Inspectie SZW maakt sinds 1 januari 2016 haar onderzoeksresultaten openbaar via internet. Een en ander is gevolg van een verplichting die in de Wet arbeidsvreemdelingen (Wav), de Wet minimumloon (WML) en de Wet allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs (Waadi) is opgenomen.
Op de bewuste pagina staat een overzicht van bedrijven die sinds 1 januari 2016 door de Inspectie SZW zijn geïnspecteerd op het domein van eerlijk werk. Bij de inspecties is gecontroleerd op de wetgeving Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV), de Wet minimumloon (WML) en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).
Per bedrijf wordt onder andere aangegeven op welke wetten gecontroleerd is, op welke locatie de inspectie is uitgevoerd, en of er wel of geen overtredingen zijn geconstateerd. Bij een overtreding wordt aangegeven om welke wet en artikel het gaat. De manier waarop openbaarmaking van inspectiegegevens plaatsvindt en wat daarbij aan gegevens wordt getoond is wettelijk vastgelegd.
De vraag om meer transparantie sluit aan bij het uitgangspunt van het kabinet dat overheidsinformatie – binnen de grenzen van de wettelijke regels – zoveel mogelijk actief openbaar moet worden gemaakt.
Bij de publicatie van de inspectieresultaten wordt op internet aangegeven waar en waarop is gecontroleerd, op welke datum, wat de naam van het bedrijf is en de vestigingsplaats, het Kamer van Koophandelnummer en de sector of branche waarin economische activiteiten worden verricht.
Bij een geconstateerde overtreding wordt ook vermeld welke wet en welk artikel is overtreden, of de werkgever nog (juridische) stappen kan nemen tegen het besluit van de Inspectie SZW en voor welke termijn een eventuele stillegging geldt. De inspectieresultaten blijven tot drie jaar na de datum van het besluit tot openbaarmaking op internet beschikbaar.