De horeca gaat weer open op 1 juni. Maar kan dat wel op een veilige manier? Want alleen anderhalve meter afstand houden van elkaar is niet genoeg. Net als bij andere sectoren die open zijn of gaan, is het van groot belang te zorgen dat gasten en personeel niet besmet worden door het coronavirus of een voedselvergiftiging oplopen. En daarbij is het realiseren van een goede hygiëne van cruciaal belang.
Om de horeca hierin bij te staan hebben brancheorganisaties NVZ en OSB samen een uitgave ontwikkeld over hygiëne in restaurants, cafés en bars. De uitgave bevat een handig 10-stappenplan voor reiniging en desinfectie wanneer nodig in de horeca. Daarnaast worden er handige tips gegeven en is een overzicht opgenomen van de meest kritische contactpunten: die plekken waar extra aandacht voor hygiëne regelmatig nodig is.
Hygiëne contactoppervlakken belangrijk
Dit betekent dat er vooral gelet moet worden op oppervlakken en objecten die vaak in contact komen met de handen. Denk aan lichtschakelaars, deurklinken, relingen, tafels, stoelen, wc-brillen en bedieningspanelen van (mobiele) apparatuur. Belangrijk is dat deze contactpunten regelmatig worden gereinigd met het juiste reinigingsmiddel. Voor grote oppervlakken kan de inzet van schoonmaakmachines veel tijd besparen.
Verantwoord en veilig horeca openen
De NVZ en OSB willen met deze handleiding de horeca helpen om op verantwoorde en veilige wijze weer open te gaan. Waar mogelijk zal de NVZ als kenniscentrum ook andere sectoren helpen om met extra aandacht voor hygiëne weer veilig open te kunnen.
De digitale versie van de brochure ‘Hygiëne in restaurants, cafés en bars – Kritische contactpunten‘ is te downloaden via de website van Clean Totaal.