Meer dan 1 op de 10 schoonmakers zit op dit moment thuis vanwege een coronabesmetting of een verplichte quarantaine. Directeur van Schoonmakend Nederland Rob Rommelse trok aan de alarmbel vanwege het verzuim en richtte een brief aan het kabinet. Een belronde langs verschillende schoonmaakbedrijven doet het ergste vrezen. Is een schoon en veilig Nederland in het geding?
Schoonmakend Nederland richtte een brandbrief aan het kabinet en aan Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid. Schoonmakend Nederland vraagt hiermee aandacht aan het geëxplodeerde verzuim vanwege de vele coronabesmettingen en de verplichte quarantaine. De brancheorganisatie wil dat de quarantaine ingaat vanaf het moment dat een medewerker een positieve zelftest heeft. Nu is het zo dat de quarantaine verplicht is na het positieve restresultaat van de GGD. Omdat in sommige regio’s wachttijden oplopen tot wel vier dagen voor het maken van een testafspraak, zorgt dit voor onnodig verzuim.
Verzuim boven de tien procent
De brancheorganisatie meldde dat één op de 10 schoonmakers thuiszit vanwege quarantaine of een positieve coronatest. Bij sommige bedrijven ligt dit aantal nog hoger, zo blijkt uit een rondgang van Clean Totaal. Zo is het verzuimpercentage bij Schoonmaakbedrijf Orion in Zaandam gestegen tot ‘dik 15 procent. “Dat betekent dat we veel vragen van onze medewerkers die nog wel aan het werk zijn. Zij draaien veel extra uren. Gelukkig lukt het ons nog om de objecten te bezetten. Dat is de kracht van een klein bedrijf denk ik. Een oplossing voor het probleem is er niet, wel schaar ik me achter de brief van Schoonmakend Nederland en hopen we dat de piek bereikt is.”
“Het is een gekkenhuis”
Ook bij schoonmaakbedrijf Qleaning uit Deventer is het verzuimpercentage abnormaal hoog. Directeur Anajah Quentin: “Een cijfer durf ik zo niet te noemen, maar het is veel meer dan normaal. Het is een gekkenhuis. Normaliter hebben we in deze periode wel te maken met griepjes en dergelijke, maar dat is vaak zo mild dat men er niet voor thuis hoeft te blijven. Nu zit men in quarantaine terwijl ze zich goed voelen. Het zorgt voor een grote druk op de organisatie. We zijn constant mensen aan het regelen en brandjes aan het blussen en dat levert veel extra werk en kosten op. Dan heb ik de kosten van ziekteverzuim nog niet genoemd.”
Door verzuim over het kookpunt
Bij schoonmaakorganisatie Breedweer wordt regelmatig het kookpunt bereikt. “En we koken soms zelfs over”, aldus directeur Jack Stuifbergen. “De operatie staat bijzonder onder spanning. Hele teams zijn ziek of in quarantaine. Omdat onderaannemers met dezelfde problemen kampen, lopen we nu regelmatig achter de feiten aan. Nieuwe opstarten zijn moeilijk. Je hebt de mensen niet meer en geen back-up meer. Het neemt schrijnende vormen aan.”
Het verzuimpercentage bij Breedweer ligt naar schatting tussen de 12 en 13 procent. “De verruiming van de quarantaineplicht heeft gelukkig wel geholpen en Schoonmakend Nederland heeft de huidige regels duidelijk uiteengezet. Dat maakt het ook voor onze objectleiding helder wanneer iemand nu wel of niet in quarantaine moet. Het aanpassen van de start van de quarantaine naar de datum van de positieve zelftest, dat juich ik alleen maar toe. Dat geeft verlichting en bovendien hebben we de testen zelf in huis en hebben we de mensen opgeleid om intern testen af te nemen. Wij zijn er als de kippen bij mocht iemand besmet zijn.”
GGD testafspraak duurt te lang
Meymet Yavri, directeur van Cleaning Service 2001 herkent zich in de verhalen van zijn collega-ondernemers. “We hebben maximaal last van uitval op dit moment. We krijgen het nog wel rond, maar je moet de werkzaamheden anders organiseren. Ik hoop dat de quarantaineplicht snel wordt aangepast naar het voorstel van Schoonmakend Nederland. Ik had maandag twee coronagevallen via een zelftest, zij konden donderdag pas terecht voor een officiële test. Dat is echt te lang.”
“Aanpassing quarantaine onbespreekbaar’
Schoonmakend Nederland laat bij monde van persvoorlichter Ilse Vanhijfte weten dat er nog geen officiële reactie is vanuit Den Haag naar aanleiding van de brandbrief. ‘Daarom hebben wij de brief nogmaals direct naar Ernst Kuipers gestuurd, in de hoop dat er actie wordt ondernomen.’ Ze verwijst ons door naar een fragment van Hart van Nederland waar wel een eerste reactie wordt gegeven. Minister van SWZ Karien van Gennip laat weten dat het aanpassen van de quarantaineregels onbespreekbaar is. “Op het moment dat mensen in quarantaine zitten, dan zijn de regels versoepeld. En sowieso lijkt het me, dat je wilt proberen, dat je eigen mensen niet ook besmet raken. Dus houd je aan de regels.”
Er wordt vooralsnog dus nog een hoop verwacht van de schoonmakers die nog wel aan het werk zijn. Want een schoon en veilig Nederland begint bij de duizenden onmisbare handjes. Naar aanleiding van de gesprekken tijdens de belronde van Clean Totaal blijkt dat een schoon en veilig Nederland nu nog niet in het geding is. Maar of de piek van het aantal besmettingen nabij is? De tijd zal het leren.
Meer nieuws en artikelen over het coronavirus? Check ons dossier!