Meer dan 150 leden zeiden op 15 december tijdens de Algemene Ledenvergadering “ja” tegen het OSB-Keurmerk. Naast het OSB-Keurmerk werd ook de stand van zaken rondom de CAO-onderhandelingen, de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en het geheim van het succes van BOVAG als keurmerk besproken.
CAO
Na de toelichting op de begroting door penningmeester Frie van Hulten, werd een update gegeven van de CAO onderhandelingen door Jan Kerstens (Hoofd Arbeidsvoorwaarden en Sociale Zekerheid OSB) en Anton Witte (eerste onderhandelaar OSB). Op 8 december werden de onderhandelingen afgebroken. OSB legde een bod neer van 3% voor een 1-jarige CAO, maar deze werd door de FNV afgewezen. De vakbond kwam met een eisenbundel van 12% loonkosten en hoge eisen met betrekking tot verzuim. “FNV gaat zwaar inzetten op verzuim, maar OSB neemt hier afstand van. Wij willen de dialoog aangaan,” aldus Witte.
Code
OSB-directeur Rob Bongenaar gaf na de CAO-update een toelichting op de stand van zaken rondom de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Er werden twee radiospots gemaakt om de code meer bekendheid te geven. Daarnaast maakte OSB boekjes en certificaten, die samen met de opdrachtgever getekend kunnen worden om uit te dragen dat er gewerkt wordt volgens de code. Bongenaar riep alle OSB-leden op om de code actief uit te dragen. “Hoe meer goede voorbeelden, hoe eerder we op het niveau zitten waar we willen zijn,” benadrukte hij.
BOVAG
Marketing- en communicatiemanager bij BOVAG – Dylan Weggeman – nam het stokje over en lichtte toe, hoe BOVAG als keurmerk zo’n succes heeft gekregen. Volgens Weggeman kost een keurmerk tijd en geld en is daarnaast controle erg belangrijk. “Het beeld moet kloppen met de werkelijkheid. Wat goed is voor de klant is goed voor het BOVAG-lid. Wees zeker van je zaak!” aldus Weggeman.
OSB-Keurmerk
Na de verhelderende uitleg van BOVAG was het de beurt aan Edwin Lokkerbol (projectleider ‘OSB-Keurmerk -werkgroep), om een toelichting te geven op de inhoud van het OSB-Keurmerk. De afgelopen ledenvergadering schetsten de leden in een aantal workshops het gewenste kader voor het keurmerk. Hieruit kwam onder andere naar voren dat de leden controle van groot belang vinden. Lokkerbol licht toe:“Het OSB-Keurmerk staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Controle door onafhankelijke certificerende instanties is hierbij essentieel.” Daarna is het tijd voor het moment suprême: de beslissing. Hans Simons vraagt de aanwezige leden hun hand op te steken als zij ermee instemmen om het keurmerk per 1 januari 2013 in te voeren. De stemming leidt tot een positief resultaat: het merendeel van de leden zegt ‘Ja’ tegen het OSB-Keurmerk. Na een luid applaus wordt de dag op een humoristische manier samengevat door cabaretier Rob Scheepers. Het einde van een historische dag met een positieve sfeer; een mooi begin van OSB als keurmerk.