ING meldt dat in 2011 en 2012 de marges onder druk blijven staan in de facilitaire sector. De verwachte omzetgroei is in deze jaren respectievelijk: +0,8% en 0,0%. In de eerste helft van 2011 nam de vraag naar facilitaire diensten licht toe. Voor de rest van 2011 en 2012 wordt door ING Economisch Bureau stagnatie en in sommige branches krimp verwacht. Een terugkerend fenomeen in magere jaren, integrated facility management, wordt ook nu door verschillende facilitaire partijen als reële optie genoemd. Hierbij worden diverse facilitaire diensten gebundeld aangeboden.
Vraag en prijs in schoonmaakbranche onder druk
Het komende jaar valt er weinig verbetering te verwachten binnen de schoonmaakbranche. De tarieven en de vraag naar diensten van de branche staan onder druk. De omzetgroei die zich aan het eind van 2010 manifesteerde wordt daardoor omgebogen naar stagnatie in 2011 en een lichte krimp in 2012 (-1,5%). Dit wordt veroorzaakt doordat organisaties hun bezuinigingsdoelstellingen deels in de schoonmaakbranche proberen te realiseren.
Loonstijging zet marges in beveiliging onder druk
De omzetontwikkeling van de verzadigde beveilingsbranche zal ook de komende tijd gedreven worden door de prijsontwikkeling. De bezuinigingen van private en publieke organisaties dalen deels neer in de sector. De omzetgroei zal voor 2011 als geheel en 2012 dan ook beperkt zijn (respectievelijk +1,0% en +0,5%). Doordat opdrachtgevers vragen om een goede dienstverlening voor een lage prijs, kan de loonkostenstijging veelal niet doorberekend worden aan de klant.
Bedrijfsrestaurants voorlopig niet op oude niveau
Het herstel van bedrijfsrestaurants en cateringbedrijven zette in de eerste helft van 2011 door en verwacht wordt dat 2011 goed wordt afgesloten (+2,3%). De omzetontwikkeling wordt echter bepaald door de prijs. Ook in 2012 wordt – door prijsgedreven – groei verwacht (+2,5%). In de resterende maanden van 2011 zal de consument minder besteden. Binnen de bedrijfscatering zal dit ook voelbaar zijn. Hoewel de broodtrommel op kantoor de laatste jaren passé was en het aantal lunchrooms en kantines toenam, kan dit hierdoor kenteren.
Meer achtergronden en cijfers, vindt u in de bijlage: Kwartaalbericht Zakelijke Dienstverlening van het ING Economisch Bureau.