Een week geleden, op 15 januari 2020, publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het rapport ‘Het betere werk’. Daarin wordt gepleit om de grip op geld, werk, en welzijn te bevorderen voor iedereen die werkt of wil werken. Zo zou de bijstand geen eindstation moeten zijn, maar zouden hiervoor basisbanen in de plaats kunnen komen. Een opdracht voor zowel de overheid als sociale partners. OSB kan zich goed vinden in een aantal punten uit het WRR-rapport.
In het rapport wordt voorgesteld een pragmatische aanpak voor bedrijven te ontwikkelen. Dit sluit aan bij waar de sociale partners in de schoonmaak- en glazenwassersbranche voor staan. Ook wordt geadviseerd de positie van werkenden binnen organisaties te versterken en keuzemogelijkheden te bieden in het aantal uren dat gewerkt wordt. In de schoonmaak- en glazenwassersbranche wordt echt werk gemaakt van het uitbreiden van het aantal uren in een contract. In de cao zijn hierover afspraken gemaakt. Medewerkers wordt de mogelijkheid geboden om taken te verbreden naar andere soorten dienstverlening zoals bijvoorbeeld catering of handyman werkzaamheden.
Kwaliteit belangrijk in de branche
Voorts stelt de brancheorganisatie dat in de branche kwaliteit van werk belangrijk is. “Sociale partners hechten veel waarde aan het sterk en aantrekkelijk houden van de branche: vernieuwend, economisch gezond, met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en met goede arbeidsverhoudingen. In de cao zijn een groot aantal projecten afgesproken over thema’s op het gebied van duurzame inzetbaarheid en gezond langer doorwerken. Ook voor ondernemers worden daar activiteiten en tools voor ontwikkeld.”
Basisbaan als oplossing arbeidstekort?
De WRR concludeert dat vanwege de grote betekenis van werk voor het welzijn van mensen niet de bijstand het vangnet van de verzorgingsstaat zou moeten zijn, maar het recht op een basisbaan. Een maandelijks ontvangen salaris geeft zelfrespect en het gevoel onderdeel uit te maken van de samenleving. “Enkele gemeenten, zoals Den Haag en Amsterdam, zetten al langer in op het scheppen van basisbanen. Omdat het van belang is dat zulke banen ook goed werk bieden aangepast aan het leven van mensen, is continuïteit nodig. Basisbanen moeten mensen de zekerheid bieden die op de reguliere arbeidsmarkt ontbreekt. Dat betekent dat ingezet dient te worden op vaste contracten voor de meest kwetsbare burgers en langjarige commitment”, zo staat in het rapport.
OSB reageert niet op vragen van Clean Totaal over de mogelijke kansen die basisbanen bieden voor de schoonmaaksector. De branche profileert zich graag als banenmotor van Nederland. Een gemiste kans om concreet de mogelijkheden te verkennen? Die conclusie is te vroeg getrokken. Want de brancheorganisatie pleit in een position paper aan de Commissie Regulering van werk o.l.v. Hans Borstlap voor een kleine instap op de arbeidsmarkt.
Daarin staat het volgende: “Onze branche draagt meer dan gemiddeld bij aan de integratie en emancipatie van burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met andere facilitaire dienstverlenende branches, zoals catering en beveiliging, vormen we de basis van de arbeidsmarkt die toegang tot de arbeidsmarkt biedt aan een grote groep welwillende, maar vaak kwetsbare mensen. Werkgevers in onze branche zorgen er voor dat nieuwe werknemers een goede start kunnen maken op de arbeidsmarkt. Ze bieden hun een (verplichte) vakopleiding, lessen Nederlandse taal en een op ontwikkeling gerichte werkomgeving. Ook is er aandacht voor niet-werk gerelateerde aspecten zoals de aanpak van schulden, leren lezen en schrijven. Een groot deel van de werknemers, al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt, vindt op deze manier een baan en inkomenszekerheid.”
Aanbevelingen van WRR
De WRR doet verschillende aanbevelingen om grip op geld, werk en leven te vergroten voor iedereen die werkt of wil werken. Drie ontwikkelingen bepalen de toekomst van werk, aldus de WRR:
- Technologisering van werk
- Flexibilisering van werk
- Intensivering van werk
OSB levert bijdrage aan Brugmanrapport
In de reactie van MKB-Nederland op het WRR-rapport wordt verwezen naar het Brugproject. Evenals bij de WRR staat in dat project de vraag centraal hoe we werkenden meer grip op hun leven kunnen geven als ondernemers. OSB-voorzitter Piet Adema is bij dit project betrokken en aanbevelingen worden later dit jaar verwacht. Er zal dankbaar gebruik worden gemaakt van ‘Het beter werk’-rapport van de WRR.