In het jaar 2018 hebben 6.308 schoonmakers het basisvakdiploma schoonmaak behaald. Dat is een stuk minder dan in 2017 en 2016, toen er nog respectievelijk 8.188 en 7.379 basisvakdiploma’s werden uitgereikt. Dat blijkt uit cijfers van de RAS, de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche, die verantwoordelijk is voor de uitgifte van schoonmaakdiploma’s.
Het aantal overhandigde diploma’s voor de succesvolle afronding van de basisvakopleiding loopt al jaren terug. Dit komt mede door de inhaalslag die gemaakt is sinds 2014 als gevolg van de aangescherpte cao schoonmaak. Tevens zijn er schoonmaakbedrijven die opleiden van het personeel niet als prioriteit beschouwen. Brancheorganisaties SieV en OSB hebben hier nog een rol te vervullen. Opleidingen zijn een vast onderwerp van gesprek aan de cao-tafel.
FNV stelde eind 2018 dat de RAS-bestuursleden van OSB weten welke schoonmaakbedrijven weinig tot niet opleiden. Daarentegen worden individuele bedrijven wel aangesproken. Een mooi voorbeeld hiervan is Jaquet en de Groot, dat negatief in het nieuws kwam door klachten van de hotelschoonmakers bij Van der Valk. Uit de nieuwe cijfers van de RAS blijkt dat in 2018 maar liefst 119 diploma’s zijn uitgereikt aan deze schoonmakers. Succes voor de bonden.
‘Geen neergaande tendens’
OSB stelt dat er geen neergaande tendens is maar dat er sprake is van een normalisering. “De piek in de jaren 2012 – 2015 is een inhaalslag geweest en kwam omdat medewerkers sinds 1 januari 2012 opgeleid moesten zijn bij een contractwisseling” zo stelt de werkgeversorganisatie. En dat gat is nu klaarblijkelijk gedicht. Zowel OSB, FNV als CNV durven geen concrete uitspraken te doen over welk percentage van de schoonmakers die volgens de cao-bepalingen zouden moeten zijn opgeleid, nu daadwerkelijk met het basisdiploma op zak rondloopt. Een extern onderzoek moet hier licht op gaan werpen.
CSU al zes jaar grootste opleider
Schoonmaakorganisatie CSU is wederom de grootste opleider binnen de schoonmaakbranche, op de voet gevolgd door Asito. Bij CSU kon maar liefst 802 keer de vlag uit. In Almelo werden 778 diploma’s uitgereikt. Het is voor CSU de zesde keer dat de bedrijfsnaam bovenaan de lijst pronkt. HR Directeur CSU Marco Gramser is trots op de cijfers: “Jaar na jaar zijn wij de grootste opleider, een prestatie om trots op te zijn. Wij stimuleren persoonlijke en professionele groei. Bijna 7800 medewerkers volgden tot nu toe de basisvakopleiding. Een diploma geeft medewerkers niet alleen meer zelfvertrouwen, maar ook betere carrièrekansen. Bovendien geloven wij dat vakkundige en flexibele medewerkers iedereen verder brengt, niet alleen CSU en de medewerker zelf, maar ook onze opdrachtgevers.”
Grote verschillen tussen schoonmaakorganisaties
De cijfers tonen grote verschillen tussen landelijke schoonmaakorganisaties. Zoals gezegd volgt Asito koploper CSU op de voet. Daarna volgen Gom, Hago en EW Facility Services met 520, 472 en 205 nieuw uitgereikte diploma’s. Als zesde op de lijst staat Visschedijk Schoonmaak met 123 gediplomeerden.
Specialistische opleidingen
Het is onduidelijk hoeveel geslaagden er zijn bij specialistische opleidingen. De RAS publiceert alleen cijfers tot 2017 op haar website. Navraag leert ons dat de cijfers van de specialistische opleidingen zijn meegenomen in het totaal. Zonde, want uit voorgaande jaren concludeerden wij dat de cijfers tegenvielen. Uitspraken over 2018 kunnen niet worden gedaan.
Opfriscursus basisvakopleiding?
Het opleidingensegment binnen de schoonmaakbranche is zeer divers van aard en biedt verschillende doorgroeimogelijkheden. Zo is het mogelijk door te groeien richting een of meerdere specialismen of tot leidinggevende. Doch, indien een schoonmaakmedewerker hier niet voor in aanmerking komt, blijft het bij de basisvakopleiding of een externe opleiding die niet door de RAS wordt geëxamineerd. Wellicht is een opfrisopleiding basisschoonmaak (met RAS-vergoeding) een waardevolle aanvulling op het assortiment. Immers staan de innovaties en technieken in de schoonmaakbranche niet stil.
De bonden blijven overigens hameren op de noodzaak van het opleiden van leidinggevenden. Zo stelt FNV dat er nog veel mis gaat in de relatie tussen schoonmaker en leidinggevende. CNV ziet graag dat alle leidinggevenden in de branche de brancheopleiding voor leidinggevenden volgen. Ook mag niet getornd worden aan de taalopleidingen.