In april 2020 werd het initiatief Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (Zwic) gelanceerd: het betreft een steunfonds voor (familieleden van) zorgverleners die als gevolg van werken in de frontlinie van de coronazorg, zélf arbeidsongeschikt geraken of komen te overlijden. Inmiddels kunnen ook getroffen schoonmakers aanspraak maken op een eenmalige uitkering uit dit steunfonds.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Nog veel geld in kas
Het Steunfonds, voor zorgmedewerkers die corona hebben gehad, heeft nog 6 miljoen euro in kas. Tot dusverre is er een bedrag van 3 miljoen euro uit dit fonds uitgekeerd aan 76 zorgmedewerkers die op de IC hebben gelegen en aan 14 nabestaanden van -door corona- overleden zorgmedewerkers.
Ook schoonmakers kunnen aanspraak maken op vergoeding
De, als gevolg van het werken in de frontlinie binnen de coronazorg door het virus, arbeidsongeschikt geraakte medewerkers kunnen via dit fonds aanspraak maken op een eenmalige uitkering met een hoogte van 30.000 euro, nabestaanden van overleden medewerkers kunnen tot 50.000 euro uitgekeerd krijgen.
In het begin gold dat alleen zorgpersoneel aan bed een beroep kon doen op deze eenmalige uitkering. Intussen is dit echter uitgebreid naar al het personeel dat coronazorg mogelijk maakt, dus ook naar schoonmakers of baliemedewerkers. De financiële bijdrage heeft tot doel om de (financiële) gevolgen voor (de nabestaanden van) de medewerker te verzachten. Het causale verband tussen de Covid-19 infectie en de zorgwerkzaamheden wordt verondersteld aanwezig te zijn indien de (nabestaanden van de) zorgmedewerker dat beide voldoende aannemelijk maakt.
Aanvraagprocedure steunfonds
De aanvraagprocedure in een notendop samengevat: Een volledige aanvraag voor deze financiële bijdrage wordt in behandeling genomen door de zogeheten beoordelingscommissie van de Stichting ZWiC. De aanvraag dient te worden ingediend door middel van het aanvraagformulier en via de beveiligde omgeving van Zivver. Het aanvraagformulier kan gedownload worden via www.geefvoorzorgverleners.nl/aanvragen, en ingediend worden bij via Zivver door middel van de blauwe aanvraagknop op deze link.
Om te voorkomen dat niet (meer) gecontroleerd kan worden of (de nabestaande van) de zorgmedewerker in aanmerking komt voor de eenmalige aanvullende financiële bijdrage, dient de aanvraag uiterlijk binnen één jaar na het overlijden of het einde van de IC opname te zijn ontvangen.
Aangezien het een tamelijk uitgebreide vragenformulier betreft, lijkt er een schone taak weggelegd voor de werkgevers om hun getroffen medewerkers bij het invullen van het aanvraagformulier te ondersteunen. Ook mag, volgens de Clean Totaal redactie, verwacht worden dat werkgevers en de sociale partners in de schoonmaaksector deze regeling breeduit onder de aandacht van de schoonmakers brengen.
Indientermijn is verlengd tot eind 2022
Om het indienen van een aanvraag te bevorderen verlengt de stichting de uiterlijke indientermijn tot eind 2022. Inmiddels wordt er gewerkt aan vereenvoudiging van het aanvraagformulier. Hoe de aanvraagprocedure in zijn werk gaat, is hier terug te lezen.