Gom Zorg gaat 24 uur per dag schoonmaken bij de Radiotherapiegroep verbonden aan het Deventer Ziekenhuis. Het schoonmaakbedrijf gaat namelijk schoonmaken met micro-organismen. Probiotica blijken namelijk vooral in sanitaire ruimten vele malen effectiever dan conventionele reinigingsmiddelen.
“Vlekken en kringen in de vloer zijn niet langer meer zichtbaar. Het ruikt er ook beter”, zegt een tevreden Jos Vaessen, medewerker facilitaire dienst van de Radiotherapiegroep. En klantmanager Cure Henny Stoelhorst van Gom Zorg: “Bacteriën doen 24 uur per dag hun werk.”
Op basis van de technische kwaliteit scoorde Gom Zorg een ruime voldoende bij de Radiotherapiegroep. De schoonmaak van de natte ruimten is echter voor elk schoonmaakbedrijf een uitdaging, weet Jos Vaessen. “We zijn tevreden over Gom Zorg, maar in de natte ruimten bleven we altijd last houden van aanslag. Het gebeurt al gauw dat er zeepresten uit een dispenser op de vloer druppelen en kringen achterlaten. Die zijn niet makkelijk te verwijderen.”
Biofilm
Klantmanager Cure Henny Stoelhorst van Gom Zorg kent de oorzaak. “Vuil en urineresten op de vloeren en wanden wordt een biofilm die zich vanzelf vasthecht in voegen, naden en kitlagen en stank veroorzaakt. Die biofilm laat zich moeilijk verwijderen met standaard middelen. Daardoor moet de vervuiling met steeds zwaardere middelen worden bestreden tijdens periodieke reinigingsbeurten. We onderkennen dat die resistentie van bacteriën een steeds grotere vijand wordt.”
Gom Zorg gaat de strijd tegen bacteriën aan met andere bacteriën. De bacteriën die in reinigingsproducten het werk doen, zijn goedaardige bacteriën – een ziekenhuisomgeving vraagt immers strenge protocollen. Jos Vaessen: “De insteek was om de middelen breder te gebruiken in alle ruimten van de afdeling. Het blijkt echter dat het vooral in de natte ruimten het meest effectief is. Na gebruik van het middel zijn vlekken en kringen meteen opgelost. Het ruikt er ook beter, het geeft een frisser gevoel.”
Diepgaande werking
Stoelhorst wijst ook op de uitgestelde werking van de probiotische reinigingsproducten het product haalt na verloop van tijd de originele kleuren van voegen en plavuizen weer op. Door de diepgaande werking breken de bacteriën in het probiotische reinigingsproduct uiteindelijk de biofilm geheel af. Op die manier worden oppervlakken op een volledig biologische manier zuiver gemaakt.
Minder organisch vuil betekent ook minder voeding voor ziektekiemen en dus een lager risico op ziektekiemen. Middelen op probiotische basis lopen bovendien niet het risico dat bacteriën resistentie ontwikkelen. Schoonmaak met probiotica werkt daardoor 24 uur per dag. De pilot is daarom omgezet in een definitief schoonmaakprotocol.
Grote mogelijkheden
Voor de schoonmaakmedewerkers van Gom is het werken met de nieuwe middelen absoluut veilig. De middelen die Gom Zorg inzet, hebben een eco-label en voldoen aan alle milieunormen. Voor opdrachtgevers heeft de nieuwe methode geen prijsconsequenties. Temeer omdat het gebruik van probiotische reinigingsproducten intensieve periodieke reiniging overbodig maakt.
Stoelhorst ziet grote mogelijkheden voor een bredere toepassing van de innovatieve middelen, zoals in restaurants, scholen, openbare gebouwen, bioscopen en andere gebouwen. “Heel vaak horen we van opdrachtgevers: het toilet is niet echt schoon, of: er hangt een vieze lucht. Probiotische reinigingsproducten maken er definitief een einde aan.”