In de Clean Totaal Podcast gaat hoofdredacteur Ruben Lijzenga in gesprek met ondernemers, stakeholders, experts en specialisten over actuele onderwerpen, opmerkelijkheden en noviteiten in de branche. CNV bestuurder Jan Kampherbeek is te gast. Onlangs gooide hij de knuppel in het hoenderhok met de opening van een nieuw meldpunt waarin schoonmakers die te maken hebben met een slapend dienstverband zich te melden. Schoonmakers zouden hierin ‘gevangen zijn’. Hoe denkt Kampherbeek het probleem van de slapende dienstverbanden op te lossen?
Bij een slapend dienstverband houden werkgevers (al dan niet bewust) de arbeidsovereenkomst met een werknemer aan, in plaats van deze te ontbinden bij bijvoorbeeld langdurige ziekte. Hierdoor lopen werknemers hun wettelijk verplichte transitievergoeding mis. Voor schoonmakers een kostbaar goed. Kampherbeek: “als er geen perspectief is om weer in de schoonmaakbranche aan het werk te kunnen, ontvangen deze mensen meestal een WW-uitkering. De transitievergoeding kan door hen worden gebruikt om een opleiding (gedeeltelijk) te bekostigen.”
Rechterlijke macht niet eenduidig
Overigens is het zo dat er geen jurisprudentie is die duidelijkheid biedt. Rechterlijke uitspraken laten per geval een andere uitkomst zien. Inmiddels is de kwestie voorgelegd aan de Hoge Raad die duidelijkheid moet gaan scheppen. Nu is het niet verboden om dienstverbanden niet te ontbinden. Het (slapende dienstverbanden) verdient daarentegen vanzelfsprekend geen schoonheidsprijs.
Voorlopig vaart de branche op uitspraken van verschillende rechters. Het ligt in de lijn der verwachting dat er meer procedures zullen volgen totdat er nieuw beleid komt. Beleid waar hopelijk werknemers en werkgevers tevreden over zijn.