De omzet van de bedrijfstak schoonmaak lag in het eerste kwartaal van 2020 met 8,8 procent hoger dan in het zelfde kwartaal een jaar eerder. Veel branches die vallen onder de zakelijke dienstverlening boekten in het eerste kwartaal nog een hogere omzet, ondanks de maatregelen tegen het coronavirus die in maart van kracht werden. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.
De omzetstijging van de sector zakelijke dienstverlening, waar schoonmaakbedrijven deel van uitmaken, bedroeg twee procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze omzetstijging is de laagste in jaren. De omzet van IT-dienstverleners was in het eerste kwartaal 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. De rechtskundige dienstverlening zette in het eerste kwartaal 9,2 procent meer om. Ook bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) lag de omzet in het eerste kwartaal fors hoger dan een jaar eerder: 7,4 procent. De reisbranche werd in het eerste kwartaal hard geraakt door de coronacrisis. De omzet was 19,2 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Omzet schoonmaak blijft maar groeien
De omzet van schoonmaakbedrijven blijft maar groeien. In 2014 was de omzetontwikkeling voor het laatst negatief. Toen kromp de omzet van de gehele sector met 0,1 procent. De stijging van 8,8 procent, in het eerste kwartaal van dit jaar is de grootste omzetstijging sinds 2006. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de economische groei in de pre-coronatijd hieraan ten grondslag. Door groei van de economie groeit ook de vraag naar schoonmaakdiensten. De omzetstijging is ook te verklaren door de uitbreiding van het aantal services als beveiliging en catering, naast de schoonmaak. Zo verdienen schoonmaakondernemers ook aan werkzaamheden die niet eerder tot hun core-business behoorden.
Ondernemersvertrouwen naar dieptepunt
Bovenstaande cijfers hebben alleen betrekking op het eerste kwartaal van dit jaar. Toen was de invloed van corona nog beperkt. De uitbraak van het coronavirus heeft een enorme invloed op het ondernemersvertrouwen van zakelijke dienstverleners. Deze daalde in het tweede kwartaal van 2020 naar -40,3. Dit is de sterkste afname die het CBS ooit gemeten heeft sinds 2008. De gegevens voor het onderzoek naar het ondernemersvertrouwen zijn verzameld in april 2020. Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners komt nog een stuk lager uit dan het dieptepunt van de financiële crisis toen het –32,9 bereikte. Zonder uitzondering is het ondernemersvertrouwen bij alle branches in het tweede kwartaal van 2020 ingestort. Het ondernemersvertrouwen van het Nederlandse bedrijfsleven kwam gemiddeld uit op –37,2.
Afbeelding mede mogelijk gemaakt door Freepik – Jemastock