Traditionele schoonmaakmethoden worden steeds vaker vervangen door nieuwe, efficiëntere technieken en materialen. Zo is het inmiddels alweer een aantal jaren geleden dat de disposable microvezeldoek zijn intrede heeft gedaan schoonmaakland. De doek heeft zowel voor- als tegenstanders, maar over 1 ding zijn ze het allemaal eens; de gegarandeerde hygiëne staat buiten kijf.
Wilt u aan de slag met disposable doeken en moppen? Vraag een gratis proefpakket aan »
Voorkom kruisbesmetting en methodefouten met een disposable microvezeldoek
In de zorg waar hygiënestandaarden hoog zijn en reiniging aan specifieke richtlijnen moet voldoen, wordt al veel gebruikgemaakt van disposable doeken en moppen. Deze worden naast de dagelijkse schoonmaak ingezet bij uitbraken van diverse virussen. Door voor elke handeling of een andere ruimte een nieuwe doek of mop te gebruiken, voorkomt u kruisbesmettingen en zijn methodefouten uitgesloten.
Alle ervaringen binnen de zorg zijn meegenomen bij het doorontwikkelen van deze producten, waardoor de disposable doeken en moppen in korte tijd zeer hoogwaardige en hygiënische schoonmaakmaterialen zijn geworden. Ook in het kader van vuilverwijdering doen disposable moppen en doeken kwalitatief niet meer onder voor wasbare varianten.
Is een disposable doek duurder dan de uitwasbare variant?
Tegenstanders zeggen van wel. Natuurlijk, in aanschaf zijn ze veel goedkoper. Maar als naar de totale levensduur wordt gekeken, dan stellen zij dat disposable duurder is. Toch blijkt uit onderzoeken dat het gebruiken van een traditionele doek een stuk duurder is dan de wegwerpvariant.
Waar zit dit verschil dan in? Ten eerste hoeft er geen logistiek wasproces te worden opgezet. Men hoeft de doeken en moppen niet in te zamelen, te transporteren, te wassen, te drogen en weer terug te brengen. Uit berekeningen blijkt dat dit per doek of mop gemiddeld € 0.60 tot € 1.00,- per wasbeurt kost. Daarnaast gaan doeken in de praktijk vaak minder lang mee dan beloofd, omdat ze bijvoorbeeld niet op de juiste manier gewassen worden. En als laatste blijkt helaas dat er zeer veel doeken en moppen ‘verdwijnen’, soms wel duizenden per organisatie per jaar.
En ondanks dat het steeds weggooien van disposable doeken meer afval betekent, ligt de werkelijkheid op het gebied van milieuonvriendelijkheid ook een stuk genuanceerder. Denk maar eens aan de nadelige effecten van het logistieke proces en het wassen en drogen van doeken en moppen.
Wilt u aan de slag met disposable cleaning? Vraag een gratis samplepakket van Carel Lurvink aan! »