De Geschillencommissie RAS heeft in 2016 slechts twaalf zaken behandeld. Dit is minder dan in voorgaande jaren, zo waren er in 2012 nog vijftien verschillen en in 2013 zelfs 23. Wel was contractwisseling opnieuw hofleverancier, in maar liefst elf van de twaalf geschillen bleek contractwisseling de oorzaak.
In het zes pagina’s tellende jaarverslag van de Geschillencommissie RAS geeft de commissie tekst en uitleg over de activiteiten in 2016. Er is vijfmaal uitspraak gedaan, dat is tevens gelijk aan het aantal keren dat de verweerder aangaf niet akkoord te gaan. Op dat moment is de commissie niet bevoegd om een bindende uitspraak te doen.
Artikel 38
Het is opvallend dat de discussie binnen artikel 38 vaak gaat over de gevolgen van werknemers als; het object wordt gesplitst in (nieuwe) zelfstandige objecten of als niet het gehele object wordt heraanbesteed. Het wel of niet 26 weken arbeidsongeschikt (dus uitgezonderd) zijn ten tijde van de wisseling, en de aannemelijkheid van hersteld-meldingen voorafgaande aan de wisseling, zijn regelmatig onderwerp van geschil.
Partijen in het geschil
2014 was het enige jaar dat er meer geschillen tussen werkgever en werknemer waren dan tussen 2 werkgevers. In 2015 en 2016 is herstel van de oude lijn te zien, en waren er weer meer geschillen tussen werkgevers onderling dan tussen werknemer en werkgever. De taak van de commissie betreft het geven van bindende adviezen in geschillen die betrekking hebben op de toepassing van de CAO. De commissie wordt gevormd door leden van FNV, CNV en OSB.