De leden van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hebben het eindbod voor een sociaal plan door Facilicom afgewezen en gaan zich beraden op te voeren acties. Het te bereiken sociaal plan heeft betrekking op de ruim 180 werknemers die hun baan verliezen door de komende sluiting van Philip Morris (PMH) in Bergen op Zoom.
De vakbonden eisen een goede ontslagvergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule met een correctiefactor van minimaal 1. Bovendien moet er een gedegen traject komen waarbij werknemers zoveel mogelijk naar ander werk worden begeleid. Dat kan volgens de bonden het best in een traject waarin PMH, Facilicom, uitkeringsinstanties en (lokale)overheid samenwerken. Dat dit soort samenwerkingsverbanden succesvol zijn, hebben grote reorganisaties bij Philips Roosendaal en NedCar bewezen. Tot slot dient het sociaal plan te gelden voor alle Facilicom-medewerkers die bij PMH werken.
Facilicom biedt volgens de bonden niet meer dan de nieuwe kantonrechtersformule met correctiefactor 0,5 en vinden bovendien dat het sociaal plan niet voor alle medewerkers geldt. Voor de begeleiding van werk-naar-werk zou Facilicom alleen gebruik willen maken van het eigen mobiliteitscentrum. Gezien de opstelling van de werkgever en de reacties van de werknemers kan het niet anders dan dat er acties volgen, zo stellen beide bonden.
Facilicom vindt op haar beurt dat ze de medewerkers wel een goed sociaal plan heeft aangeboden. Alle inspanningen zouden zijn gericht op vervangend werk, maar de mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom zijn erg beperkt, zo stelt het bedrijf. Gom algemeen directeur Rob Alsema: ‘We hebben daarbij wel een verantwoordelijkheid naar ál onze mensen: indien wij zouden voldoen aan de wensen van de vakbonden, zou dat betekenen dat maar liefst een kwart van de netto jaarwinst die we internationaal met 30.000 medewerkers hebben behaald, moet worden aangewend voor ca. 200 medewerkers die voor ons bij Philip Morris werken.”
Bron: FNV Bondgenoten en Facilicom