-Forbo komt met nieuwe en verbeterde Topshield 2
-Microvezel moet beperkingen erkennen
In een eerder nummer van Clean Totaal schreven wij al over Forbo en de fabel van de onderhoudsvrije vloer. De emoties liepen toen hoog op in de discussies over het “onderhoudsvrij” zijn van de door Forbo af fabriek met Topshield behandelde vloeren. Erwin van den Eijnde (links op foto), directeur van reinigingsmiddelenbedrijf Militex, nodigde Clean Totaal uit om in alle rust aan tafel te schuiven met Lub de Heer, technisch adviseur bij Forbo in een poging de kluw van emoties en feiten te ontwarren. Met opmerkelijke uitkomsten en een duidelijke boodschap aan de microvezelwereld.
Door Koos van der Lei
“Om te beginnen, wij hebben nooit beweerd dat vloeren behandeld met Topshield onderhoudsvrij zijn”, steekt Lub de Heer van wal. “Dat is iets wat een eigen leven is gaan leiden. Ik geef wel direct toe dat wij, als Forbo, in die tijd ongelukkig zijn geweest in onze woordkeuze. Topshield beschermt de vloer wel degelijk waardoor minder onderhoud nodig is maar onderhoudsvrij, nee, natuurlijk niet.” Volgens Lub de Heer is het cruciaal te weten waar de vloer ligt en hoe de ruimte gebruikt wordt. “De ene situatie is de andere niet. Op een school met zandbak voor de deur zonder inloopmatten in het westen van het land heeft een vloer intensief onderhoud nodig. Dat is zo klaar als een klontje. Maar als daar vervolgens de kennis of het budget niet voor aanwezig is, heb je pas echt een probleem. Alles staat of valt met onderhoud!”
Topshield
Forbo’s veelbesproken Topshield is de opvolger van ETC (Easy To Clean) en werd in 2006 aangekondigd als een revolutionaire vuilwerende finish waardoor polymeren in beginsel niet meer nodig zou zijn. Topshield bestaat uit een UV geharde primer met daarop een herstelbare toplaag die de vloer zou beschermen tegen vuil en strepen en waarmee periodiek onderhoud fors teruggebracht zou kunnen worden. Al snel na introductie bleek dat Topshield de hoog gespannen verwachtingen in de praktijk niet kon waar maken. Volgens de kenners verarmt Topshield erg snel onder zware omstandigheden. Gekoppeld aan de claim “onderhoudsvrij”, waarvan Forbo zelf dus zegt deze nooit gebezigd te hebben, leverde dit hoongelach op van de vloerspecialisten. Ook Forbo zelf stelt dat periodiek polymeren de enige juist oplossing is voor zeer intensief gebruikte ruimtes.
Nieuwe Topshield op komst
De Heer: “Productontwikkeling is een constant proces en we willen lessen trekken uit het verleden. Forbo is al decennia onderweg met linoleum en marmoleum en de productontwikkeling staat niet stil. Om je een primeur te geven, vanaf januari 2013 leveren we onze vloeren met Topshield 2. Topshield 2 is een alcoholresistente, hardere toplaag die veel beter geschikt is voor elke ander behandelsysteem dat er bovenop aangebracht wordt. De vloer biedt in de basis dus een betere chemische bestendigheid. De alcoholbestendigheid is met name belangrijk voor ruimtes waar met desinfectanten gewerkt wordt. De kenmerkende doffe vlekjes in de vloer zullen dus niet meer ontstaan.”
Kennis en budget
Blijft het feit dat ook een vloer behandeld met Topshield 2 niet onderhoudsvrij is. Militex directeur Erwin van den Eijnde: “En dat brengt ons bij een kernprobleem. Het wegvloeien van kennis uit de schoonmaakbranche is domweg een feit en alarmerend. Daarnaast worden kundige onderaannemers soms verplicht met inferieure middelen en materialen, ter beschikking gesteld door het aannemende schoonmaakbedrijf, hun werk te doen. Schrijnende toestanden waar alles in het teken schijnt te staan van de prijs. Ik durf ook te beweren dat er veel kwaliteitsverschil in strippers bestaat. Er zijn strippers in omloop die veel te agressief zijn en de Topshieldlaag week maken en beschadigen. Ook de dweilwassen die nu uit Scandinavië komen overwaaien zijn niet zo revolutionair als men ons wil laten geloven. Die hadden we hier 40 jaar geleden ook al. Door de droge lucht is polymeren in Scandinavië niet goed mogelijk. De polymeer krijgt niet voldoende tijd om fatsoenlijk te drogen. Ik denk ook in alle bescheidenheid te mogen stellen dat, op basis van onze ervaringen met dweilwassen, de praktijk zal uitwijzen dat dit dure systemen zijn voor de gebruiker. Maar nogmaals, de praktijk zal het uitwijzen.”
Stinkende vloeren door microvezel
De Heer en van den Eijnde trekken gezamenlijk op in de strijd tegen “stinkende” vloeren. De Heer: “We krijgen steeds meer klachten van klanten die klagen over een vieze lucht die van de vloeren af komt. Het blijkt dat deze geur wordt veroorzaakt door langdurige ophoping van allerlei vettige vuilresten die op de vloer achterblijven na reiniging met microvezelsystemen.
Van den Eijnde: ”Dit proces is eenvoudig verklaarbaar. Er vormt zich een laagje boterzuur en vervuiling welke een nare geur verspreidt en plakkerig is. Microvezel is een prima systeem maar we moeten accepteren dat het zijn beperkingen heeft. Bepaalde leveranciers hebben echter jarenlang vertelt dat reinigen met een klamvochtige doek voldoende is. De praktijk laat zien dat vet en oliën er niet mee verwijderd worden en zich ophopen. De microvezelindustrie weet dit, het is echter een moeilijk boodschap die gebracht moet worden. Een prima oplossing is het toevoegen van het juiste reinigingsmiddel aan de microvezeldoek. Chemisch gezien zeer eenvoudig maar marketing- technisch moet er rondom microvezel een nieuw verhaal geschreven worden. En ook schoonmakend personeel zal opnieuw geïnstrueerd moeten worden. Sterker, schoonmaakopleidingen zullen op de helling moeten. Ik denk dat dit nogal voor de nodige verwarring gaat zorgen.”
Tips en adviezen
Tot slot vragen we beide heren tot een top-5 lijst te komen voor vloeronderhoud. Hun lijstje luidt als volgt:
1- Gebruik de juiste vloerafwerking in de juiste kleur op de juiste plaats.
2 – Zorg voor kennis van zaken
3 – Maak voldoende budget vrij voor onderhoud
4 – Pas theorie en praktijk op elkaar aan (dus geen witte vloeren in een eerste hulp afdeling van een ziekenhuis!
5 – Zorg voor optimale betrokkenheid van de schoonmaker
Als laatste merkt van den Eijnde nog op dat hij graag overleg zou zien tussen architecten, fabrikanten van afwerkingmaterialen, schoonmakers en fabrikanten van reinigingsmaterialen en –middelen. Waarvan akte. Het wachten is nu op Topshield 2 en meer nieuws uit de microvezelwereld.
Volg de discussie over dit onderwerp in de Clean Totaalgroep op LinkedIn
Koos van der Lei, uitgever Clean Totaal