Virtual Reality is voor velen van ons een ver-van-mijn-bed-show. Want hoe zet je Virtual Reality in om de primaire bedrijfsprocessen te optimaliseren? EZVR uit Tilburg lijkt het gouden ei gevonden te hebben. Na veel verschillende tests blijkt dat VR uitermate geschikt is voor trainingsdoeleinden, zeker in de schoonmaakbranche.
Virtual Reality geniet de voornaamste bekendheid vanuit de game-industrie. Met een speciale bril kunnen gebruikers een levensechte en interactieve ervaring beleven. Na enkele jaren gepionierd te hebben, zien Niek Brunninkhuis en Paul Vermeulen van EZVR de meeste kansen voor deze spannende technologie in trainingen, opleidingen en onboarding. “Het is een mooie tool om trainingen, opleidingen en inwerktrajecten van extra beleving te voorzien.”
Paul Vermeulen is de Creative Director en vertelt over de meerwaarde ten opzichte van reguliere methodes. “Virtual Reality is allereerst leuk en innovatief. Mensen beleven het als een unieke ervaring die meerdere zintuigen prikkelt. Het vraagt meer aandacht dan het kijken naar een film, dus je bent er intensiever mee bezig. Onderzoek wijst tevens uit dat de opgedane kennis langer blijft hangen. Daarnaast wordt bespaard op logistieke kosten en tijd door op afstand te trainen.”
Asito realiseert kwaliteitsverbetering
Bij schoonmaakbedrijf Asito worden de eerste stappen gezet in de wereld der VR. Business Development Trainee Lisanne Hoogeveen is hiervoor de aangewezen persoon. “En dat terwijl ik niet echt goed ben met computers!”, zegt ze lachend. “Wij gebruiken het nu voornamelijk in onze online leeromgeving genaamd mijnmeerwaarde en in praktijkbijeenkomsten van diverse cursussen. Cursisten worden middels een VR-bril in een virtuele omgeving geplaatst en moeten hierin fouten of onveilige situaties herkennen. Denk bijvoorbeeld aan het op juiste wijze plaatsen van de middelen in de werkkast of het signaleren van een kapotte wc-bril. Ook worden schoonmaakkrachten mondeling getoetst na de VR-ervaring met de vraag wat viel je op?, wat zou je als eerste schoonmaken? e.d..”
Omdat het verzuim en verloop in de schoonmaakbranche relatief groot is en personeel daardoor regelmatig op andersoortige objecten wordt geplaatst, reist Hoogeveen stad en land af om verschillende werkplekinstructies in VR te ontwikkelen. “Neem nu de vakantieperiode, dan maak je vaak locaties schoon waar je nog niet eerder geweest bent. Iedere schoonmaakkracht kan de training volgen, ook zonder VR-bril. Intern worden de trainingen doorgestuurd via e-mail en Whatsapp. Je kunt er met je muis of je vinger ‘kijkend’ doorheen op ieder apparaat. Zodoende is de drempel om een kijkje te nemen extreem laag.”
Volgens Hoogeveen komt dat voornamelijk doordat het personeel meer aandacht heeft voor de VR-training dan voor een Powerpoint of film. “Bijkomend voordeel is dat men met EZVR het eigen tempo kan bepalen terwijl dit bij een film niet het geval is. Onze ervaring is dat er meer kennis wordt opgedaan. Hiermee realiseren we een kwaliteitsverbetering bij onze opdrachtgevers.”
Hoe werkt het?
Er worden 360°-foto’s gemaakt met een speciale camera. Deze worden vervolgens geüpload naar EZVR dat werkt op elke computer in elke browser. Niek Brunninkhuis, ontwikkelaar van het platform, legt uit: “Wat je in feite creëert is een interactieve laag over een natuurgetrouwe omgeving. Oftewel spots met informatie, video’s, vragen of opdrachten op een specifieke plaats in de omgeving. Stel voor een hotelkamer. Dan kun je een zogenoemd infospot op het bed plaatsen. Door hier naar te kijken of op te klikken verschijnt een pop-up met de opmaakinstructie. Op de deurklink van het sanitair staat vervolgens een infopoint met de mededeling ‘niet vergeten’ en de instructie hoe te reinigen.”
Hoogeveen ontwikkelt deze trainingen zelf voor Asito. Ze maakt de foto’s met een 360° camera, koppelt deze aan elkaar en plaatst de infospots naar wens. Zo kunnen voor verschillende objecten specifieke aandachtspunten worden uitgelicht. “Overal waar je maar wilt kun je extra infospots toevoegen. Zo is het mogelijk om de schoonmaakkrachten specifiek te trainen. Voor mij is het vooral belangrijk dat het makkelijk werkt en ik moet bekennen, een video bewerken is lastiger dan een VR-instructie in elkaar zetten”, zegt de Business Development Trainee enthousiast.
Volledige integratie binnen opleidingssysteem
Vermeulen: “De starterkit waarmee Asito werkt is makkelijk te gebruiken, maar kent beperkte functionaliteiten. Met volledige ondersteuning van ons zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kunnen er video’s in de infospots worden verwerkt om specifieke handelingen te tonen die lastig in tekst of foto te vatten zijn of kan er na een aantal seconden een multiple choice vraag verschijnen om te bepalen of de gebruiker de kennis machtig is.
Ook is volledige integratie met Learning Management Systemen mogelijk, kan data ontsloten worden om veelgemaakte missers te achterhalen of om op persoonlijk niveau de tool zo effectief mogelijk in te zetten. Het kan zeer waardevol zijn om te weten dat 80% van de trainingsdeelnemers dezelfde kleine fout maken. Met deze techniek kunnen we dat aantonen en dan kan de schoonmaakkwaliteit nog verder omhoog.”
Starterkit EZVR
Vaak wordt gedacht dat Virtual Reality duur is, maar dat hoeft niet zo te zijn, aldus ontwikkelaar EZVR. Organisaties kunnen snel aan de slag met de starterkit die bestaat uit een 360° camera van Ricoh, een statief, een VR-bril van karton en een jaar lang gebruik van het platform EZVR. Verantwoordelijke voor het VR-project bij Asito Lisanne Hoogeveen maakt er naar wens gebruik van: “Het creëren van een VR-tour is écht makkelijk en de schoonmaakkrachten die de trainingen volgen reageren enthousiast.”