Talentbedrijf Caparis en schoonmaakbedrijf NIVO tekenden op vrijdag 14 juni 2019, de Dag van de Schoonmaker, een intentieverklaring om samen aan de slag te gaan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven op een langdurige baan in de schoonmaak.
De samenwerking is een leerwerktraject waarbij Caparis zich richt op de ontwikkeling en persoonlijke begeleiding van de medewerkers. NIVO zorgt voor de kennis en vaardigheden van het schoonmaakvak. Zo krijgen mensen de kans te ervaren wat schoonmaakwerk inhoudt en wat je hiervoor moet kunnen.
Duurzame partner sociaal ondernemerschap
Caparis biedt al vele jaren kansen voor mensen die graag in de schoonmaak aan de slag willen gaan. Het gaat daarbij om honderden werknemers die net even dat extra zetje in de rug nodig hebben om mee te kunnen doen in het arbeidsproces. “We zijn zelf niet groot genoeg om voorop te lopen in de schoonmaakbranche en om in te springen op nieuwe innovaties. We stellen ons liever op als duurzame partner voor bedrijven die sociaal willen ondernemen en gemotiveerde medewerkers zoeken en voor mensen die willen werken en van waarde willen zijn. Daar ligt onze kracht”, aldus manager van Caparis Henk Rodenhuis.
Bestrijding arbeidsmarktkrapte
De samenwerking past ook heel goed bij de visie van NIVO volgens algemeen directeur en eigenaar van NIVO Annette van der Meulen. “NIVO gaat voor een duurzame toekomst van de mens en haar leefomgeving. Geen kortetermijnvisie, maar investeren in ontwikkeling, samenwerken, communicatie en vitaliteit van medewerkers. Het leerwerktraject is bovendien een van de manieren om het huidige arbeidsmarktprobleem te bestrijden. Door de aantrekkende economie en de vergrijzing wordt de arbeidsmarkt alsmaar krapper. Het vinden van (goed) personeel wordt daarmee een lastige uitdaging. Dat geldt ook voor NIVO en Caparis. We verwachten dat deze trend in de arbeidsmarkt nog wel even doorzet.”
“Samen willen we veel schoonmaakvacatures invullen. Door mensen die dit werk leuk vinden om te doen”, aldus directeur NIVO Facilitair Pieter Oosterloo. “Ieder mens is uniek en heeft talenten. Die talenten verdienen het om gekend en gezien te worden. Ze verdienen een plek waar ze tot hun recht komen. Het leerwerktraject is een voorbeeld voor een inclusieve arbeidsmarkt. We laten zien dat iedereen kan meedoen”, sluit Rodenhuis af.