Jeugdwerkloosheid niet zien als een bedreiging, maar als kans. Dat wordt momenteel in praktijk gebracht bij Novon Schoonmaak. De Zwolse onderneming heeft zes jongeren zonder deugdelijke startkwalificatie voor de arbeidsmarkt in dienst genomen. Gestoken in het uniform van het bedrijf en uitgerust met bedrijfsbus, goede apparatuur en twee begeleiders gaan ze in ieder geval een jaar lang op pad om het vak te leren en werkervaring op te doen.
Novon-directeur Jacco Vonhof is net zo enthousiast als zijn zes nieuwe werknemers. Ooit stond hij zelf met lege handen, nu is hij directeur van een bloeiende onderneming met honderden werknemers, doordat hij kansen zag en die greep. ‘Anticyclisch denken’, noemt Vonhof het. In gewoon Nederlands: Niet bij de pakken neerzitten maar nieuwe wegen inslaan. ‘Wanneer je als bedrijf een afwachtende houding aanneemt en vanwege de recessie niet meer durft ondernemen, loop je de kans om straks de boot te missen. Als we niet investeren in jonge mensen gaan ze verloren voor de arbeidsmarkt. Dat zijn persoonlijke drama’s, maar het is ook slecht voor de totale economie. Straks, als de economie weer aantrekt, hebben we ze immers weer hard nodig.’
“Schepje er bovenop”
De schoonmaakbranche wordt geplaagd door marges die flink onder druk staan. Scholen, instellingen en bedrijven beknibbelen daar waar mogelijk op de schoonmaakkosten. Soms met bedenkelijke bijwerkingen, zoals vervuilde schoolpleinen en onvoldoende schoon gehouden gymzalen. ‘Wij reageren daar niet op met een verdere verschraling van onze dienstverlening, maar juist door er een schepje bovenop te doen’, aldus Vonhof. ‘Met behulp van deze zes nieuwe mannen geven we de gymzaal een extra beurt en maken we het schoolplein schoon. Het levert ons als bedrijf geen geld op, maar wel een hoop goodwill en bovendien misschien goede werknemers voor de toekomst.’
1000-banen plan
Het jongerenproject van Novon is gebaseerd op de nieuwe aanpak van de provincie Overijssel. De gedeputeerden Gert Ranter (onderwijs) en Carry Abbenhues (economie) lanceerden het 1000 banen plan. Een budget van een miljoen euro is goed voor 10.000 euro per jongere die aan het werk komt. Belangrijk winstpunt is dat het plan niet geplaagd wordt door bureaucratie en allerlei controlerende stoorzenders die tijd, geld en energie vreten. De jongere gaat gewoon aan de slag bij een baas en bezoekt daarnaast twee dagdelen per week een opleiding. Pas achteraf wordt de balans opgemaakt.
Inmiddels staat de teller op ruim zestig jongeren die bij een bedrijf aan de slag konden. Novon is het eerste bedrijf waar een hele groep jongeren geplaatst kon worden in een speciaal voor hen opgezet traject. ‘Een schoolvoorbeeld van hoe een bedrijf de jongeren een kans biedt in combinatie met toekomstgericht en duurzaam ondernemen’, aldus Abbenhues. ‘We investeren nu om te voorkomen dat jongeren verloren gaan voor de arbeidsmarkt en hun leven lang moeten blijven teren op de samenleving, iets wat aanzienlijk meer geld zou kosten.’ Omdat het bij Novon gaat om inwoners van Zwolle, draagt ook de gemeente bij in de kosten. Bovendien wordt de ondernemer de hele administratieve rompslomp en eventuele contacten met onderwijs, uitkeringsinstanties, reclassering en hulpverlening uit handen genomen door Werkloket de Lure waarin alle partijen op de arbeidsmarkt samenwerken. ‘Zo kunnen wij ons concentreren op de jongere en het werk’, aldus een tevreden Jacco Vonhof.