In een groot deel van de wereld is Dag van de Arbeid op 1 mei een belangrijke feestdag. In Nederland is dit (nog) niet het geval, maar voor schoonmakers heeft FNV al het één en ander geregeld in de cao Schoonmaak.
Dag van de Arbeid
De feestdag ‘Dag van de Arbeid’ betekent voor veel Europese landen een vrije dag, maar niet in Nederland. Maar waar komt deze dag eigenlijk vandaan? Arbeiders gingen op 1 mei 1890 massaal de Europese én Amerikaanse straten op om te protesteren voor arbeidsvoorwaarden. Zo werd er gedemonstreerd voor een achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en het behoud van de vrede.
De Dag van de Arbeid komt vanuit de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. In sommige steden leidde dit zelfs tot gevechten tegen de politie. In veel landen wordt dit protest op 1 mei gevierd. We herdenken de lange strijd van deze arbeiders en tonen internationale solidariteit.
Waarom vieren we in Nederland geen Dag van de Arbeid?
In veel landen, waaronder België en Frankrijk, is de Dag van de Arbeid een betaalde vrije dag. In Nederland is dat niet het geval, op de BES-eilanden na. Dat heeft deels te maken met Koninginnedag, wat tussen 1949 en 2013 op 30 april viel, één dag voor 1 mei dus. Ook ging de strijd er een stuk minder heftig (lees: bloederig) aan toe in Nederland, dan in landen als Frankrijk of Spanje.
FNV viert Dag van de Arbeid wel
Vakbond FNV vindt het onterecht dat er in Nederland niets gevierd wordt op 1 mei en heeft daarom onder andere in de schoonmaakcao geregeld dat schoonmakers een vrije dag is. Volgens FNV wordt dit echter als ‘verjaardagscadeau’ gepresenteerd: ze plannen dan de extra vrije dag op de verjaardag in plaats van op 1 mei.
“Schoonmakers zijn het daar niet mee eens en vinden dat respectloos. Het is geen cadeau maar een resultaat van de harde strijd van de jou en je collega schoonmakers. De keuze is aan jou om te bepalen welke dag jij vrij neemt. Jouw keuze kan niet zomaar afgewezen worden door de baas, want er is tijd genoeg om er in de planning rekening mee te houden,” aldus FNV.
Strijden voor betere cao
Over de onderhandelingen over het nieuwe cao zegt FNV het volgende: “De onderhandelingen voor jouw nieuwe cao starten op 19 maart. De laatste onderhandelingsdagen zijn 6 en 7 mei. We weten nu al dat het moeilijke onderhandelingen gaan worden. Daarom is het belangrijk dat jij er bent op 1 mei. Omdat jij kunt laten zien dat jij wilt strijden voor een goede cao. Als jij er bent, staan we samen sterk!”
Tekst: Janine van Ittersum
Beeld: ter illustratie