Op 4 oktober heeft FNV Schoonmaak haar cao eisenpakket ingediend bij de werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland. Naast haar eisenpakket noemt de werknemersorganisatie dat vooral de tussen de sociaal partners gemaakte afspraken door de werkgevers nageleefd dienen te worden.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
De vakbond stelt onomwonden dat gemaakte cao afspraken keer op keer door de werkgevers niet nageleefd worden en pas na interventie van de vakbond met pijn en moeite rechtgezet worden. Kaderleden van de vakbond worden door de werkgevers niet serieus genomen en krijgen er last van als zij opkomen voor de belangen van hun collega’s, zo stelt FNV Schoonmaak in haar aanbiedingsbrief.
Eisenpakket FNV Schoonmaak
Het eisenpakket van Nederlands grootste vakbond impliceert:
- Iedere schoonmaker minimaal € 14,- bruto per uur
- Eindejaarsuitkering omhoog naar 13e maand (mede als reiskostenvergoeding)
- Nachttoeslag bij werken in het weekend en op feestdagen omhoog
- Hotelschoonmakers: Dezelfde toeslagen als andere schoonmakers
- Gezond naar pensioen: aantrekkelijke regeling om 3 jaar eerder met AOW te kunnen gaan
- Generatiepactregeling: 70% werken tegen 95% loon en pensioenopbouw
- Uitbreiding bijzonder verlof: verhuizing en/of huwelijk broer of zus
- Verlof op niet-Christelijke feestdagen c.q. noodzakelijke reizen naar buitenland
- Regeling naleven cao incl. bescherming vertegenwoordigers van de vakbond
Daarnaast bepleit de vakbond het gezamenlijk optrekken bij belangen van de domestic workers en stelt zij voor geen nieuwe projecten tussen de sociale partners af te spreken, maar de door Covid-19 uitgestelde projecten eerst af te ronden. Tenslotte wil FNV Schoonmaak de werkgeversbijdrage met 10% verhogen. De looptijd van de nieuwe cao schoonmaak laat zij afhangen van de uiteindelijk gemaakte afspraken, waarbij de vakbond zich het recht voorbehoud om tijdens de onderhandelingen met aanvullende voorstellen te komen.
Invoering vouchers
De vakbond stelt voor de invoering van het vouchersysteem (zoals in België) gezamenlijk met de werkgeversorganisatie te ondersteunen (Zie ons artikel: Biedt corona een nieuwe kans voor de dienstencheque?) en pleit ervoor het experiment in deze te Amsterdam te ondersteunen.
In navolging van CNV Vakmensen valt dit eisenpakket ook als stevig te kwalificeren. Maar ja, je kunt natuurlijk alles vragen, maar dit betekent niet dat je alles krijgt..
Morgen komt Schoonmakend Nederland met haar eerste reactie.
Foto – © FNV