offerte team. Op 28.08.12 volgde een gesprek bij Veolia waarin wij een toelichting op onze offerte mochten geven. Veel vragen gingen over praktijksituaties die zich kunnen voordoen en hieruit bleek dat we weliswaar een starter zijn, maar wel over kennis, betrokkenheid en een meer aansprekende manier van werken beschikken. Ik denk ook dat onze specifieke kennis en de andere manier van benadering doorslaggevend zijn geweest voor de keuze van Veolia op ons bedrijf, Dit weegt ruimschoots op tegen een beperkte concrete uitvoering/ervaring in dit segment. Weg met de klassieke werkwijze zoals die al jaren gehanteerd wordt. Out of the box benadering. Wij hebben geen uur tarieven maar tarieven per bus type gehanteerd. Dit op basis van de grootste gemene deler over de diverse locaties. Het heeft ertoe geleid dat wij op 06.09.12 vanuit Inkoop Veolia vernamen de opdracht gescoord te hebben. Details over hoeveel medewerkers het betreft respectievelijk het aantal bussen kan ik niet noemen.”
 
Loon niveau
Erkut Özel vervolgt zijn geestdriftige betoog: “Via onze uitzendtak hebben wij alvast een paar medewerkers ingezet om de eerste nood bij Veolia te ledigen. Vanaf 12.09.12 gaat het contract in. We zijn in gesprek met de oud-medewerkers van Vehicle Facility. Probleem is dat zij een nogal afwijkend loon verdienden en bepaalde (netto) toeslagen ons niet helemaal duidelijk zijn. Dit maakt het wat lastig om deze medewerkers tegen hetzelfde netto loon over te nemen. We willen goede medewerkers best iets meer betalen, maar hieraan zijn natuurlijk grenzen verbonden. Vooraf informeren we ook of Veolia veel prijs stelt op het door ons in dienst nemen van bepaalde voormalige medewerkers die nu bij ons solliciteren. Niet dat Veolia in een dergelijk geval een hogere vergoeding aan Suit betaald, maar een goede samenwerking en inbreng van de deskundigheid van deze medewerkers is ons het nodige waard.”
 
Open eindjes
Uiteraard vroeg uw redacteur hoe het precies zit met het lidmaatschap OSB, welke CAO van toepassing is, aanmelding pensioenfonds, tekenen Code Verantwoordelijk Marktgedrag etc..
Erkut Özel: “Wij willen een fatsoenlijk werkgever zijn en streven een langdurige samenwerking na. Een herhaling van wat er recent met Vehicle Facility gebeurd is mag niet voorkomen. Wij verdiepen ons nu inhoudelijk in de CAO in het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf die wij van toepassing verklaren in de arbeidsovereenkomst. Met deze CAO hebben we enige ervaring aangezien we ook uitzendkrachten leveren aan een landelijk schoonmaakbedrijf . (red. CSU). Deze week nog gaan wij ons aanmelden als lid van OSB en het bedrijfspensioenfonds, de Code Verantwoordelijk Marktgedrag zijn we graag bereid te ondertekenen.”
Op onze opmerking dat er al medewerkers gecontracteerd zonder exact een beeld te hebben van de financiële gevolgen hiervan, mede ten gevolge van het juist toepassen van de CAO, liet Erkut Özel weten: “Wij gaan het doen zoals het hoort. Als dit ons in het begin geld kost, dan is het maar zo. Over een paar maanden beginnen de gesprekken over de condities voor 2013. We zorgen eerst voor een zorgeloos product, tevreden medewerkers en gaan alsdan in gesprek met de opdrachtgever. Blijkt het allemaal wat meer te moeten gaan kosten, dan zullen we dit in een open gesprek met de opdrachtgever bespreken. Ik ben ervan overtuigd dat we hier altijd uit komen. Zo neen, dan gaat de stekker eruit. Maar zover komt het naar mijn overtuiging niet.”
 
Er spreken goede bedoelingen uit de woorden van Erkut Özel, dat zonder meer, maar alleen kun je niet in no time OSB lid worden en betekent de beperkte ervaring met het rijklaar maken van bussen een risico dat indien op termijn het rendement niet gehaald wordt het hele circus van vooraf aan weer begint. Erkut Özel deelt mijn bedenkingen niet: “Hierover ben ik toch wat positiever gestemd. Wij hebben de deskundigheid middels drie coördinatoren in huis gehaald. Wij zijn ervan overtuigd het beter te doen dan onze voor
ganger. Dit bereiken we mede door dichter op het proces te zitten, sneller eventuele problemen oplossen en minder schades te veroorzaken.”
 
Reactie Veolia

De woordvoerder van Veolia Piet van de Bos reageert nu wat behoedzamer dan de vorige keer dat wij hem spraken. Hij had een duidelijke opdracht van de directie om niet te veel inhoudelijk op vragen over deze opmerkelijke aanbesteding in te gaan. De directie van Veolia komt met een statement zodra de aanbesteding definitief is afgerond.

Van de Bos: “Het betreft een officiële inschrijving waarbij we geen partijen van inschrijving mochten uitsluiten, zonder dat dit juridische gevolgen zou kennen. Bovendien, er bestaat geen recept om te voorkomen dat bedrijven failliet kunnen gaan. Een dergelijk risico loop je met een nieuwe partij, maar ook met partijen waarmee sprake is van een langdurige samenwerking. Recent is een adviesbureau waarmee wij al 20 jaar zaken doen van de een op de andere dag failliet gegaan. Waarom dan niet in zee met een nieuwkomer op de markt? Wij zijn met de aanbesteding naar onze mening zorgvuldig om gegaan. Suit Facility is weliswaar een minder ervaren partij, maar heeft de kennis in huis gehaald door de coördinatoren en logistiek medewerker van het vorige schoonmaakbedrijf aan te nemen. Dit biedt voldoende garantie voor een juiste kwalitatieve uitvoering, want over de kwaliteit hebben we in het verleden nimmer klachten gehad. Dat ze geen lid zijn van OSB en de Code nog niet ondertekend hebben, zegt mij niet zoveel. De uitzendtak van Suit is wel lid van de NBBU en ze voldoen aan alle criteria die aan dit lidmaatschap verbonden zijn. De aanbieding was voldoende onderscheidend om met Suit Facility in zee te gaan. Momenteel zijn we het contractueel met Suit Facility nog aan het afronden, zodat ik niet op details kan ingaan. Stel er komt toch nog een kink in kabel, dan heb ik voor mijn beurt gepraat.”

 
Hier verschillen de beide partijen klaarblijkelijk van inzicht. Suit is van mening dat zij de opdracht op 06.09.12 gegund hebben gekregen, en deze overeenkomst op 12.09.12 ingaat. Ook bepaalde termijnen van uitgifte documenten tot het doen van aanbieding lijken mij niet te stroken met een officiële aanbesteding procedure. Evenmin kon Veolia vooraf nauwelijks weten dat Suit Facility de coördinatoren en de logistiek medewerker van Vehicle Facility zou overnemen. Het spreekwoord van de ezel en de steen kent Piet van de Bos, maar op deze vergelijking wil hij niet reageren.
 
Code Verantwoordelijk Marktgedrag
De vraag werpt zich op of nieuw startende ondernemingen gelijk al ,zonder track record, de Code kunnen ondertekenen. De ingelijste ondertekende Code aan de muur geeft naar de buitenwereld toe immers gelijk een bepaald aureool dat je met een fatsoenlijk bedrijf te maken hebt. Zo kunnen bijvoorbeeld ex -managers van een failliet bedrijf, die mogelijk zelf aan het faillissement debet zijn, een nieuw bedrijf starten en via het ondertekenen van de Code naar buiten toe uitstralen dat zij een ordentelijk bedrijf voeren. Het gevaar schuilt erin dat zij dit als marketing tool inzetten. Het lijkt mij dat er barrières opgelegd moeten zijn om dit soort praktijken te voorkomen. Helaas blijkt dit echter niet of nauwelijks het geval te zijn. Dergelijke bedrijven kunnen zelfs ogenblikkelijk de Code tekenen.
 
De woordvoerder van de RAS/Code Commissie zegt hierover: “In principe kunnen alle organisaties de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekenen, zowel als opdrachtgever maar ook als opdrachtnemer/werkgever. In dit geval gaat het om twee schoonmaakbedrijven, zij kunnen de Code dus ondertekenen als opdrachtnemer/werkgever. Voorwaarde is dat zij de CAO van de schoonmaak- en glazenwassersbranche naleven en pensioenpremies voldoen. Verder is het van belang dat men niet alleen de Code ondertekent en daarmee onderschrijft maar de Code ook naleeft en dus in de praktijk toepast. Schoonmaakbedrijven behoeven voor ondertekening en onderschrijving geen lid te zijn van de OSB, ook niet OSB leden kunnen de code ondertekenen. Mochten deze bedrijven geïnteresseerd zijn, dan kunnen ze zich als ondertekenaar bij ons aanmelden. Er is op 3 oktober a.s. weer een regionale ondertekeningsessie, waar ze dan de Code feitelijk ook zouden kunnen ondertekenen.”
 
Kees Blokland (voorzitter Code Commissie) haast zich dit later wat te nuanceren: “Wij doen meer dan een digitale vinkprocedure van minimumvoorwaarden, zoals eerder door mij aangegeven. Soms checken we reputatie na, soms stellen we doorvragen, etc.. We hebben ook afgesproken dat potentiële ondertekenaars een zekere mate van ” indoctrinatie” dienen te ondergaan van de geformuleerde en onderliggende normen en waarden van de code. Ook letten we erop dat ondertekenaars zich houden aan de Code, en als dat niet zo is, dan spreken we hen aan. Ik geef geen blanco cheques uit.”
 
Laat ik voorop stellen dat ik de Code Verantwoordelijk Marktgedrag een uiterst nuttig instrument vind. Maar door het gemak waarmee deze Code ondertekent kan worden, zonder een concrete toets op de geloofsbrieven, boet het wat mij betreft behoorlijk aan kracht in. Natuurlijk is het zo dat als een bedrijf zich niet aan de door hen getekende Code houdt dit publiekelijk bekend gemaakt wordt, maar enige vorm van ballotage lijkt toch op zijn plaats. Nu is het een kwestie van de gracht dempen als het kalf verdronken is. Indien een nieuw startend bedrijf bijvoorbeeld lid wil worden van OSB geldt er een termijn van drie jaar aantoonbare ervaring in schoonmaakbranche plus nog meerdere regels. Slechts bij uitzondering is dispensatie hierop mogelijk.
 
Reacties vakbonden
Natuurlijk vroegen wij ook de bonden naar hun mening over de meest recente ontwikkelingen.
Jan Kampherbeek (bestuurder CNV Vakmensen: “Wij vinden het ook zorgelijk dat sommige busbedrijven weer gaan werken met bedrijven die nauwelijks met schoonmaak bekend zijn. Het proces rond bus wassen is ingewikkeld en complex. Er is hier duidelijk weer sprake van een onderschatting van de schoonmaak. Blijkbaar willen een aantal vervoerders weer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat is wat ons betreft onbegrijpelijk. Normaal zou je van je fouten moeten leren maar sommige partijen zijn erg hardleers. Natuurlijk zullen wij als bond deze partijen met extra aandacht volgen. We willen voorkomen dat onze leden nogmaals zo’n debacle meemaken. Het gaat hen ook niet in de koude kleren zitten. Dagelijks krijgen we nog mensen aan de telefoon die zich grote zorgen maken. Verder kunnen deze bedrijven ook niet direct meehelpen de financiële nood van de buswassers op te lossen. Dat is een gemiste kans en geeft aan dat opdrachtgever Veolia zich niet betrokken voelt bij de schoonmakers. Als CNV zijn we ook binnen andere geledingen bij de busbedrijven actief. De CNV-collega’s binnen de andere segmenten die gesprekken voeren met de busbedrijven zijn volledig op de hoogte en zullen de busbedrijven ook aanspreken. Tevens worden de kaderleden en de OR-en bij de busbedrijven geïnformeerd. Of de desbetreffende schoonmaakbedrijven de Code mogen ondertekenen valt nog te bezien. Immers in deze contractwisseling hebben ze nog niet volgens de Code gewerkt. Binnen de Code is inderdaad nog geen enkel bedrijf die de Code wil tekenen geweigerd, maar dat kan natuurlijk wel. Tevens worden bedrijven die de Code hebben ondertekend ook nauwlettend gevolgd en moet men jaarlijks verklaren volgens de Code gewerkt te hebben. De code is net een jaar oud dus nu pas komen we toe aan controleren of de code ook door de ondertekenaars is nageleefd.”
 
Mari Martens (bestuurder FNV Bondgenoten): “Als ze weer voor dezelfde lage prijs ingekocht hebben gaat het weer mis. Ik weet niet wat de prijs is die ze nu betalen. Onze leden moeten dus hun werkgever in de gaten houden en aanpakken als er iets niet goed gaat. Wij zullen ze dan altijd naar de opdrachtgever sturen die moet luisteren en ha
ndelen als de Code getekend is.”
 
Zware wissel

De vrees lijkt gerechtvaardigd dat er weer een zware wissel getrokken zal worden op de trein schoonmakers en de bus rijklaarmakers/schoonmakers. De praktijk is weerbarstiger dan wellicht gedacht. 

Connexxion heeft inmiddels aangegeven de Code te gaan ondertekenen. De andere vervoerders zullen waarschijnlijk niet willen achterblijven bij Connexxion en op enig moment ook tot ondertekening overgaan. Het wordt interessant om dan te zien of zij alsdan zonder slag of stoot door de Code Commissie toegelaten worden. Het tekenen van de Code stelt ook verplichtingen aan de vervoerders. Ik ben benieuwd hoe hiermede wordt omgegaan, maar ben er gelet op de inhoud van dit artikel niet gerust op.

 

Henk Cornelisse (info@facility-specialists.nl)  is directeur van Facility Specialists en lid van het redactieteam van Clean Totaal.

 

Lees ook nieuwsbericht 17-09-12 – Onbegrijpelijke keuze vervoerder EBS

 

 

 
 
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Onderzoek diversiteit
24 mrt

Onderzoek naar diversiteit in sector van start

Compensatieregeling
24 mrt

Afschaffen compensatieregeling kost schoonmaakbranche jaarlijks ruim 11 miljoen

Eva Sack-Fopma
20 mrt

Eva Sack-Fopma benoemd tot HR directeur EW

Kärcher
19 mrt

Kärcher dik tevreden met cijfers

RVU
17 mrt

Verkennend gesprek over nieuwe RVU en uitspraak Europees Hof

Toon meer

Aanbevolen voor jou! Lees meer

Onderzoek diversiteit

Onderzoek naar diversiteit in sector van start

Compensatieregeling

Afschaffen compensatieregeling kost schoonmaakbranche jaarlijks ruim 11 miljoen

Eva Sack-Fopma

Eva Sack-Fopma benoemd tot HR directeur EW

Thema'sVakpartners

Coronavirus

UVC

Captains of Cleaning

cao schoonmaak

Aanbestedingen & contracten

Artikel 38 - cao schoonmaak

Reinigingsmiddelen

Glasbewassing

Schoonmaakbeurzen & Evenementen

Schoonmakend Nederland

SieV

De Dag van de Schoonmaker

Microvezel

Code Schoonmaak

RAS

Toon meer

Footer

  • Home
  • Abonneren
  • Adverteren

Copyright © 2025 Prosu BV

Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid
  • Nieuws
    • Artikelen
    • Opinie
  • Vakpartners
    • Schoonmaak Vakdagen
    • The Legal Company
  • Vacatures
  • Adverteren bij Clean Totaal
  • Abonneren op Clean Totaal
    • Abonneren op Clean Totaal
    • Uw abonnement op Clean Totaal aanpassen
  • Over Clean Totaal
  • Winkelmand