Schoonmakers moeten meer kansen krijgen om via scholing hun loopbaan leuker te maken. In de onderhandelingen over een nieuwe schoonmaak-cao pleit CNV Vakmensen voor een scholingsfonds van 1 miljoen euro.
Uit een recente enquête die CNV Vakmensen onder schoonmakers heeft gehouden, blijkt dat bijna de helft van hen (48 procent) graag iets anders zou doen dan schoonmaakwerk. “Wat hen het meeste weerhoudt om iets anders te gaan doen, is dat ze daar geen opleiding voor hebben”, zegt Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “Voor een op de drie schoonmakers ligt daar de grootste drempel. Daar ligt een grote verantwoordelijkheid voor de cao-partijen. Schoonmakers moeten meer kansen krijgen om een cursus of opleiding te volgen, binnen of buiten de schoonmaakbranche.”
Scholingsfonds
Dat die aanpak werkt, blijkt uit het CNV-scholingsfonds dat nu ruim een jaar draait. Kampherbeek: “Er was zoveel belangstelling voor, dat we al snel de rem erop moesten zetten; het budget van 250.000 is inmiddels op. Daarmee zijn 43 schoonmakers begonnen aan de meest uiteenlopende cursussen en opleidingen: chauffeur, verzorgende, hovenier, kapper, noem maar op. Via het scholingsfonds krijgen mensen eindelijk de kansen die ze eerder nooit kregen; we hebben veel blije mensen gezien. In de komende cao-onderhandelingen willen we daarom stevig inzetten op een uitbreiding van het fonds. We willen hier een bedrag van 1 miljoen euro voor reserveren.”
Uitdaging
Tegelijk ziet Kampherbeek ook een andere uitdaging. “Als bijna de helft van de schoonmakers liever iets heel anders zou doen, zegt dat wel iets. Werkgevers mogen zich dit aantrekken. Het schoonmaakwerk zal leuker en aantrekkelijker moeten worden. Schoonmakers verdienen meer waardering en positieve begeleiding van hun werkgever. Ook bij ziekte. In onze enquête geeft bijvoorbeeld 55 procent van de schoonmakers aan dat zij – in geval van ziekte – onder druk worden gezet om zo snel mogelijk weer te gaan werken. Daar schrik ik van. Hier is kennelijk nog een wereld te winnen. De branche zal moeten investeren in scholing van leidinggevenden op dit gebied.”
Meer uren
Uit de enquête blijkt ook dat bijna 40 procent van de schoonmakers graag meer uren zouden willen werken. Kampherbeek: “Veel schoonmakers hebben een klein baantje, soms meerdere tegelijk, waar ze moeilijk van rond kunnen komen. We zouden graag zien dat schoonmakers hun uren kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld door naast het schoonmaakwerk ook andere taken uit te voeren. Denk aan post rondbrengen, cateringwerkzaamheden, planten verzorgen of klein onderhoud. Met een paar uur extra werken bereiken we meer dan met een paar procent loonsverhoging.”
Cao-overleg
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 150.000 schoonmakers in Nederland beginnen op 7 november. In de nieuwe cao wil de bond in een tweejarige cao een loonsverhoging van in totaal 5 procent. Verder vraagt de bond onder meer een bijdrage van 15.000 euro voor de ondersteuning van vakbondswerk in het buitenland.