Het aantal failliet verklaarde bedrijven in Nederland is gedaald. In totaal gingen in augustus van dit jaar 13 bedrijven minder failliet dan in juli. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, kortweg CBS. Ook in de schoonmaaksector is het aantal faillissementen afgenomen.
In de schoonmaakbranche zijn volgens de officiële cijfers twee faillissementen te betreuren. Het gaat hierbij om bedrijven en instellingen. In tegenstelling tot vorige maand, ging ditmaal geen eenmanszaak of ander natuurlijk persoon over de kop. Wanneer de cijfers met het aantal faillissementen van juli 2019 worden vergeleken, blijkt sprake te zijn van een fikse daling. In totaal gingen een maand eerder namelijk nog zes bedrijven failliet, waarvan het eenmaal een eenmanszaak betrof.
Vlakke trend in schoonmaak
Als de faillissementscijfers in de maand augustus door de jaren heen met elkaar worden vergeleken, is de trend te typeren als vlak. Zo gingen er vorig jaar vier schoonmaakorganisaties failliet, in 2017 en 2016 waren dat er respectievelijk zeven en zes. Absoluut dieptepunt was het jaar 2011. Toen gingen er in de achtste maand van het jaar maar liefst 16 schoonmaakorganisaties failliet. Opvallend: toen ging het in de helft van de gevallen om eenmanszaken. Normaliter worden er in augustus tussen de nul en twee eenmanszaken failliet verklaard.
Meeste faillissementen in handel
Logischerwijs heeft de bedrijfstak handel te kampen met de meeste faillissementen. In augustus zijn er 244 bedrijven failliet verklaard in deze bedrijfstak, hierbij zijn eenmanszaken niet meegerekend. Het aantal faillissementen ligt zo hoog omdat de handel verreweg de grootste sector van Nederland is. Relatief gezien zijn er veel faillissementen in de bedrijfstak horeca.
Fikse daling aantal failliete bedrijven
In de maand augustus van dit jaar zijn er in totaal 286 bedrijven failliet verklaard, een daling van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Wanneer de CBS-cijfers worden vergeleken met tien jaar geleden, blijkt het totaal aantal faillissementen gedaald te zijn met maar liefst 51 procent. In 2009 gingen er nog bijna 600 bedrijven op de fles.