GCA directeur Ron Kronenburg: “Logistiek schoonmaken is inderdaad een vak apart. Hoewel GCA om haar moverende redenen geen lid is van OSB wilden wij als niet OSB lid toch graag de Code ondertekenen. Hiermede zijn wij zover mij bekend het eerste niet OSB lid. GCA doet dit met volle overtuiging. Het is immers van groot belang dat de negatieve prijsspiraal en het in verlengde hiervan steeds toenemende werkdruk en afnemende arbeidsvreugde doorbroken wordt. De mensen moeten plezier in het werk houden en de tijd krijgen hun vakmanschap in praktijk te brengen. Het moet afgelopen zijn met het “dun naar binnen en dik naar buiten” zoals in het artikel Laurel en Hardy in Schoonmaakland in Clean Totaal beschreven wordt. Ik hoop van harte dat het onderschrijven van de Code niet gebruikt gaat worden als commercieel speerpunt en er vervolgens niet mee gedaan wordt.“
Jaarbeurs en GCA ondertekenen Code
Op 29 augustus vond in de Executive Boardroom van Jaarbeurs te Utrecht de ondertekening plaats van de Code Verantwoord Marktgedrag door de Jaarbeurs en Schoonmaakbedrijf GCA.
Aanwezigen hierbij waren Kees Blokland (voorzitter Commissie) Lilian Willekers (RAS)Rob van der Heijden (adjunct directeur Jaarbeurs) René Koeleman (Manager Facilities en Buildings Jaarbeurs) Dirk Jan Beishuizen (Huisvesting Jaarbeurs) Ron Kronenburg (Algemeen directeur GCA) en Henk Cornelisse (Clean Totaal).
Kees Blokland gaf een gedreven presentatie over het ontstaan van de Code en de noodzaak hiertoe. Hij bevestigde hierbij de warme belangstelling voor de Code vanuit de Rijksoverheid, hetgeen ook tot uiting kwam in wijze waarop Minister Kamps zich in deze materie verdiept heeft. Het valt zeker te verwachten dat de Code binnen afzienbare ook haar intrede doet bij onder meer Catering en beveiliging. Zorgvuldig manoeuvreren is wel van belang aangezien de NMA de ontwikkelingen met argusogen volgt.
Rob van der Heijden: “Binnen de Jaarbeurs bestond er binnen de diverse echelons geen enkele weerstand om deze Code te ondertekenen. Integendeel zelfs, ons beleid rust juist op de pijlers zoals die binnen de Code geformuleerd worden, hetgeen onderschrijft dat Goed Opdrachtgeverschap al langer binnen de Jaarbeurs gebruikelijk is. In het kader van de schoonmaak hechten wij aan partner schap en wederzijds vertrouwen & respect. Hoge mate van bewegingsvrijheid voor de leverancier en haar medewerkers, waar een gelijke mate van flexibiliteit tegenover staat. Aanvaardbare productienormen zijn essentieel zeker in ons segment waarbij logistiek schoonmaken andere normeringen verlangd. Ik kan genieten van de inzet van de schoonmaakmedewerkers en het plezier waarmee zij hun werkzaamheden uitvoeren. Hierin past een langdurige samenwerking. Wij ondervinden dit partnerschap met GCA. Reden om de overeenkomst met dit bedrijf met 5 jaar te verlengen”.
Hierna werden nog wat marktontwikkelingen/bewegingen met elkaar gedeeld.
Kees Blokland: “Deze ondertekening is een memorabel moment. Het is de eerste keer, na de kick off, dat ik het Bewijs van Ondertekening mag uitreiken. Lijst het in en hang het op, maar weet dat wij alert zullen blijven op correcte naleving!”
De eenvoud is het kenmerk van het ware zullen we maar zeggen, want dit Bewijs van Ondertekening verdient qua opmaak nu niet echt de schoonheidsprijs!