Recentelijk heeft Wim Schreuders, directeur van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, de uitgave Schoonmaakbewust ontwerpen voor de voedingsmiddelenindustrie in ontvangst genomen uit handen van Tammo Huizinga, voorzitter van VSR. De uitgave is een samenwerkingsverband tussen OSB en VSR.
Schoonmaakbewust ontwerpen voor de voedingsmiddelenindustrie is een van de uitgaven van VSR die helpen het schoonmaakvak verder te professionaliseren. Reiniging en desinfectie behoren tot de belangrijkste activiteiten in de voedingsmiddelenindustrie. De uitgave bevat veel beeldmateriaal en belicht de belangrijkste aandachtspunten. Voor de overhandiging was een toepasselijke locatie gekozen: op kantoor bij KLM Catering Services (KCS) op Schiphol. Bij de overhandiging waren onder anderen ook aanwezig: Jacques Blaauw, managing director van KCS; Hans Simons, voorzitter van OSB en Sander Boeije, operationeel directeur van Gom Schoonhouden, de schoonmaakpartner van KCS.
OSB-voorzitter Hans Simons nam na de overhandiging het woord en lichtte kort toe hoe de branche er in zijn ogen voor staat: ‘Na het arbeidsconflict in de eerste helft van afgelopen jaar is gebleken dat schoonmaakmedewerkers niet in eerste instantie de lonen, maar vooral de waardering en het respect voor hun en hun werk willen zien stijgen. Zij worden nogal eens laag gewaardeerd, terwijl de veelzijdigheid in de sector juist vraagt om een professioneel niveau’, zo betoogde Simons.
VSR-voorzitter Tammo Huizinga ging vervolgens in op de totstandkoming en de inhoud van de uitgave, en hoe deze – met het vele beeldmateriaal – een concrete bijdrage kan leveren aan voedingsmiddelenbedrijven, schoonmaakbedrijven, ingenieursbureaus betrokken bij ontwerp en inrichting van voedingsmiddelenbedrijven, bouw- en onderhoudsbedrijven en opleidingsinstituten.
Wim Schreuder, directeur nVWA, reageerde positief: ‘De branche geeft hiermee aan meerwaarde te bieden. Niet “U vraagt, wij draaien”, maar hoe kun je van toegevoegde waarde zijn? Je zet je als branche anders neer. Schoonmaak helpt veilig voedsel te produceren en dat levert kostenreductie op. Ik zal deze uitgave warm aanbevelen.’
Ook de directeur van KCS, Jacques Blaauw, was te spreken: ‘De uitgave sluit aan bij ons beleid; kwaliteit en veiligheid gaan op Schiphol hand in hand.’