Gom komt met het ‘Green Selection Program’ dat bestaat uit groene schoonmaak, groene sanitaire voorzieningen en groene afvalverwerking. Bedrijven die tekenen voor dit pakket ontvangen van Gom het GSP-label. Hiermee maakt Gom een volledig duurzame schoonmaak toegankelijk én zichtbaar.
De ontwikkeling van het Green Selection Program hield Gom al enige tijd bezig. Zo sloot het bedrijf een contract met The Clean Air Factory, ontwikkelaar en producent van duurzame en innovatieve sanitaire producten. Vorig jaar breidde Gom haar samenwerking met maatschappelijk verantwoorde ondernemingen uit door overeenkomsten te sluiten met de Stichting Disposables Benelux (SDB) en de Limburgse firma Van Houtum (VH). SDB is in Nederland actief met de inzameling en recycling van plastic wegwerpbekers. VH is leverancier van onder meer biologisch afbreekbare tissues, waarvan Gom er jaarlijks meer dan 20 miljoen levert aan haar opdrachtgevers.
Dagschoonmaak
Inmiddels is het Green Selection Program klaar voor gebruik. Bijzonder aan het Green Selection Program is dat het een integraal concept is: van schoonmaak tot sanitaire voorzieningen, ontworpen vanuit de ‘cradle to cradle’-gedachte. Bedrijven kunnen kiezen voor het complete groene pakket, of zelf een keuze maken uit verschillende modules, waar overdag schoonmaken een onderdeel van is. Hierdoor kan het licht en de verwarming in het gebouw ’s avonds uit en wordt er bespaard op energiekosten. Van overlast is geen sprake, want Gom werkt met geluidsarme stofzuigers en representatieve materiaalwagens.
Volgens Marco Konter, manager marketing en salessupport bij Gom biedt dagschoonmaak nog meer voordelen. “Dagschoonmaak maakt direct contact mogelijk tussen onze schoonmakers en de opdrachtgever. Daardoor kunnen wensen rechtstreeks worden teruggekoppeld. Bovendien kunnen de schoonmakers meteen reageren als zich een incident voordoet. Natuurlijk houden we mensen niet van het werk, maar direct contact met gebouwgebruikers werkt wel in het voordeel van beide partijen.”
Geen compensatiegedrag
De groene werkwijze van Gom is volledig gericht op het voorkómen van milieuschade, niet op het compenseren ervan. Konter: ‘’Wij kiezen voor écht duurzame oplossingen, niet voor green washing. Dus niet gewoon CO2 blijven uitstoten, maar wel een boom terugplanten. Onze tissues zijn gemaakt van gerecycled papier en wij werken met schoonmaakmiddelen die het milieu zo min mogelijk belasten. Ook gebruiken wij microvezeldoekjes en navulbare flacons, waardoor minder schoonmaakmiddel nodig is en minder afval ontstaat. Op die manier wordt het milieu minimaal belast.’’ Gom verwacht dat veel bedrijven gebruik zullen maken van het Green Selection Program. Duurzame schoonmaak sluit immers perfect aan bij langetermijnontwikkelingen als maatschappelijk verantwoord ondernemen en ‘het nieuwe werken’.