Op 28 maart zijn in het stadion van PEC Zwolle de onderhandelingen voortgezet tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties met betrekking tot de nieuwe schoonmaak-cao. Er moet nog het nodige water bij de wijn om tot overeenstemming te komen. Desondanks lijkt er ook sprake van thema’s die snel tot een compromis kunnen leiden, maar op hoofdpunten blijven de verschillen groot.
Met name op de onderwerpen: het percentage loonsverhogingen, de door de bonden verlangde weekendtoeslagen in het hotelsegment en de loyaliteitsbonus, lopen de meningen sterk uiteen. Op andere thema’s bestaan er weliswaar ook verschillen, maar die lijken overbrugbaar.
Op de thema’s dag-schoonmaak, opleiden van leidinggevenden, reiskosten en naleving van de cao zullen partijen er onderling wel uit komen, zo is de eerste indruk. De verschillen zitten hier met name in de (financiële) wijze waarop dit inhoudelijk vorm gegeven gaat worden. Zo denken de werkgevers aan een reiskostenvergoeding vanaf 10 kilometer reisafstand tegen x eurocent per kilometer. Zeg maar het ‘Schiphol model’. Dit vinden de bonden te magertjes. De werkgevers willen het dag-schoonmaak meer stimuleren via campagnes e.d. terwijl de bonden denken aan financiële maatregelen om dag-schoonmaak te stimuleren of af te dwingen.
Qua naleving van de cao zien de werkgevers er niets in om dit naleven via strengere controles en/of sanctionering af te dwingen. De woordvoerder van Schoonmakend Nederland: “Fouten zullen er tot in lengte van dagen gemaakt blijven worden. We zien meer heil in het verdiepen van de Handhavingscommissie en het eerder adresseren van knelpunten op de werkvloer bij de leidinggevenden. En laten we reëel blijven er gaat ook heel veel goed in de branche. We moeten dit thema door het gedrag van enkele klojo’s niet groter maken.”
Het loonbod van de werkgevers
Het loonbod van de werkgevers behelst:
- Per 1 januari 2025:
2,75% voor iedereen. - Per 1 juli 2025
voor schoonmakers in trede 1, loongroep 1 & 2 = 1,5% en in trede 2 loongroep 1 & 2 = 0,75%.
Met andere woorden: de onderkant krijgt dan meer dan de bovenkant. - Per 1 januari 2026:
2,5% voor iedereen.
Daar waar de schoonmaakwerkgevers in het verleden tot het laatste moment de kaarten tegen de borst hielden aangaande het noemen van een percentage loonstijging, kiezen ze nu voor een snelle transparantie. De woordvoerder van Schoonmakend Nederland: “Het gaat uiteindelijk om het totaalpakket. Dit met in het achterhoofd dat we dit jaar al een loonstijging van 8,50% hebben doorgevoerd. We willen een aantrekkelijke branche zijn en onderscheidend blijven onder meer door een ruime afstand te behouden tot het minimumloon. We moeten, zeker ook in de huidige economische- én arbeidsmarktsituatie, als branche de financiële aantrekkingskracht behouden.”
Knelpunten
Schoonmakers die al vele jaren in de branche werkzaam zijn halen voldoening uit het werk volgens de woordvoerder van Schoonmakend Nederland: “Deze schoonmakers worden bovendien vaak via allerlei extraatjes door de werkgevers beloond boven op de reguliere arbeidsvoorwaarden. Dus een loyaliteit bonus hoeven we wat ons betreft niet specifiek in de cao op te nemen.”
Ook wat de weekendtoeslag in het hotelsegment betreft is de werkgeversorganisatie resoluut: in haar standpunt: “Dit heeft binnen het platform hotelschoonmaak geen draagvlak. Enerzijds om financiële/economische redenen en anderzijds gelet op de concurrentie met het horecasegment welk segment ook geen weekendtoeslagen kent. Maar erover praten met alle stakeholders kan geen kwaad.”
Wat de eindejaarsuitkering betreft is er in beginsel de bereidheid hier in 2026 nog eens naar te kijken. Over het onderwerp (extra) verlofdagen is volgens de werkgeversorganisatie nauwelijks gesproken: “We zijn – indien het in het totaalpakket past – bereid te praten over het opnemen van twee dagen verlof bij overlijden van broer of zus. Veel van onze werkgevers geven dit overigens uit sociale overwegingen al uit eigener beweging. Vijf dagen betaald verlof is echter een brug te ver. Betaald vrij op de verjaardag? Daar willen niets eens over praten.”
De bonden FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen houden vooralsnog vast aan hun eerder ingediende eisen. Op 8 april is de volgende ronde en dan zal het, verwachten wij, een kwestie worden van buigen of barsten.
De rekening van het totaalpakket, zowel wat betreft de primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden, zal uiteindelijk op het bordje van de opdrachtgevers terecht komen, zo kan ook Schoonmakend Nederland niet ontkennen.
Reactie FNV Schoonmaak
FNV Schoonmaak bestuurder Renate Bos is duidelijk in haar reactie: ”Het aanbod van de werkgevers ligt te ver van de wensen van onze achterban. Uit de door Schoonmakend Nederland voorgestelde percentages in samenhang met alwéér alleen extra geld voor nieuwe mensen in de schoonmaak, spreekt een gebrek aan waardering voor de schoonmakers die al 10 of 20 jaar in de sector werken. Het steeds het laagste punt opzoeken door de werkgevers getuigt van onderschatting vooral voor de schoonmakers die zich al vele jaren in dit vakgebied inspannen.“
De vakbondsbestuurder wijst erop dat er tijdens het volgende gesprek op 8 april aanstaande een beter resultaat geboekt moet worden: “Anders is het aan de achterban wat ze gaan doen.“
Ze noemt het bemoedigend dat werkgevers zich realiseren dat er op het gebied van de reiskostenvergoeding ook het nodige moet gebeuren maar dan niet op de manier waarop de werkgevers dit nu voorstellen. Over de looptijd van de cao voor 16 maanden of twee jaar is Renate Bos klip en klaar: ”Als er uiteindelijk zeer nette afspraken gemaakt worden, mag het wat mij betreft zelfs een looptijd van drie jaar zijn, maar dit lukt zeker niet met de voorstellen waar de werkgevers nu mee komen!”
Reactie CNV Vakmensen
Jan Kampherbeek, bestuurder van CMV Vakmensen, laat in een korte reactie weten: ”We zijn er nog lang niet.” Gelijk na het overleg spoedde hij zich naar huis aangezien hij zich ziek voelde. Kampherbeek was even niet in staat een volledige reactie. Het betreft een fysiek ongemak en zijn ziek voelen is geen direct gevolg van het overleg. We wensen hem beterschap.
Tekst: Henk Cornelisse
Beeld: ter illustratie